Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
7. prosince 2023 11:28
Čas čtení 0:43
Anna Koucká

Google představil model umělé inteligence Gemini, měl by konkurovat ChatuGPT. Česko si na něj musí počkat

Google představil model umělé inteligence Gemini, měl by konkurovat ChatuGPT. Česko si na něj musí počkat
Zdroj: Pexels/Tara Winstead/volně k použití
TECH GOOGLE UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Společnost Google představila nový model své umělé inteligence. Nástroj s názvem Gemini by mohl konkurovat ChatuGPT.

„Jsem přesvědčen, že přechod, který právě teď vidíme v souvislosti s umělou inteligencí, bude nejzásadnějším přechodem v našich životech, mnohem větším, než byl předtím přechod na mobilní telefony nebo na web,“ řekl k umělé inteligenci CEO Googlu Sundar Pichai.

Uvedl, že umělá inteligence má potenciál vytvořit příležitosti – od každodenních až po mimořádné – pro lidi na celém světě. „Přinese nové vlny inovací a hospodářského pokroku a podpoří znalosti, učení, kreativitu a produktivitu v takovém měřítku, jaké jsme dosud neviděli,“ dodal Pichai.


Model Gemini dovede kromě textu zpracovat i video a fotografie. Google bude model postupně zařazovat do nastavení svých produktů. Méně pokročilé verze Nano a Pro momentálně přidá do chatovacího systému Bard a také do některých svých telefonů.


Později se má rozšířit i do prohlížeče Chrome a dalších služeb od Googlu. Gemini bude zatím fungovat jen v angličtině, ale do budoucna by se měla technologie lépe vyvinout a používat i další jazyky.

Doporučeno
Budoucnost jako z Terminátora? Autory ChatGPT vyděsil vlastní výtvor Budoucnost jako z Terminátora? Autory ChatGPT vyděsil vlastní výtvor 27. listopadu 2023 11:08

Jak ale upozornil deník The Guardian, uživatelé a uživatelky ze zemí Evropské unie a Velké Británie si nový model zatím nevyzkouší. Google v současné době žádá o povolení od regulačních orgánů.

Domů
Sdílet
Diskuse