Leze ti už vánoční cukroví i ušima? Tak pozor, v tomhle článku si od sladkostí příliš neodpočineš.
Oblíbený gastronomický server Taste Atlas si tentokrát posvítil na dorty a koláče. Uživatelé a uživatelky vybrali rovnou stovku těch, které jsou podle nich nejlepší. Jestli tě zajímá celý žebříček, můžeš se jím proklikat přímo na stránkách serveru. Refresher ti přináší výběr top 10 nejoblíbenějších dortů a koláčů, mezi nimiž nechybí jeden z Česka!
10. místo
Čokoládový fondán neboli Molten Chocolate Lava Cake, který se zakrojí a z prostředka vyteče sladká čokoládová hmota, patří mezi oblíbené dezerty po celém světě. Taste Atlas ovšem autorství tohoto dezertu připisuje šéfkuchaři Jeanu-Georgesi Vongerichtenovi. Francouz, který největších kulinářských úspěchů dosáhl ve Spojených státech, vytáhl svůj čokoládový piškotový dort z trouby s předstihem. Netušil, jak skvělý dezert tím získal. Na Taste Atlasu si vysloužil 4,3 bodu.

9. místo
Stejný počet bodů, tedy 4,3, si vysloužil New York Cheesecake, který se od ostatních cheesecaků liší hlavně hutnou konzistencí. Jeho chuť by měla být sladká a pikantní, nikoli citrusová, žvýkavá nebo škrobová. Předpokládá se, že první cheesecake newyorského typu byl vyroben v 50. letech 20. století v restauraci Junior's.

8. místo
S osmým místem se přesouváme do Evropy. Pão de Ló de Ovar je možná nejznámější portugalský koláč, jehož historie sahá až do 18. století, kdy ho v klášterech vyráběly jeptišky. Tento krémový piškot se tradičně vyrábí z vajec, cukru a mouky a dnes je často k vidění na většině potravinářských veletrhů v Portugalsku. Získal 4,4 bodu.

7. místo
4,4 bodu má také sedmá torta Garash z Bulharska. Skládá se z pěti jemných ořechových plátů pokrytých tmavou čokoládou. Celý dort je pak pokryt čokoládovou polevou nebo krémovou ganache a ozdoben vlašskými ořechy, sušeným kokosem či plátky mandlí. Dort vynalezl rakousko-uherský cukrář Kosta Garash v roce 1885.

6. místo
Teď něco pro ty, kteří mají bezlepkovou dietu. Hodnocení 4,4 bodu a šesté místo připadlo italskému torta caprese, čokoládovému koláči bez mouky. Tato specialita italského ostrova Capri se skládá z hořké čokolády, vajec, cukru, mandlí a másla. Vyznačuje se hustou čokoládovou konzistencí a vrstvou moučkového cukru na povrchu.

5. místo
Na páté příčce se s hodnocením 4,4 bodu umístil japonský cheesecake, který je v Japonsku známý pod názvem suflé cheesecake a mimo zemi pod názvem bavlněný cheesecake. Připravuje se tak, že se do dortové směsi (vejce, mléko, cukr, smetanový sýr) vmíchají ušlehané bílky a tato kombinace se poté peče ve vodní lázni. Je nadýchanější než jiné typy tohoto dezertu.

4. místo
Těsně pod stupni vítězů zůstal valašský frgál. Tahle česká pochoutka tradičně vyráběná na Valašsku má na rozdíl od koláčů obvykle průměr kolem 30 centimetrů, je vyrobena z kynutého těsta a posypána sladkou drobenkou. Náplně frgálů jsou takřka výhradně sladké, mezi nejpopulárnější patří makový, tvarohový, povidlový a hruškový.

3. místo
A máme tu stupně vítězů. Třetí místo a 4,5 bodu si vysloužil ruský medovik – oblíbený vrstvený medový dort, který se skládá z medem napuštěných piškotů, které jsou potaženy tenkými vrstvami krému. Ačkoli existuje mnoho variant tohoto dortu, krém se obvykle připravuje ze šlehačky nebo různých kombinací kondenzovaného mléka a másla. Předpokládá se, že dort se poprvé objevil ve 20. letech 19. století a původně byl vytvořen pro manželku Alexandra I. Ruského.
Dezerty podobné medovníku jsou oblíbené i v dalších zemích východní a střední Evropy. V Česku je to medovník a v Polsku miodownik.

2. místo
Stříbro putuje do sousedního Polska díky dortu jménem sernik, který od uživatelů a uživatelek Taste Atlasu dostal rovněž 4,5 bodu. Sernik je tvarohový koláč, který vychází ze starých křesťanských a židovských tradic. Vyrábí se z vajec, cukru a tvarohu, který se v moučnících používá již stovky let. Předpokládá se, že sernik vznikl v 17. století, kdy si král Jan III. Sobieski přivezl recept po svém vítězství nad Turky v bitvě u Vídně.

1. místo
Jasné vítězství připadlo s hodnocením 4,6 bodu Švédsku. Tamní dezert kladdkaka je bohatý čokoládový dort, který se skládá z vajec, kakaa (nebo čokolády), másla, cukru a mouky. Během pečení by měl koláč zůstat uprostřed vlhký, zatímco vnější vrstva křupavá. Protože je dort neuvěřitelně hutný a často obsahuje hodně hořké čokolády nebo kakaa, obvykle se posype jemnou vrstvou moučkového cukru a tradičně se podává s kopečkem zmrzliny nebo šlehačkou.
