Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. července 2024 v 14:44
Čas čtení 0:51
Anna-Marie Hanzlíková

Hroši umí létat, ukázal výzkum

Hroši umí létat, ukázal výzkum
Zdroj: Unsplash/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ZVÍŘATA
Uložit Uložené

„Kdyby prase mělo křídla, křídla jako pták, uletěl bych na praseti někam do oblak,“ zpívá ve známé písničce Petr Skoumal. Na praseti se létat nedá, ale podle nejnovějšího výzkumu by se při troše fantazie dalo do oblak uletět na hrochovi.

Tahle až dvě tuny vážící  zvířata jsou totiž při běhu až patnáct procent času vlastně ve vzduchu. Zvednuté mají v tu chvíli všechny čtyři nohy. Alespoň to tvrdí výzkum Royal Veterinary College v britském  North Mymms, na který upozornil Guardian.

Doporučeno
ŽEBŘÍČEK: Tohle jsou nejbohatší čeští youtubeři. Kdo bere desítky milionů ročně? ŽEBŘÍČEK: Tohle jsou nejbohatší čeští youtubeři. Kdo bere desítky milionů ročně? 3. července 2024 v 13:39

Výzkumný tým zkoumal hrochy při běhu v plné rychlosti. Rychlosti, při které mají zdvižené všechny čtyři nohy, prý dosahují kvůli zahnání rivalů.

Výzkumu přecházela otázka hlavního výzkumníka, profesora Johna Hutchinsona, jak že se tedy hroši vlastně pohybují. Vyslal svou studentku Emily Pringle, aby v jednom z britských výběhů hrochy natáčela.  V přirozeném prostředí je k nim totiž těžké se dostat, protože jsou aktivní hlavně v noci a hodně času tráví také ve vodě, takže by pro jejich účel pozorování pohybu bylo pozorování náročné. Záznamy pak dvojice společně analyzovala.

Soustředili se právě na to, zda horši nohy zvedají. Zjistili, že na rozdíl od jiných velkých savců se hroši obvykle drží klusavého pohybu, ať už se pohybují jakoukoli rychlostí, ale ve spěchu se mohou vznést do vzduchu. „Je to důležité pro naše pochopení toho, co znamená být velkým zvířetem a pohybovat se po souši,“ vysvětlil pro Guardian Hutchinson.

Doporučeno
Navštívili jsme farmáře Davida: „Kvůli podnikání jsem se vzdal párty života i Instagramu“ Navštívili jsme farmáře Davida: „Kvůli podnikání jsem se vzdal párty života i Instagramu“ 3. července 2024 v 8:00

Ten se také svěřil, že by chtěl pohyb prozkoumat ještě u hrochů trpasličích a u hroších mláďat. Už teď jsme zvědaví, jestli i na nich bychom tu výpravu do oblak uskutečnili.

Domů
Sdílet
Diskuse