Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
27. října 2023 8:01
Čas čtení 0:55
Lucie Kotvalová

Sex už není náš. Generaci Z vadí souložení v televizi, místo toho chce ve filmech a seriálech něco úplně jiného

Sex už není náš. Generaci Z vadí souložení v televizi, místo toho chce ve filmech a seriálech něco úplně jiného
Zdroj: Home Box Office
FILMY A SERIÁLY FILM FILMOVÉ FENOMÉNY
Uložit Uložené

Téměř polovina diváctva z generace Z chce na obrazovkách méně sexu. Co místo toho? Platonické vztahy a přátelství.

Podle každoroční zprávy s názvem Teens & Screens, která vzniká na Kalifornské univerzitě v Los Angeles, chtějí diváci a divačky ve věku od 10 do 24 let v americké popkultuře méně sexu. A nejen toho – na televizních obrazovkách chtějí také méně traumat.

Tedy méně pořadů, jako je třeba Euforie nebo Idol z produkce HBO, a více obsahu, který by odrážel „životy, jako jsou ty jejich“. Tvůrci se tak podle gen Z mají odklonit od romantických vztahů k těm platonickým, píše deník The Guardian.

Větší rozmanitost

Kalifornská univerzita výzkum provedla mezi 1500 dospívajícími ve věku od 10 do 24 let. Většina dotazovaných ve věku 13–24 let (51,5 procenta) si přeje, aby se obsah na obrazovkách spíše soustředil na přátelství a platonické vztahy než na vztahy romantické.

Téměř polovina (47,5 procenta) pak uvedla, že ve většině televizních pořadů a filmů není sex pro děj potřebný, zatímco 44,3 procenta respondentů má pocit, že romantika je v médiích nadužívána. Téměř 39 procent respondentů si přeje reprezentaci více neromantických nebo asexuálních postav.

Doporučeno
Polovina mužů je ve vztahu šťastná i bez sexu. Co dalšího ukázal průzkum? Polovina mužů je ve vztahu šťastná i bez sexu. Co dalšího ukázal průzkum? 10. dubna 2023 14:24

Dotazovaným taktéž vadí některé stereotypní zápletky. Například očekávání, že se do sebe přátelé mužského a ženského pohlaví zamilují. „Nelíbí se mi, že každé přátelství chlapce a dívky musí být v určitém okamžiku romantické. Lidé někdy mohou být jen kamarádi,“ uvedla jedna z respondentek.

Jak vysvětlila v rozhovoru pro web IndieWire spoluautorka studie Yalda T Uhls, mladí na obrazovkách zkrátka chtějí vidět širší spektrum vztahů.

Domů
Sdílet
Diskuse