Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. prosince 2023 11:38
Čas čtení 1:30
TASR

Jak uklidnit zvířata během novoročních oslav? Tohle radí veterinář

Jak uklidnit zvířata během novoročních oslav? Tohle radí veterinář
Zdroj: Freepik/@ benzoix/volně k užití
ČESKO OCHRANA ZVÍŘAT ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Domácí mazlíček by během silvestrovských oslav neměl rozhodně zůstat sám.

Domácí zvíře by během oslav nemělo být samo. Přítomnost majitele či majitelky mu dodá důvěru a pocit bezpečí. Není třeba křičet a zlobit se na něj, protože to jen znásobí jeho strach. Agentuře TASR to řekl prezident Komory veterinárních lékařů (KVL) Slovenské republiky Lubomír Král. Psi, kočky a další domácí zvířata jsou silně stresováni hlukem a záblesky z petard a ohňostrojů.

Doporučeno
KVÍZ: Víš, jak se správně postarat o svého mazlíčka během silvestra? KVÍZ: Víš, jak se správně postarat o svého mazlíčka během silvestra? 31. prosince 2023 8:30

„Projevy stresu ze strachu se u jednotlivých zvířat liší, ale nejčastěji se projevují vyděšeným pohledem, třesem a krčením,“ říká Král. Dodává, že zvířata mohou být dezorientovaná, kňučet nebo mňoukat a snažit se schovat na nepřístupných místech. Mohou zvracet, pomočovat se nebo mít průjem.

S redukcí stresu je podle Krále třeba začít dříve, nejen o půlnoci. Je dobré psa během dne unavit hrou nebo delší procházkou. Než začne hluk, měl*a by mu majitel*ka dát jídlo. „Snadněji pak usnou, což jim pomůže přečkat noc,“ upozorňuje prezident KVL.

Doporučeno
Tyto známé osobnosti přišly o život v roce 2023 Tyto známé osobnosti přišly o život v roce 2023 29. prosince 2023 16:00

Hluk a světlo lze eliminovat zavřením oken a dveří. „Zatáhněte žaluzie, rolety a závěsy a překryjte hluk zvenčí vydáváním příjemných zvuků, na které je zvíře zvyklé,“ radí Král. Dodává, že zvíře potřebuje mít přístup ke svému oblíbenému místu a oblíbeným věcem. Mělo by mít připravený dostatek vody a oblíbené pamlsky.

Majitel*ka by zvířeti měl*a také připravit klidný úkryt, může ho nechat ležet vedle sebe a hladit ho. Někdy podle Krále pomůže i deka nebo peřina. Kočka se ráda někde schovává, možná pro ni připravte menší krabici.

Doplňky stravy či sedativa

Existují také různé volně prodejné doplňky stravy obsahující přírodní látky, které mají na zvířata uklidňující účinek. Nejsou návykové a neotupují smysly. „Nevýhodou je, že jejich účinek není výrazný a dostaví se až po delším užívání, proto by se s nimi mělo začít několik dní před silvestrem,“ upozorňuje Král.

Doporučeno
Nejlepší hry roku 2023: Které pecky nás uchvátily nejvíc a proč si je musíš zahrát i ty Nejlepší hry roku 2023: Které pecky nás uchvátily nejvíc a proč si je musíš zahrát i ty 30. prosince 2023 14:00

Veterinář*ka může zvířeti podat léky, které působí sedativně. Nástup účinku je rychlý, a proto je stačí podat těsně před silvestrem, poznamenal prezident KVL. Nedoporučuje experimentovat s humánními léky. 

pes
Zdroj: Pixabay

Zvířata se podle Krále chovají ve stresu nepředvídatelně. Často se stává, že utečou. „Na silvestra proto nenechávejte psa volně pobíhat na procházce, a to ani kousek za městem, kde není slyšet střelba, protože pes ji slyší,“ radí. Vyděšený pes je podle něj schopen utéct i z oplocené zahrady, proto by měl raději zůstat uvnitř domu. Kočka by zase měla mít zablokovaný východ, aby se nemohla dostat ven.

Domů
Sdílet
Diskuse