Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. února 2024 10:21
Čas čtení 1:18
Barbora Adamkovičová

NASA hledá dobrovolníky pro život na Marsu. Připravují se na vesmírnou stanici vyrobenou na 3D tiskárně

NASA hledá dobrovolníky pro život na Marsu. Připravují se na vesmírnou stanici vyrobenou na 3D tiskárně
Zdroj: Freepik/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložit Uložené

Podle agentury má model simulovat všechny problémy na planetě. Astronauti se budou setkávat s poruchami vybavení, nedostatkem zdrojů nebo stresovými situacemi.

Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) začátkem února oficiálně hledá dobrovolníky, kteří by se zapojili do projektu zaměřeného na studium života na Marsu. Vybraní zájemci by měli strávit rok v Johnsonově vesmírném středisku NASA v Texasu, kde by se měli seznámit se simulovanými podmínkami života na rudé planetě, uvádí CNN.

Mise nazvaná CHAPEA se zaměřuje na schopnost člověka přežít na „planetě budoucnosti“. Prostor, kde bude čtyřčlenná posádka rok působit, má rozlohu 157 metrů čtverečních. Stanice Mars Dune Alpha byla vyrobena pomocí 3D tiskárny a je navržena tak, aby odrážela životní podmínky dobrovolníků.


V něm mají astronauti oddělený pracovní a osobní prostor, nebo dokonce lékařskou stanici. NASA uvedla, že model „simuluje problémy spojené s misí na Mars, včetně omezených zdrojů, poruch vybavení, zpoždění komunikace a dalších stresových faktorů prostředí“.

Jedná se o druhou z celkem tří simulovaných misí, které mají podle agentury připravit lidstvo na život ve vesmíru. První část projektu odstartovala v červnu 2023 a má trvat do července letošního roku.

Musíte mít vysokoškolské vzdělání a nesmíte být kuřák

Potenciální účastníci projektu budou moci podávat své žádosti do 2. dubna. NASA hledá zdravé občany USA ve věku 30 až 55 let, kteří plynně hovoří anglicky a nekouří.

Doporučeno
Konec nudy na dlouhé cestě? Aerolinka bude během letu do oblíbené destinace půjčovat Vision Pro Konec nudy na dlouhé cestě? Aerolinka bude během letu do oblíbené destinace půjčovat Vision Pro 20. února 2024 10:36

„Uchazeči by měli mít silnou touhu po jedinečných a obohacujících dobrodružstvích a zájem přispět k práci NASA na přípravě první cesty člověka na Mars,“ uvedla agentura v prohlášení. Dobrovolníci pro simulované mise musí mít magisterský titul v oboru STEM, a to buď v biologických, fyzikálních, nebo počítačových vědách, inženýrství, nebo matematice. Musí mít za sebou alespoň dvouletou praxi v oboru svého studia nebo nalétáno tisíc hodin v proudovém letadle jako hlavní pilot. Musí být také schopni složit fyzickou zkoušku astronauta.

Výběrové řízení může trvat až 13 měsíců a vybraní členové posádky musí projít lékařskými, psychologickými a psychiatrickými testy s kladným výsledkem. To prověří jejich psychickou a fyzickou odolnost pro tak dlouhý pobyt v izolovaném prostředí. Dobrovolníci by tedy měli svůj pobyt na „Marsu“ zahájit na jaře roku 2025.

Domů
Sdílet
Diskuse