Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. prosince 2023 9:00
Čas čtení 2:48
Ondřej Jarůšek

„Jako první série, ale na steroidech.“ Stranger Things míří ke konci, co všechno víme o poslední sérii?

„Jako první série, ale na steroidech.“ Stranger Things míří ke konci, co všechno víme o poslední sérii?
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY NETFLIX SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY STRANGER THINGS
Uložit Uložené

Fanoušci a fanynky Stranger Things nedočkavě vyhlíží pátou sérii tohoto seriálového hitu. Co všechno o chystané řadě víme?

Letos tomu je už sedm let, co světlo světa na Netflixu poprvé spatřil jeden z největších seriálových hitů své doby. První série Stranger Things zaznamenala masivní úspěch, seriál se stal fenoménem a skupina dětských hrdinů z městečka Hawkins pobláznila celý svět. Jejich příběh však nyní směřuje ke konci. Čeká nás totiž v pořadí již pátá série, která bude zároveň tou poslední.

Doporučeno
Náckové, nezvaní hosti i posmrtný život. Přinášíme ti osm tipů na méně známé hororové klenoty, které musíš vidět Náckové, nezvaní hosti i posmrtný život. Přinášíme ti osm tipů na méně známé hororové klenoty, které musíš vidět 10. prosince 2023 15:00

Kdy bude premiéra?

Podle serveru Variety má natáčení páté řady odstartovat už za pár týdnů, konkrétně v lednu 2024. Produkce měla začít už dříve, musela být ale odložena kvůli stávkám hollywoodských herců a scenáristů. Variety na to konto dodává, že premiéra na Netflixu tím pádem bude pravděpodobně až někdy v roce 2025.

Stranger Things
Zdroj: Netflix

Ale neboj, čekání by se mělo vyplatit. Alespoň to tedy slibuje bratrské duo Matt a Ross Dufferovi, tvůrci, režiséři a výkonní producenti tohoto sci-fi hororového seriálu. „Tahle (pátá) série je jako první řada, ale na steroidech,“ řekl Matt pro deník The Guardian s tím, že poslední série bude zároveň „tou největší, co se týče rozsahu“.

To ale ostatně není nutně až tak překvapivé. Koneckonců už některé epizody ze čtvrté série svou délkou připomínaly spíše celovečerní film než seriál (závěrečné epizody měly 85 a 139 minut) a očekává se, že podobně dlouhých epizod bychom se mohli dočkat i ve finální sérii, což přiznal i producent a režisér Shawn Levy, který nadcházející epizody přirovnal k filmům v září. 

Doporučeno
Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava 20. března 2024 9:00

Jak možná víš, čtvrtá série vyšla ve dvou porcích. První obsahovala sedm epizod a později na Netflix zamířily poslední dvě. Zda se tohoto modelu bude držet i pátá série, nebo tvůrci všechny epizody vypustí najednou, zatím není známo. Nevíme ani to, kolik epizod by poslední řada měla dohromady obsahovat.

Stranger Things
Zdroj: Netflix

Kdo se v nové řadě objeví?

Očekává se, že většina herců a hereček, jejichž postavy přežily poslední sérii, by se měla vrátit i v nové řadě. Podle spekulací by se měl vrátit i záporák Vecna, a to i navzdory tomu, že byl na konci čtvrté série poražen. Fanoušci se však domnívají, že ještě neřekl své poslední slovo a na scéně se znovu objeví, aby se pomstil Jedenáctce.

Touhu po návratu vyjádřil i Joseph Quinn (představitel Eddieho), nehledě na to, jaký osud jeho postavu potkal. „Je velká zábava jej hrát a mít na place kolem sebe tak skvělé lidi. Rozhodně bych byl pro comeback, i když se zdá, že jeho příběh už byl odvyprávěn,“ řekl herec v rozhovoru pro Esquire. Uvidíme tedy, zda pro něj tvůrci ještě něco vymyslí.

Novou tváří v městečku Hawkins bude ovšem herečka Linda Hamilton, kterou můžeš znát například z Terminátora. Její role je však zatím zahalena rouškou tajemství.

Stranger Things
Zdroj: Netflix

Detaily ohledně příběhu tvůrci drží pevně pod pokličkou a kromě veřejnosti je tajili i před samotným hereckým ansámblem. Pátá řada má pokračovat krátce po událostech z konce čtyřky, a můžeme tedy očekávat rozuzlení i uzavření příběhů všech hlavních postav. 

Dufferovi uvedli, že jejich zamýšlený děj se místy může ještě dočkat změn, o vyústění však mají víceméně jasno. „Víme, jaký bude konec. Může se to ještě změnit, ale není to moc pravděpodobné, protože jeden z konců, které zamýšlíme, se nám zdá jako nejlepší možné řešení. Zároveň máme pocit, že je to takto nevyhnutelné,“ popsali Dufferovi.

Doporučeno
Hulení, šňupání, ale i vánoční klasika. Vybrali jsme 10 nejlepších českých filmů na Netflixu Hulení, šňupání, ale i vánoční klasika. Vybrali jsme 10 nejlepších českých filmů na Netflixu 19. listopadu 2023 11:00

Pokusí se Vecna pomstít Jedenáctce? Co bude s Max (Sadie Sink), která je v kómatu a doktoři nevědí, zda se vůbec někdy probudí? Které další postavy v sobě probudí nadpřirozené síly? A jaký osud čeká Willa? Pátá série zodpoví všechny tyto otázky, jež diváci mají, a zcela jistě se bude opět jednat o emocionální horskou dráhu.

Tvůrci lákají na spin-off

S ohledem na obrovskou popularitu seriálu, který míří ke konci, se hojně mluví o možných spin-offech, jež by fanouškům po poslední řadě poskytly další výpravu do tohoto mysteriózního univerza. Dufferovi spin-offy nevylučují, zároveň však říkají, že se nebudou týkat hlavních postav. „Ano, možná budou spin-offy, ale příběh Jedenáctky, Dustina, Lucase a Hoppera tady končí,“ prohlásili.


Nabízí se tak otázka, na co by potenciální spin-offy mohly být zaměřeny. K tomu se zatím tvůrci nevyjadřují, aktuálně však na divadelní prkna uvedli hru na motivy seriálu odehrávající se několik desítek let před ním. Uvidíme tedy, co dalšího si autoři pro fanoušky a fanynky bažící po pokračování v budoucnu připraví. Do komentářů nám můžeš napsat své tipy a jaká očekávání máš od nové série.

Domů
Sdílet
Diskuse