Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. prosince 2023 15:11
Čas čtení 2:53
Ilona Hobzová

Tohle jsou nejlepší dorty a koláče na světě. Český produkt se umístil hodně vysoko

Tohle jsou nejlepší dorty a koláče na světě. Český produkt se umístil hodně vysoko
Zdroj: Flickr/Mårten Persson/volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Leze ti už vánoční cukroví i ušima? Tak pozor, v tomhle článku si od sladkostí příliš neodpočineš.

Oblíbený gastronomický server Taste Atlas si tentokrát posvítil na dorty a koláče. Uživatelé a uživatelky vybrali rovnou stovku těch, které jsou podle nich nejlepší. Jestli tě zajímá celý žebříček, můžeš se jím proklikat přímo na stránkách serveru. Refresher ti přináší výběr top 10 nejoblíbenějších dortů a koláčů, mezi nimiž nechybí jeden z Česka!

Gastrožebříčky na uživatelské platformě Taste Atlas jsou založené na hodnocení lidí ze zahraničí. Server do hodnocení počítá pouze skutečné uživatele, hodnocení botů nebo lokálních patriotů vyřazuje. Jeho cíl je totiž následující: „Propagovat vynikající místní potraviny, vzbudit hrdost na tradiční pokrmy a zvědavost na jídla, která jste ještě neochutnali.“

10. místo 

Čokoládový fondán neboli Molten Chocolate Lava Cake, který se zakrojí a z prostředka vyteče sladká čokoládová hmota, patří mezi oblíbené dezerty po celém světě. Taste Atlas ovšem autorství tohoto dezertu připisuje šéfkuchaři Jeanu-Georgesi Vongerichtenovi. Francouz, který největších kulinářských úspěchů dosáhl ve Spojených státech, vytáhl svůj čokoládový piškotový dort z trouby s předstihem. Netušil, jak skvělý dezert tím získal. Na Taste Atlasu si vysloužil 4,3 bodu.

fondant, čokoláda
Zdroj: Flickr/Marco Barisione/volně k užití

 9. místo

Stejný počet bodů, tedy 4,3, si vysloužil New York Cheesecake, který se od ostatních cheesecaků liší hlavně hutnou konzistencí. Jeho chuť by měla být sladká a pikantní, nikoli citrusová, žvýkavá nebo škrobová. Předpokládá se, že první cheesecake newyorského typu byl vyroben v 50. letech 20. století v restauraci Junior's.

Doporučeno
Nejlepší svačinky Evropy: Do top 100 se dostala dvě česká jídla, vítězství připadlo našim sousedům Nejlepší svačinky Evropy: Do top 100 se dostala dvě česká jídla, vítězství připadlo našim sousedům 15. července 2023 13:58
cheesecake
Zdroj: Flickr/Like_the_Grand_Canyon/volně k užití

8. místo

S osmým místem se přesouváme do Evropy. Pão de Ló de Ovar je možná nejznámější portugalský koláč, jehož historie sahá až do 18. století, kdy ho v klášterech vyráběly jeptišky. Tento krémový piškot se tradičně vyrábí z vajec, cukru a mouky a dnes je často k vidění na většině potravinářských veletrhů v Portugalsku. Získal 4,4 bodu.

Pão-de-Ló de Ovar
Zdroj: Wiki Commons/No Ponto/volně k užití

7. místo

4,4 bodu má také sedmá torta Garash z Bulharska. Skládá se z pěti jemných ořechových plátů pokrytých tmavou čokoládou. Celý dort je pak pokryt čokoládovou polevou nebo krémovou ganache a ozdoben vlašskými ořechy, sušeným kokosem či plátky mandlí. Dort vynalezl rakousko-uherský cukrář Kosta Garash v roce 1885.

Doporučeno
Turisté prozradili, za jakým alkoholem jezdí do Česka. Tuzemák jim chutná víc než Budvar, první místo tě ale překvapí Turisté prozradili, za jakým alkoholem jezdí do Česka. Tuzemák jim chutná víc než Budvar, první místo tě ale překvapí 2. listopadu 2023 6:39
Torta Garash, dort
Zdroj: Wikipedie/volné dílo
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse