Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
29. března 2024 7:30
Čas čtení 0:49
Anna-Marie Hanzlíková

Budoucnost hudebního průmyslu? Umělá inteligence nahradila hvězdu z Mamma Mia

Budoucnost hudebního průmyslu? Umělá inteligence nahradila hvězdu z Mamma Mia
Zdroj: Unsplash / Jason Rosewell/volně k užití
FILMY A SERIÁLY CELEBRITY UMĚLÁ INTELIGENCE VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

V hudebním průmyslu a na živých koncertech bys možná nástup umělé inteligence nečekal*a. Už i tam ale dorazila. Na to, že má bát nahrazena AI hlasem, si teď postěžovala herečka Sara Poyzer, která řadu let vystupuje v muzikálu Mamma Mia.

Zprávu herečka sdílela na X. „Máme povolení od BBC, že můžeme použít hlas vygenerovaný AI, takže Saru už nebudeme potřebovat,“ stojí ve zprávě na přiloženém screenshotu. 

Doporučeno
Radka Třeštíková se obula do Smetany, Ramby a dalších kvůli propagaci tržiště Trendyol Radka Třeštíková se obula do Smetany, Ramby a dalších kvůli propagaci tržiště Trendyol 28. března 2024 12:10

Poyzer hraje roli Donny Sheridan jedenáct let. V BBC se objevovala v pořadech Doctors, EastEnders a The Archers. Jak později zjistil server Daily Mail, mělo jít o mail, který přišel společnosti, která herečku zastupuje. Společně měla s britskou televizí spolupracovat na novém projektu a Poyzer už jen čekala na odpověď, zda ji televize skutečně najme. Místo toho však dorazila zpráva, že bude nahrazena umělou inteligencí.

„Odpověď produkční společnosti nás velmi zklamala, zejména proto, že se jedná o projekt BBC. BBC si vždy stálo za kvalitou svého publicistického a dramatického vysílání. Jako hlasová agentura se domníváme, že AI představuje nebezpečí pro celé odvětví – odebírá práci umělcům, kteří se tři roky vzdělávali na herecké škole a strávili mnoho let zdokonalováním svého řemesla,“ reagovala pro Daily Mail hereččina agentura Voice Squad.

BBC přitom předloni podpořilo odborovou kampaň Stop AI Stealing the Show. Ta se zaměřovala právě na práva herců*hereček v době nástupu umělé inteligence. Tento týden také televize slíbila, že přestane používat AI k propagaci seriálu Doctor Who, poté co obdržela stížnosti od diváků.

Domů
Sdílet
Diskuse