Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
3. března 2024 14:05
Čas čtení 0:54
TASR

Vegani a veganky, nespoléhejte se na bílkoviny z luštěnin. Může vám ubýt svalová hmota, říká lékařka

Vegani a veganky, nespoléhejte se na bílkoviny z luštěnin. Může vám ubýt svalová hmota, říká lékařka
Zdroj: Unsplash/Sara Dubler/volně k užití
ZDRAVÍ POSILOVÁNÍ A CVIČENÍ ZDRAVÁ STRAVA ZDRAVÍ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Vegetariánům a vegetariánkám mohou chybět různé vitamíny, jejich hladinu je třeba kontrolovat.

Pokud jsi vegetarián*ka nebo vegan*ka, mohou ti v těle chybět některé minerály a vitamíny. Jejich hladinu bys měl*a proto pravidelně sledovat. Jedná se zejména o plnohodnotné proteiny, esenciální aminokyseliny, jako je methionin, lysin a isoleucin, vitamin D, B12, zinek, hořčík, fosfor, železo, selen či draslík.

Poukázala na to lékařka laboratoře Synlab Slovakia Dáša Kelényová. Upozornila, že rostlinné zdroje bílkovin, jako jsou luštěniny, obiloviny, semena či tofu, mají nižší vstřebatelnost, což se může odrazit na celkové hladině bílkovin v těle.

Doporučeno
Test vegan burgerů: Vyzkoušeli jsme rostlinný výběr z českých supermarketů. Jaký je náš verdikt? Test vegan burgerů: Vyzkoušeli jsme rostlinný výběr z českých supermarketů. Jaký je náš verdikt? 31. července 2023 6:00

„Rostlinné bílkoviny jsou méně hodnotné než živočišné – mají nižší biologickou hodnotu, je proto třeba jejich hladinu kontrolovat, protože jejich nízké množství může způsobit ztrátu svalové hmoty, snížit schopnost regenerace tkáně či oslabit imunitní systém.“ Denní potřeba bílkovin je přibližně jeden gram bílkovin na kilogram váhy.

vegan
Zdroj: Unsplash/Ella Olsson/volně k užití


Nedostatek železa zase může vést k chudokrevnosti (anémii), která se projevuje únavou a celkovou slabostí, bledou pokožkou, slabými nehty či studenými dlaněmi. Vysoký obsah železa má například čočka, cizrna, fazole, tofu, dýňová či konopná semínka, listová zelenina nebo kešu.


Stejně nutné je kontrolovat i hladinu hořčíku a vápníku, které jsou u vegetariánů a veganů hůře vstřebatelné. Vegani a veganky jsou tak často náchylnější ke zlomeninám, onemocněním kostí či problémům se zuby.


Důležitá je i kontrola vitamínu D, jehož hladinu je třeba sledovat každé tři měsíce. Získat jej lze ze slunečních paprsků a vegani a vegetariáni jej najdou v sójových alternativách mléka, rostlinných jogurtech či sýrech.

Domů
Sdílet
Diskuse