Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
31. prosince 2023 9:57
Čas čtení 1:01
Ilona Hobzová

Seznam se. Jediná romská restaurace v Praze nabízí „gypsy“ guláš, halušky i muziku

Seznam se. Jediná romská restaurace v Praze nabízí „gypsy“ guláš, halušky i muziku
Zdroj: Wallpaper Flare/volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE PRAHA
Uložit Uložené

Podniků, kde by člověk mohl ochutnat tradiční romskou kuchyni, v Česku moc není.

Nedávno jedna otevřela v Karviné, její majitelka si tak splnila celoživotní sen. Na spočítání dalších romských restaurací u nás by nám stačily prsty jedné ruky. Další romskou restauraci najdeš v Praze. A její nabídka je opravdu pestrá. 

Doporučeno
Nová romská restaurace láká na tradiční halušky a holubky. Koukni, kde ji najdeš Nová romská restaurace láká na tradiční halušky a holubky. Koukni, kde ji najdeš 22. listopadu 2023 11:46

Podnik s názvem AMBIX se nachází v historickém centru města, nedaleko Pražského hradu na Malé Straně. AMBIX láká na domácí atmosféru, krásné prostředí v přírodních barvách na historickém místě v pražském podhradí, a hlavně domácí, tradiční a poctivou romskou kuchyni. Jídla si navíc lze vychutnat za poslechu živé muziky v podání předních romských muzikantů.

Menu kromě tradičních předkrmů a polévek nabízí třeba halušky s uzeným masem, kysaným zelím, smaženou cibulkou a škvarky, pirohy nebo pikantní „gypsy“ guláš s feferony, cibulkou a domácím chlebem. Nechybí ani nabídka pro vegetariány a ty, kteří holdují sladkému. V AMBIX si můžeš dát třeba šingu, což je tradiční kakaový závin z kynutého těsta.

„Hudební program máme vždy připravený na měsíc dopředu. Momentálně u nás můžete slyšet třeba cimbálovou muziku Duši Holuba, Péťu a Milana Angela Novákovy či Milana Kroku. V minulosti u nás hrál například Ivan Herák a jeho cimbálovka nebo Roman a Robin Šenkiovi,“ řekl pro server Romea.cz manažer restaurace Vojtěch Džurban, který se v gastronomii pohybuje už od svých patnácti let.

„Vždycky jsem chtěl mít něco svého, nějaký vlastní podnik. Když se naskytla příležitost na tak krásném místě pod Hradem, hned jsme se ženou i dětmi věděli, že náš AMBIX musí být právě tady,“ dodal.

Ambix Gypsyy Club and Restaurant
Adresa: Břetislavova 350/17, Praha 1, Malá Strana 118 00
Otevřeno denně od 12:00 do 23:00

Domů
Sdílet
Diskuse