Leze ti už vánoční cukroví i ušima? Tak pozor, v tomhle článku si od sladkostí příliš neodpočineš.
Oblíbený gastronomický server Taste Atlas si tentokrát posvítil na dorty a koláče. Uživatelé a uživatelky vybrali rovnou stovku těch, které jsou podle nich nejlepší. Jestli tě zajímá celý žebříček, můžeš se jím proklikat přímo na stránkách serveru. Refresher ti přináší výběr top 10 nejoblíbenějších dortů a koláčů, mezi nimiž nechybí jeden z Česka!
10. místo
Čokoládový fondán neboli Molten Chocolate Lava Cake, který se zakrojí a z prostředka vyteče sladká čokoládová hmota, patří mezi oblíbené dezerty po celém světě. Taste Atlas ovšem autorství tohoto dezertu připisuje šéfkuchaři Jeanu-Georgesi Vongerichtenovi. Francouz, který největších kulinářských úspěchů dosáhl ve Spojených státech, vytáhl svůj čokoládový piškotový dort z trouby s předstihem. Netušil, jak skvělý dezert tím získal. Na Taste Atlasu si vysloužil 4,3 bodu.
9. místo
Stejný počet bodů, tedy 4,3, si vysloužil New York Cheesecake, který se od ostatních cheesecaků liší hlavně hutnou konzistencí. Jeho chuť by měla být sladká a pikantní, nikoli citrusová, žvýkavá nebo škrobová. Předpokládá se, že první cheesecake newyorského typu byl vyroben v 50. letech 20. století v restauraci Junior's.
8. místo
S osmým místem se přesouváme do Evropy. Pão de Ló de Ovar je možná nejznámější portugalský koláč, jehož historie sahá až do 18. století, kdy ho v klášterech vyráběly jeptišky. Tento krémový piškot se tradičně vyrábí z vajec, cukru a mouky a dnes je často k vidění na většině potravinářských veletrhů v Portugalsku. Získal 4,4 bodu.
7. místo
4,4 bodu má také sedmá torta Garash z Bulharska. Skládá se z pěti jemných ořechových plátů pokrytých tmavou čokoládou. Celý dort je pak pokryt čokoládovou polevou nebo krémovou ganache a ozdoben vlašskými ořechy, sušeným kokosem či plátky mandlí. Dort vynalezl rakousko-uherský cukrář Kosta Garash v roce 1885.