Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. května 2024 v 14:15
Čas čtení 1:08
Radka Klučárová

Miliardářce se nelíbí její portrét vystavený v národní galerii a požaduje jeho stažení. Mohlo by jít o cenzuru, varují umělci

KULTURA AUSTRÁLIE
Uložit Uložené

Umělec Vincent Namatjira také neobvyklým způsobem ztvárnil zesnulou královnu Alžbětu II.

Australská miliardářka Gina Rinehart požaduje stažení svého portrétu z Australské národní galerie (NGA). Obraz s její podobiznou je součástí výstavy „Austrálie v barvách“ od umělce Vincenta Namatjiry, informuje CNN.

Na výstavě v Canbeře je k vidění 21 portrétů významných světových osobností. Jsou mezi nimi portréty zesnulé královny Alžběty II., amerického hudebníka Jimiho Hendrixe a australského aktivisty za práva domorodců Vincenta Lingiariho.

„Maluju lidi, kteří jsou bohatí, mocní nebo důležití – lidi, kteří měli vliv na tuto zemi a na mě osobně, ať už přímo, nebo nepřímo, v dobrém, nebo ve zlém,“ prohlásil umělec.

„Maluju svět tak, jak ho vidím já. Lidem se mé obrazy nemusí líbit, ale doufám, že si najdou čas, aby se podívali a zamysleli se: proč tenhle domorodec namaloval tyhle silné lidi? Co se tím snaží říct?“ komentuje Namatjira svou práci.

Cenzura a potlačování tvůrčího projevu?

Nejbohatší ženě Austrálie, jejíž majetek má podle časopisu Forbes hodnotu 30,2 miliardy dolarů, se malířovo ztvárnění její osoby nelíbí natolik, že kontaktovala vedení galerie a požádala o odstranění obrazu.

Doporučeno
Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan 7. října 2023 v 11:00

„Rinehart má sice právo vyjádřit svůj názor na dílo, ale nemá právo tlačit na galerii, aby stáhla obraz jen proto, že se jí nelíbí,“ řekla 9News Penelope Benton, výkonná ředitelka australské Národní asociace pro výtvarné umění (NAVA).

Takové pokusy o stažení děl z galerií by podle slov ředitele mohly „vytvořit nebezpečný precedens pro cenzuru a potlačování tvůrčího projevu“.

Domů
Sdílet
Diskuse