Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
8. listopadu 2023 12:18
Čas čtení 1:29
Lucie Kotvalová

Česká klasika se umístila ve stovce nejlepších masových jídel na světě. Top pětka tě překvapí

Česká klasika se umístila ve stovce nejlepších masových jídel na světě. Top pětka tě překvapí
Zdroj: Sepato / Wikimedia Commons/volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Server TasteAtlas vytvořil seznam 100 nejlépe hodnocených masových jídel na světě. Bodoval i oblíbený český pokrm.

TasteAtlas do seznamu 100 nejoblíbenějších masových jídel umístil i jedno z nejpopulárnějších českých jídel. 82. místo si vysloužila svíčková. „Tento lahodný pokrm z hovězího masa je jedním z nejznámějších výtvorů české kuchyně,“ píše server.

Svíčková je charakteristická díky krémové omáčce z kořenové zeleniny a smetany. „Recept na tento tradiční pokrm se poprvé objevil v roce 1805. Byl silně ovlivněn bavorskou kuchyní a tradičními francouzskými kuchařskými technikami, které do svých receptů zahrnují velké množství másla a smetany,“ doplňuje TasteAtlas.

svíčková
Zdroj: Dezidor / Wikimedia Commons/volně k užití

Tady je pak top světová pětka:

5. místo

Na pátém místě se umístil ruský šašlik, barbecue, které se skládá z marinovaných, na špejli napíchnutých a grilovaných kousků masa. Třeba jehněčího, hovězího nebo vepřového, které se obvykle kombinuje s kousky zeleniny, jako jsou papriky, cibule, houby nebo rajčata.

Shashlik
Zdroj: Valters Krontals / Flickr
Doporučeno
KVÍZ: Mňam. Poznáš zahraniční jídlo podle fotky? Tyhle pokrmy jen tak někdo nezná KVÍZ: Mňam. Poznáš zahraniční jídlo podle fotky? Tyhle pokrmy jen tak někdo nezná 4. listopadu 2023 8:00

4. místo

Čtvrté místo zaujala brazilská picanha. Maso je součástí spodního šálu zadní kýty. Přesněji se jedná o její horní trojúhelníkovou část, která má na povrchu vysoké tukové krytí. Picanha se nejčastěji připravuje na grilovacích jehlách nad ohněm, případně jako pečeně nebo steak. 

Picanha
Zdroj: Sepato / Wikimedia Commons

3. místo

Dostáváme se do finále. Třetího místa se ujal pokrm asado. Tento termín znamená v překladu pečeně a odkazuje ke grilovanému masu. Většinou se podává široký masný výběr, ale nejčastěji se připravuje hovězí. Právě tím je totiž Argentina nejznámější. 

Doporučeno
Smažák je ultimátní prasárna, proto ho Češi a Češky tak milují. Kde dělají nejlepší v Praze? Smažák je ultimátní prasárna, proto ho Češi a Češky tak milují. Kde dělají nejlepší v Praze? 6. listopadu 2023 6:00

Podle serveru se jedná o ztělesnění argentinské gastronomie a kultury – tento pokrm představuje mnohem víc než jen jídlo. „V Argentině, Chile, Uruguayi, Paraguayi a v řadě dalších jihoamerických zemí je to kulinářská a společenská událost, které se účastní přátelé a rodina, aby se podělili o radost z vaření pod širým nebem,“ popisuje web. 

Asado
Zdroj: Rldca / Wikimedia Commons

2. místo

Dongpo pork z Číny je tradiční pokrm z vepřového bůčku. Skládá se z několika základních čínských ingrediencí, jako je zázvor, šalotka, sójová omáčka a především víno na vaření rýže Shaoxing. 

Dong Po Pork
Zdroj: Burnt Fat / Flickr

1. místo

Na prvním místě se umístila lechona z Kolumbie. Jedná se o tradiční kolumbijské jídlo, které se skládá z celého pečeného prasete plněného cibulí, hráškem, bramborami, čerstvými bylinkami a různým kořením.

Lechona
Zdroj: Mentat Kibernes / Flickr
Gastrožebříčky na uživatelské platformě TasteAtlas jsou založené na hodnocení lidí ze zahraničí. Server do hodnocení počítá pouze skutečné uživatele, hodnocení botů nebo lokálních patriotů vyřazuje. Jeho cíl je totiž následující: „Propagovat vynikající místní potraviny, vzbudit hrdost na tradiční pokrmy a zvědavost na jídla, která jste ještě neochutnali.“
Domů
Sdílet
Diskuse