Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
1. dubna 2024 7:00
Čas čtení 1:12
Vincenc Novák

Největší francouzská hudební hvězda se stala terčem rasistů. Na vulgární urážky reaguje v novém hitu

Největší francouzská hudební hvězda se stala terčem rasistů. Na vulgární urážky reaguje v novém hitu
Zdroj: Edward Berthelot/Getty Images
ZAHRANIČÍ HUDBA
Uložit Uložené

Francouzská zpěvačka Aya Nakamura ve své nejnovější písni reaguje na rasistické urážky, které se vyrojily kvůli zvěstem o její účasti na zahájení letní olympiády v Paříži.

Jak informuje deník The Guardian, zpěvačka s malijským původem čelí rasistickým urážkám od svého únorového setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Součástí schůzky měla být podle některých zpráv také diskuze o tom, že by Nakamura mohla v rámci zahajovacího ceremoniálu letošních letních olympijských her zazpívat píseň Édith Piaf.

Doporučeno
Olympiáda v Paříži: Takhle budou vypadat medaile, začal také prodej dalších lístků Olympiáda v Paříži: Takhle budou vypadat medaile, začal také prodej dalších lístků 8. února 2024 15:08

Tématu se chytila francouzská krajní pravice. „Upřímně řečeno, není to hezký symbol, je to další provokace ze strany Emmanuela Macrona,“ nechala se slyšet Marine Le Pen, šéfka populistické strany Národní sdružení, která kritizovala mimo jiné zpěvaččino oblékání či údajnou vulgaritu. U řeky Seiny se zase objevil plakát s nápisem „To není možné, Ayo, tohle je Paříž, ne trh v Bamaku (hlavní město Mali, pozn. red.),“ k jehož vyvěšení se přihlásila extremistická skupina Domorodci. 

Ve své nejnovější písni s názvem Doggy se zpěvačka pouští do svých kritiků z řad krajní pravice. „Já nemám nepřátele, to oni mě nemají rádi,“ zpívá Nakamura, která je nejposlouchanější francouzsky mluvící umělkyní na světě. 

Vlna podpory

Rasistické urážky už začala vyšetřovat pařížská prokuratura. Nakamury se již zastal mimo jiné organizační výbor pařížské olympiády, který vyjádřil zděšení nad mírou nenávisti, která se vůči zpěvačce vznesla. „Naprostá podpora nejposlouchanější francouzské umělkyni na světě,“ uvedl.

Svoji podporu vyjádřil také bývalý francouzský fotbalista Lilian Thuram: „Když lidé říkají, že Aya Nakamura nemůže reprezentovat Francii, na základě jakých kritérií to dělají? Já ta kritéria znám, protože když jsem byl fotbalistou, někteří také říkali, že tohle není francouzský tým, protože je v něm příliš mnoho černochů,“ prohlásil. Zpěvačka se dočkala podpory také od členů francouzské vlády. 

Doporučeno
Na brankáře dělali opičí zvuky. Šéf FIFA řekl, jak chce trestat týmy s rasistickými fanoušky Na brankáře dělali opičí zvuky. Šéf FIFA řekl, jak chce trestat týmy s rasistickými fanoušky 21. ledna 2024 18:00

Aya Nakamura se narodila jako Aya Danioko v roce 1995 v malijském Bamaku, odkud přišla do Francie ještě jako dítě. Se svými sourozenci a matkou vyrůstala na pařížském předměstí Seine-Sant-Denis. Její písně mají na streamovacích platformách sedm miliard přehrání, v loňském roce se jí podařilo vyprodat tři pařížské koncerty během 15 minut. 

Domů
Sdílet
Diskuse