Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. února 2024 8:30
Čas čtení 0:59
Monika Růžičková

Národní galerie v Praze slaví 228. narozeniny. Nabízí vstupy zdarma na všechny expozice

Národní galerie v Praze slaví 228. narozeniny. Nabízí vstupy zdarma na všechny expozice
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Packa/volně k užití
KULTURA UMĚNÍ
Uložit Uložené

Miluješ umění? Tak snad o víkendu nemáš žádné plány, protože Národní galerie Praha si pro tebe připravila bohatý program.

Oslavit můžeš 228. výročí založení Společnosti vlasteneckých přátel umění, která byla předchůdkyní Národní galerie Praha (NGP). Na víkend od 3. do 4. února 2024 připravila NGP vstup do všech sbírkových expozic po celé dva dny zdarma. 

Doporučeno
České sci-fi ovládlo Netflix. Stálo 45 milionů a ukazuje šílenou budoucnost Prahy České sci-fi ovládlo Netflix. Stálo 45 milionů a ukazuje šílenou budoucnost Prahy 31. ledna 2024 8:30

Program bude opravdu bohatý a pro všechny generace, takže můžeš vzít kohokoliv s sebou. Navštívit můžeš vícegenerační workshopy, komentované prohlídky a krátké komentáře. Bude zde speciální expozice a otevřeny budou dvě nové umělecké interaktivní instalace. 

Anketa:
Vyrazíš do Národní galerie v Praze?
No jasně, téhle akce se musí využít.
Rád*a bych, ale mám to daleko.
Tohle není nic pro mě.
No jasně, téhle akce se musí využít.
71 %
Rád*a bych, ale mám to daleko.
27 %
Tohle není nic pro mě.
2 %

Zdarma můžeš navštívit Veletržní palác, Schwarzenberský palác, Šternberský palác a klášter sv. Anežky České, kde najdeš expozice jako 17961918: Umění dlouhého století19181938: První republika nebo 1956⁠⁠1989: Architektura všem a mnoho dalších. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Národní galerie Praha (@ngprague)

V současné době NGP zahrnuje umělecká díla od středověku po současnost a může se rovnat mnohým světovým galeriím. Byla založena 5. února 1796 skupinou významných českých šlechticů a měšťanů, kteří vytvořili Společnost vlasteneckých přátel umění.

Tato společnost založila dvě klíčové instituce – Akademii umění a veřejně přístupnou obrazárnu. Historie sbírky sahá až do 17. století a objevilo se v ní známé dílo Albrechta Dürera. V průběhu 20. století se rozvíjela a obrazárna se transformovala v moderní veřejnou galerii.

Doporučeno
Vondroušová, Calin i Formanová. Forbes představil výběr 30 pod 30, podívej se na celý seznam Vondroušová, Calin i Formanová. Forbes představil výběr 30 pod 30, podívej se na celý seznam 31. ledna 2024 11:00

V roce 1923 československá vláda uvolnila finanční prostředky pro vytvoření slavné francouzské sbírky. Moderní galerie Království českého se připojila k Národní galerii a po druhé světové válce byla instituce postátněna a přejmenována na Národní galerii. Sbírky galerie putovaly po různých pražských budovách a dnes jsou umístěny v šesti klíčových lokalitách včetně Veletržního paláce a kláštera sv. Anežky České.

Domů
Sdílet
Diskuse