Server TasteAtlas vytvořil seznam 100 nejlépe hodnocených masových jídel na světě. Bodoval i oblíbený český pokrm.
TasteAtlas do seznamu 100 nejoblíbenějších masových jídel umístil i jedno z nejpopulárnějších českých jídel. 82. místo si vysloužila svíčková. „Tento lahodný pokrm z hovězího masa je jedním z nejznámějších výtvorů české kuchyně,“ píše server.
Svíčková je charakteristická díky krémové omáčce z kořenové zeleniny a smetany. „Recept na tento tradiční pokrm se poprvé objevil v roce 1805. Byl silně ovlivněn bavorskou kuchyní a tradičními francouzskými kuchařskými technikami, které do svých receptů zahrnují velké množství másla a smetany,“ doplňuje TasteAtlas.
Tady je pak top světová pětka:
5. místo
Na pátém místě se umístil ruský šašlik, barbecue, které se skládá z marinovaných, na špejli napíchnutých a grilovaných kousků masa. Třeba jehněčího, hovězího nebo vepřového, které se obvykle kombinuje s kousky zeleniny, jako jsou papriky, cibule, houby nebo rajčata.
4. místo
Čtvrté místo zaujala brazilská picanha. Maso je součástí spodního šálu zadní kýty. Přesněji se jedná o její horní trojúhelníkovou část, která má na povrchu vysoké tukové krytí. Picanha se nejčastěji připravuje na grilovacích jehlách nad ohněm, případně jako pečeně nebo steak.
3. místo
Dostáváme se do finále. Třetího místa se ujal pokrm asado. Tento termín znamená v překladu pečeně a odkazuje ke grilovanému masu. Většinou se podává široký masný výběr, ale nejčastěji se připravuje hovězí. Právě tím je totiž Argentina nejznámější.
Podle serveru se jedná o ztělesnění argentinské gastronomie a kultury – tento pokrm představuje mnohem víc než jen jídlo. „V Argentině, Chile, Uruguayi, Paraguayi a v řadě dalších jihoamerických zemí je to kulinářská a společenská událost, které se účastní přátelé a rodina, aby se podělili o radost z vaření pod širým nebem,“ popisuje web.
2. místo
Dongpo pork z Číny je tradiční pokrm z vepřového bůčku. Skládá se z několika základních čínských ingrediencí, jako je zázvor, šalotka, sójová omáčka a především víno na vaření rýže Shaoxing.
1. místo
Na prvním místě se umístila lechona z Kolumbie. Jedná se o tradiční kolumbijské jídlo, které se skládá z celého pečeného prasete plněného cibulí, hráškem, bramborami, čerstvými bylinkami a různým kořením.