Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
2. února 2024 18:10
Čas čtení 1:01
Magdalena Trajerová

Tato generace mužů nejčastěji věří, že je feminismus škodlivý. Z nové studie ti bude smutno

Tato generace mužů nejčastěji věří, že je feminismus škodlivý. Z nové studie ti bude smutno
Zdroj: Getty Images
ZAJÍMAVOSTI ANDREW TATE FEMINISMUS
Uložit Uložené

Že je feminismus škodlivý, věří muži z generace Z více než ti z generace baby boomers, ukázal výzkum. Pětina mužů mezi 16–⁠⁠⁠⁠⁠29 lety navíc vnímá příznivě influencera Andrewa Tatea.

Průzkum agentury Ipsos pro King's College London's Policy Institute a Global Institute for Women's Leadership přišel s překvapivými výsledky. Zatímco 16 procent mužů z generace Z tvrdí, že feminismus nepřinesl nic dobrého, mezi lidmi staršími 60 let je to 13 procent.

Doporučeno
Feministický check list: Jak na prvním rande poznáš, že se netaháš s mizogynem? Feministický check list: Jak na prvním rande poznáš, že se netaháš s mizogynem? 24. listopadu 2023 6:00

„Je to nový a neobvyklý generační vzorec. Za normálních okolností to bývá tak, že mladší generace jsou konzistentně spokojenější s nově vznikajícími společenskými normami, protože s nimi vyrůstaly jako s přirozenou součástí jejich života,“ komentuje výsledky Bobby Duffy, ředitel institutu.

Toxická maskulinita jako prázdný pojem

Z výzkumu, kterého se zúčastnilo 3 600 respondentů, rovněž vyplývá, že více než třetina mužů generace Z považuje pojem „toxická maskulinita“ za prázdnou frázi. Mužů s tímto názorem je přibližně dvakrát více než mladých žen.

Každý čtvrtý britský muž ve věku 16–29 let si myslí, že je těžší být mužem než ženou. Pětina z těch, kteří o něm slyšeli, vzhlížejí k influenceru Andrewovi Tateovi. Tento bývalý britsko-americký boxer v současné době čelí obvinění z obchodování s lidmi, znásilnění a vedení gangu, který měl sexuálně vykořisťovat ženy. Tate o sobě tvrdí, že je absolutní mizogyn, a otevřeně mluvil o bití a škrcení žen.

Tate má zastánce převážně v řadách etnických menšin. Více než třetina dotazovaných mužů etnické menšiny souhlasila s tím, že influencer „upozorňuje na důležité body o skutečných hrozbách pro mužskou identitu a genderové role“. Mezi bílými muži zastává tento názor 12 procent respondentů.

Domů
Sdílet
Diskuse