Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
10. prosince 2023 21:06
Čas čtení 0:45
Marek Pros

„Řezal jsem se a přemýšlel o smrti a sebevraždě.“ Renne Dang otevřeně promluvil o svých démonech

„Řezal jsem se a přemýšlel o smrti a sebevraždě.“ Renne Dang otevřeně promluvil o svých démonech
Zdroj: Renne Dang / Instagram
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Rapper a zpěvák Renne Dang dal v neděli večer na instagram velmi emotivní post. Mluví v něm o duševním zdraví a přiznává, že si v minulosti sáhl hodně na dno. Klip má podpořit mladé lidi, aby se nebáli vyhledat odbornou pomoc.

Spot vznikl ve spolupráci s Národním ústavem pro duševní zdraví. „Sám jsem byl v životě na hodně temných místech ve své hlavě,“ popisuje Dang. Podle něj to zapříčinila smrt jeho otce, rozpady vztahů i to, že měl problém se kvůli vietnamskému původu začlenit do společnosti.

„Začal jsem tehdy přemýšlet hodně o smrti, o sebevraždách. Eskalovalo to do toho, že jsem se začal řezat, sebepoškozovat,“ říká.

Pomohl mu sport, díky kterému ventiloval frustrace a negativní emoce, a také noví přátelé. „Kdybych to řešil teď, tak nejspíš vyhledám odbornou pomoc a začnu o tom s někým mluvit dřív. V rámci mojí generace nebylo správný, aby chlap mluvil o svých problémech,“ dodal s tím, že se za svoje pocity dokonce i styděl.

Dang poukazuje na znepokojující výsledky monitoringu Národního ústavu duševního zdraví, které letos ukázaly, že se více než polovina deváťáků základních škol necítí duševně v pohodě, 40 procent z nich vykazují známky deprese a třetina úzkosti.

Ústav má na webu opatruj.se dostupné testy, které ti můžou pomoct zjistit, jak jsi na tom psychicky, a můžou být třeba prvním krokem k řešení tvých problémů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Renne Dang (@rennedang)

Domů
Sdílet
Diskuse