Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. února 2024 12:05
Čas čtení 0:57
Anna-Marie Hanzlíková

Aromantik nerovná se asexuál. Co je aromantičnost a jaké kolem ní panují mýty?

Aromantik nerovná se asexuál. Co je aromantičnost a jaké kolem ní panují mýty?
Zdroj: Unsplash/Jackson David/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI LGBTQ+ LIDÉ SEXUALITA
Uložit Uložené

Na poslední únorový týden připadá týden povědomí o aromantickém spektru. Uměl*a bys vysvětlit, co tohle spektrum značí?

Aromantičnost je podle definice sdružující organizace AUREA romantická orientace, která popisuje lidi, jejichž zkušenost s romantikou se odlišuje od očekávání společnosti, často kvůli prožívání romantické přitažlivosti v malé nebo žádné míře. Častý je také pocit odpuzování romantikou a nezájem o romantické vztahy. Většina aromantiků se tedy nezamiluje. 

Doporučeno
Tohle je 10 nejoblíbenějších psích plemen v Česku. Je mezi nimi i tvůj mazlíček? Tohle je 10 nejoblíbenějších psích plemen v Česku. Je mezi nimi i tvůj mazlíček? 18. února 2024 15:51

Aromantičnost neznamená asexualitu. Lidé na aromantickém spektru mohou prožívat sexuální touhu, mohou ale také zažívat asexualitu, tak jako například Ondřej, se kterým si můžeš přečíst náš rozhovor

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Impact (@impact)

„Asexuál je obecně člověk, který se ve svém životě obejde bez sexuálních aktivit, ale neznamená to, že odmítá sex. Například aromantický asexuál se nezamilovává a nepotřebuje ke svému životu vztah, partnera. Člověka, který je tzv. allosexuál, což je jakýkoliv sexuál, ať majoritní heterosexuál, bi, nebo homosexuál. Aby si majorita udělala představu, tak allosexuál to má podobně. Allosexuál říkáme těm, kteří nejsou asexuální, takže heterosexuálům, bi nebo homosexuálům. Ti se taky nezajímají o pohlaví, které je nepřitahuje, a aromantický asexuál to má stejně, nezajímá se o žádné,“ říká v něm například.

Doporučeno
Mezi nejodpočinkovějšími městy světa se umístila i Praha. Kdo žebříčku vévodí? Mezi nejodpočinkovějšími městy světa se umístila i Praha. Kdo žebříčku vévodí? 20. února 2024 16:16

Lidé, kteří jsou aromantičtí, nejsou osamocení a chladní, což je další z častých mýtů. Mohou žít šťastný život a mít naplněné vztahy, třeba se svojí rodinou, přáteli nebo mazlíčky. Mohou také prožívat sexuální nebo platonické vztahy (tzv. queerplatonic, kdy spolu lidé mají například závazek, ale nejsou romantickými partnery).

Cílem týdne povědomí o aromantickém spektru je právě osvěta. Na zmíněných stránkách si můžeš přečíst více nebo se zapojit do některých událostí.

Domů
Sdílet
Diskuse