Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
8. ledna 2024 10:00
Čas čtení 1:07
TASR

Zlaté glóby převálcoval Oppenheimer, Barbie získala jen dvě sošky. Jak dopadlo předávání prestižních cen?

Zlaté glóby převálcoval Oppenheimer, Barbie získala jen dvě sošky. Jak dopadlo předávání prestižních cen?
Zdroj: TASR/AP
ZAJÍMAVOSTI NEJLEPŠÍ FILMY
Uložit Uložené

Zlaté sošky si odnesly slavné osobnosti ze světa filmu a televize.

V Los Angeles se předávaly prestižní ceny Zlatý glóbus. Životopisné drama Oppenheimer si odneslo celkem pět cen a stalo se také nejlepším dramatem. Film režíroval Christopher Nolan, který si odnesl cenu za nejlepší režii.

Doporučeno
Co si pustit o víkendu: Gangsterku s Johnnym Deppem, horor o natáčení porna a polskou černou komedii Co si pustit o víkendu: Gangsterku s Johnnym Deppem, horor o natáčení porna a polskou černou komedii 6. ledna 2024 14:42

Hlavní roli, amerického fyzika Roberta Oppenheimera, ztvárnil Cillian Murphy, který získal cenu za nejlepšího herce v kategorii drama. Nejlepším hercem ve vedlejší roli se stal Robert Downey Jr., který hrál Oppenheimerova zetě. Kromě toho film získal také cenu za nejlepší hudbu. Murphy ve svém projevu vyzdvihl Nolanovu práci jako vizionářského režiséra a Downey Jr. označil Oppenheimera za mistrovské dílo.

Cillian Murphy robert downey jr. zlate globusy
Zdroj: TASR/AP


Cenu za nejlepší komedii nebo muzikál získal film Chudáčci s Emmou Stone, která zvítězila i v kategorii nejlepší herečka v komedii nebo muzikálu.


Film Chudáčci porazil dokonce veleúspěšnou komedii Barbie, která byla jedním z favoritů galavečera, neboť letos získala nejvíce nominací (9). Nakonec si však odnesla pouze dvě ceny –⁠ za nejlepší píseň a vzhledem k úspěchu, který komedie zaznamenala v kinech, zvítězila i v nově vytvořené kategorii za největší filmový a komerční počin.


Cenu za nejlepší ženský herecký výkon v dramatu získala Lily Gladstone za roli ve filmu Zabijáci rozkvetlého měsíce, který režíroval významný filmař Martin Scorsese. Nejlepším hercem v komedii nebo muzikálu byl vyhlášen Paul Giamatti za ztvárnění nevrlého učitele dějepisu ve filmu The Holdovers.

V televizních kategoriích získal cenu za nejlepší drama seriál Succession a cenu za nejlepší komediální seriál Medvěd

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš nejslavnější české komedie jen podle jediného záběru? KVÍZ: Poznáš nejslavnější české komedie jen podle jediného záběru? 6. ledna 2024 8:00

Zlaté glóby zahájily sezónu hollywoodských filmových cen, která vyvrcholí březnovým předáváním Oscarů. Zlaté glóby jsou po Oscarech druhým nejvýznamnějším filmovým oceněním v USA.


HFPA, která je každoročně uděluje, však od roku 2021 čelí rozsáhlé kritice a obviněním z rasismu, sexismu, zastrašování a korupce. Slavnostní předávání 81. ročníku cen v neděli živě přenášela americká televizní stanice CBS.

Domů
Sdílet
Diskuse