Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
1. ledna 2024 12:09
Čas čtení 1:44
Ilona Hobzová

Tohle je šest nejoblíbenějších evropských snídaní. Z Česka bodovaly dva překvapivé produkty

Tohle je šest nejoblíbenějších evropských snídaní. Z Česka bodovaly dva překvapivé produkty
Zdroj: Flickr/Marco Verch/volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Dal*a sis k novému roku předsevzetí, že budeš pravidelně snídat? Možná pro tebe máme pár tipů z různých koutů Evropy.

Máme sice nový rok 2024, ale některé věci se nemění. Třeba to, že tě budeme pravidelně informovat o tom, jaké mají turisté a turistky po celém světě mlsné jazýčky, co jim nejvíce chutná a co naopak méně. Gastronomický server Taste Atlas se tentokrát zaměřil na žebříček nejoblíbenějších snídaní v Evropě.

V seznamu 100 nejoblíbenějších evropských snídaní bodovalo i Česko, i když s poměrně překvapivými produkty. Na 60. místě skončila obyčejná houska. Jak píše Taste Atlas: „Vyrábí se z hladké pšeničné mouky, vody, droždí, soli a občas i vajec. Před pečením se obvykle uplete a vytvaruje do kyprého kruhového tvaru připomínajícího uzel. Nahoře se posype hrubou mořskou solí a kmínem nebo mákem.“

krupicová kaše
Zdroj: Dezidor / Wikimedia Commons

V žebříčku bodovala ještě jedna česká dobrota, a to krupičná kaše. Oblíbený i zatracovaný pokrm, který podle Taste Atlas může být snídaní, svačinou i večeří, skončil na 78. místě.

Doporučeno
Tohle jsou nejlepší dorty a koláče na světě. Český produkt se umístil hodně vysoko Tohle jsou nejlepší dorty a koláče na světě. Český produkt se umístil hodně vysoko 28. prosince 2023 15:11

Top 6 snídaní z Evropy:

6. místo

Bulharský koláč banitsa se sýrem je hlavní verzí tohoto tradičního koláče. Vyrábí se vrstvením plátů máslového těsta s kombinací vajec, jogurtu a sýrů sirene a feta. Při přípravě banitsy se používá nepovinná přísada –⁠ jedlá soda, díky níž jogurt vykyne a koláč je nadýchanější a má bohatší chuť.

banitsa
Zdroj: Flickr/Ali Eminov/colně k užití

5. místo

Syrniki je dezert, který se skládá ze smažených tvarohových palačinek, jež se obvykle zdobí medem, ovocnou marmeládou, zakysanou smetanou nebo jablečnou šťávou. Je součástí ruské (kde se někdy nazývá také tvorožniki), běloruské, ukrajinské, lotyšské a litevské kuchyně.

syrniki, lívance
Zdroj: Pexels/Valeria Boltneva/volně k užítí
Doporučeno
ŽEBŘÍČEK: Známe nejlepší červená vína v Evropě, jedno má i Česko ŽEBŘÍČEK: Známe nejlepší červená vína v Evropě, jedno má i Česko 29. prosince 2023 8:06

4. místo

Burek se skládá z vrstev filo těsta plněných různými slanými náplněmi. Navzdory svému tureckému původu se tento pokrm stal klenotem bosenské národní kuchyně. Ačkoli většina tamních obyvatel tvrdí, že burek je pouze s mletým hovězím masem, stejný pokrm se objevuje i s jinými náplněmi a má různé názvy, třeba zeljanica (špenát) nebo krompiruša (brambory).

burek
Zdroj: Flickr/Marco Verch/volně k užití
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse