Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. září 2024 v 17:29
Čas čtení 0:45
Radoslava Juračková

Byla zveřejněna první fotografie ztracené ponorky Titan. Našli ji v hloubce 3 700 metrů

Byla zveřejněna první fotografie ztracené ponorky Titan. Našli ji v hloubce 3 700 metrů
Zdroj: OceanGate
ZAJÍMAVOSTI MINIPONORKA TITAN
Uložit Uložené

V roce 2023 zemřelo na palubě ponorky pět cestujících, kteří si zaplatili cestu k vraku Titaniku.

V loňském roce vyplula do vod oceánu ponorka Titan. Ztratila se však poblíž vraku Titaniku. Během loňského pátrání pořídil pátrací tým fotografie vraku. Fotografie byla nyní  odhalena veřejnosti na tiskové konferenci americké pobřežní hlídky.

ponorka Titan
Zdroj: Pelagic Research Services/USCG

BBC píše i o posledních zprávách, které posádka ponorky vyslala na svou mateřskou loď Polar Prince. Jedna z nich zněla: „Všechno je tu v pořádku.“

Ponorka je na snímku zapuštěna do písku v hloubce 3 775,6 metru pod hladinou moře. Na palubě tehdy zahynulo pět cestujících. Vyšetřovatelé oznámili, že pracují na animovaném videu, které má ilustrovat ztrátu a potopení ponorky.

Doporučeno
FOTO: Muž v České Vsi měl doma 3,5 metru vody. Teď pro nás zdokumentoval situaci na Jesenicku FOTO: Muž v České Vsi měl doma 3,5 metru vody. Teď pro nás zdokumentoval situaci na Jesenicku 17. září 2024 v 18:03

Případ ztracené ponorky ožil minulý měsíc, kdy pozůstalí po jednom z účastníků expedice podali žalobu na turistickou a expediční společnost OceanGate. Podle nich museli o nedostatcích plavidla, jež vedly ke katastrofě, vědět předem. Chtějí po společnosti vymáhat 50 milionů dolarů.

Kontext:

  • Ponorka Titan společnosti OceanGate se ztratila 18. června 2023.
  • Už po hodině a čtvrt od ponoru ztratila kontakt s mateřskou lodí Polar Prince.
  • Po čtyřech dnech pátrání se podařilo objevit některé její části.
  • Sonarové záznamy potvrdily, že plavidlo implodovalo během sestupu do mořských hlubin, což vedlo k okamžité smrti všech pasažérů. Za havárii zřejmě mohly konstrukční chyby.
Doporučeno
Nejděsivější nehoda v historii medicíny? Muž obdržel vyšší dávku radiace než likvidační jednotky v Černobylu Nejděsivější nehoda v historii medicíny? Muž obdržel vyšší dávku radiace než likvidační jednotky v Černobylu 16. září 2024 v 13:30
Domů
Sdílet
Diskuse