Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
1. prosince 2023 12:34
Čas čtení 0:50
Marek Pros

7krát3 pokračuje tam, kde skončila Hana Hegerová. Nazpíval 40 let starý text Michala Horáčka

7krát3 pokračuje tam, kde skončila Hana Hegerová. Nazpíval 40 let starý text Michala Horáčka
Zdroj: Benedikt Renč / se svolením
HUDBA 7KRÁT3
Uložit Uložené

Ve světě hudby se často stává, že klasické skladby znovu ožívají v podání nových interpretů. Tentokrát se do popředí dostává píseň Gabriel od Michala Horáčka, kterou před čtyřiceti lety zpívala ikona české hudby Hana Hegerová.

Na scénu vstupuje nový hráč v podobě umělce 7krát3, který tuto píseň představuje ve svěžím R'n'B kabátě. Hegerová byla jednou z těch výjimečných interpretek, pro které Horáček vytvářel své poetické texty.

Letošní jaro přineslo unikátní divadelní představení od Cirk La Putyka, které se rozhodlo zhmotnit vybrané skladby z Horáčkova celoživotního díla. Mezi umělce, kteří se podíleli na této inovativní inscenaci, patří Katarzia, Vladimir 518, Bára Poláková a Štěpán Hebík alias 7krát3.

Štěpán Hebík vysvětluje svou motivaci k přetvoření Gabriela: „Hledal jsem v Michalových textech takový, který časem možná trochu zapadl v zapomnění a který by ve své archaické podobě zněl new schoolově. V Gabrielovi se mi líbí univerzální myšlenka toho, že se v těch nejjemnějších a nejobyčejnějších věcech, kterým zdaleka nevěnujeme pozornost, skrývá určitá forma božství. Myslím, že je to téma přínosné do dnešní doby, kdy veškerou svou pozornost soustředíme spíše na bizár nebo věci, které musí být v zásadě jen výjimečné.“

Sám Michal Horáček oceňuje Hebíkovu interpretaci jako velmi originální. „Kdyby tomu tak nebylo, nemělo by to smysl. Vidím v něm zajímavého a talentovaného hudebníka,“ zdůrazňuje Horáček. Namísto nostalgických vzpomínek na dobu, kdy píseň vznikala, ho více zajímá, jaký vliv bude mít v současném provedení 7krát3 na posluchače.

Nový track Gabriel je dostupný od 1. prosince na všech streamovacích službách.

Domů
Sdílet
Diskuse