Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti UNYP.
dnes 15. října 2024 v 8:30
Čas čtení 2:48
Sponzorovaný obsah

Jak si najít práci v zahraničí a co všechno musíš zařídit? Tady máš přehled

Jak si najít práci v zahraničí a co všechno musíš zařídit? Tady máš přehled
Zdroj: Unsplash / Anastasia Nelen
ZAJÍMAVOSTI PRÁCE ŠKOLA A STUDIUM
Uložit Uložené

Nejtěžší je udělat první krok.

Toužíš pracovat v zahraničí, ale zároveň tě to trochu děsí? Nebudeme lhát, čeká tě zařizování, administrativa, možná i opáčko jazyka. A pravděpodobně nepůjde vždycky všechno hladce. Ale zvládli to jiní před tebou, zvládneš to taky. Tenhle článek ti poslouží jako guide. Dozvíš se:

  • Kde hledat práci v zahraničí.
  • Co budeš potřebovat k tomu, abys ji získal*a.
  • Co musíš vyřídit ještě před odjezdem.

Jak si najít práci v zahraničí? Máš hned několik možností

1. Portál EURES

EURES je služba, která sdružuje úřady práce v členských zemích Evropské unie a Švýcarska. Na webových stránkách portálu tak najdeš nabídky práce od zaměstnavatelů z různých států. Můžeš také využít služeb poradců EURES, kteří ti pomohou získat ve vybrané zemi práci. Na stránkách najdeš i formulář pro životopis, který má jednotný formát, takže ti ho potenciální zaměstnavatelé snáze uznají.

2. Pracovní portály

Zahraniční nabídky najdeš i na Jobs.cz, Práce.cz, Profesia.cz a dalších pracovních portálech. Můžeš je tam vyhledávat a prostřednictvím daného portálu odpovědět na inzerát.

3. Pracovní agentury

Další možností je využít služby pracovní agentury. Dej si však pozor při výběru, ať zvolíš opravdu spolehlivou firmu. Seriózní agentury mají kamennou pobočku, nechtějí poplatky předem a ideálně fungují dlouhodobě, takže na internetu najdeš recenze. Mezi známé agentury patří například Camp Leaders, Manpower nebo Cool Agent. Serióznost agentur si můžeš ověřit na webu Trustpilot.

4. Oslovit firmu přímo

Jestli máš vyhlédnutou konkrétní firmu, kde bys chtěl*a pracovat, můžeš napsat přímo na její personální oddělení. Spousta firem fungujících v Česku má zahraniční zastoupení, takže je můžeš oslovit s poptávkou práce v jiné zemi.

studium, zahraničí, UNYP
Zdroj: UNYP

Co budeš k práci v zahraničí potřebovat?

1. Dorozumět se

Ideální je umět úřední jazyk země, do které se chystáš, ale na většině míst ve světě si vystačíš s angličtinou. Dorozumění se však není jen o samotné řeči, ale také o tom, pochopit místní zvyklosti a životní styl. Na to tě nejlépe připraví studium na mezinárodní škole, kde si vyzkoušíš fungování v mezinárodním prostředí, spolupráci s lidmi z různých zemí, a v neposlední řadě se samozřejmě naučíš dobře anglicky.

Jestli je práce v zahraničí v tvých plánech do budoucna, zvaž studium na University of New York in Prague (UNYP). Kromě zmíněných benefitů si tam vyzkoušíš americký vzdělávací systém, budeš navštěvovat moderní kampus v centru Prahy a na konci studia získáš dvojí titul – český i americký. A život v zahraničí si můžeš vyzkoušet už v rámci zahraničních studijních programů. Podrobnosti o tom, jak to na škole chodí, se dozvíš na jednom z nadcházejících Open Days, kterých se můžeš zúčastnit osobně i online.

studuj na unyp
UNYP, vysoká škola, univerzita
Zdroj: University of New York in Prague

2. Životopis a motivační dopis v angličtině

Pokud si zatím nejsi jistý*jistá svou angličtinou, nech si texty zkontrolovat někým, kdo umí anglicky opravdu dobře. Nezapomeň si také vyplnit LinkedIn profil a připravit si profesní a jazykové certifikáty, které vlastníš – vše musí být v angličtině.

❗️Přísnější pravidla platí u tzv. regulovaných zaměstnání, mezi která patří například lékaři, zdravotní sestry, architekti nebo veterináři. Ti musejí svou kvalifikaci dokládat příslušnými dokumenty. 

Co je potřeba vyřídit tady v Česku?

V případě, že cestuješ mimo EU, budeš potřebovat pracovní povolení, a jestli jedeš na déle než 3 měsíce, tak i povolení k pobytu. V každé zemi však platí jiná pravidla, která si zjisti na portálu EURES už před odjezdem, ať předejdeš zbytečným komplikacím.

V zemích EU máš nárok na hrazení zdravotního pojištění tamním zaměstnavatelem. Musíš se ale nejprve odhlásit u české zdravotní pojišťovny a vrátit kartičku pojištěnce. Po návratu se pak znovu přihlásíš.

Nezapomeň také ukončit aktuální pracovní poměr, zrušit smlouvy u poskytovatelů internetu, energií, mobilních operátorů a dalších služeb.

UNYP, vysoká škola, studium
Zdroj: UNYP

Jak je to s placením daní?

Pokud si vyděláváš v cizí zemi, pravděpodobně tam budeš muset odvádět daně. Po půl roce obvykle země považují lidi přistěhovalé za prací za daňové rezidenty. Opět ale platí, že se podmínky v jednotlivých státech liší a musíš je zjišťovat přímo k místu svého pobytu. 

Co dalšího bys měl*a udělat, než odjedeš?

  • Zjistit si, jaké jsou v tebou vybrané zemi náklady na život.
  • Zajistit si ubytování (pokud ti ho nezajišťuje budoucí zaměstnavatel) v blízkosti práce.
  • Dojít si na doporučená očkování.
  • Informovat se o místních zákonech, zvycích a tradicích.
  • Vyfotit si doklady do mobilu, ať máš zálohu pro případ ztráty.
  • Přidat se do facebookových skupin a najít si tam ještě před odjezdem kámoše.
Domů
Sdílet
Diskuse