Dal*a sis k novému roku předsevzetí, že budeš pravidelně snídat? Možná pro tebe máme pár tipů z různých koutů Evropy.
Máme sice nový rok 2024, ale některé věci se nemění. Třeba to, že tě budeme pravidelně informovat o tom, jaké mají turisté a turistky po celém světě mlsné jazýčky, co jim nejvíce chutná a co naopak méně. Gastronomický server Taste Atlas se tentokrát zaměřil na žebříček nejoblíbenějších snídaní v Evropě.
V seznamu 100 nejoblíbenějších evropských snídaní bodovalo i Česko, i když s poměrně překvapivými produkty. Na 60. místě skončila obyčejná houska. Jak píše Taste Atlas: „Vyrábí se z hladké pšeničné mouky, vody, droždí, soli a občas i vajec. Před pečením se obvykle uplete a vytvaruje do kyprého kruhového tvaru připomínajícího uzel. Nahoře se posype hrubou mořskou solí a kmínem nebo mákem.“
V žebříčku bodovala ještě jedna česká dobrota, a to krupičná kaše. Oblíbený i zatracovaný pokrm, který podle Taste Atlas může být snídaní, svačinou i večeří, skončil na 78. místě.
Top 6 snídaní z Evropy:
6. místo
Bulharský koláč banitsa se sýrem je hlavní verzí tohoto tradičního koláče. Vyrábí se vrstvením plátů máslového těsta s kombinací vajec, jogurtu a sýrů sirene a feta. Při přípravě banitsy se používá nepovinná přísada – jedlá soda, díky níž jogurt vykyne a koláč je nadýchanější a má bohatší chuť.
5. místo
Syrniki je dezert, který se skládá ze smažených tvarohových palačinek, jež se obvykle zdobí medem, ovocnou marmeládou, zakysanou smetanou nebo jablečnou šťávou. Je součástí ruské (kde se někdy nazývá také tvorožniki), běloruské, ukrajinské, lotyšské a litevské kuchyně.
4. místo
Burek se skládá z vrstev filo těsta plněných různými slanými náplněmi. Navzdory svému tureckému původu se tento pokrm stal klenotem bosenské národní kuchyně. Ačkoli většina tamních obyvatel tvrdí, že burek je pouze s mletým hovězím masem, stejný pokrm se objevuje i s jinými náplněmi a má různé názvy, třeba zeljanica (špenát) nebo krompiruša (brambory).