Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
dnes 6. října 2024 v 12:23
Čas čtení 0:31
Nina Miščíová

Bezpečnostní analytici upozorňují na nový typ podvodu. Falešné aktualizace Google Chrome tě připraví o cenné informace

Bezpečnostní analytici upozorňují na nový typ podvodu. Falešné aktualizace Google Chrome tě připraví o cenné informace
Zdroj: Pixabay/B_A/volně k užití (ilustrační obrázek)
TECH KYBERBEZPEČNOST
Uložit Uložené

Jedno kliknutí na falešnou aktualizaci prohlížeče Chrome může způsobit vážné problémy. Škodlivý software může ukrást i kryptoměny.

Na internetu se opět objevil nebezpečný virus, který se jeví jako falešná aktualizace webového prohlížeče Chrome, informuje Bleeping Computer. Po kliknutí do zařízení stáhne škodlivý software s názvem FakeUpdate. Celý podvod má na svědomí hackerská skupina SocGolish.

Doporučeno
Odborník radí, jak bezpečně platit na internetu. Varuje také před AliExpressem Odborník radí, jak bezpečně platit na internetu. Varuje také před AliExpressem 6. října 2024 v 11:00

V minulosti vytvořili již několik škodlivých softwarů, které dokážou napadnout již existující webovou stránku. Podvod z jejich dílny umí zaslat falešné aktualizace například pro aplikace Proton VPN, Javu či WebEx.

Po kliknutí na upozornění se uživateli automaticky stáhne do zařízení škodlivý soubor, který většinou šíří softwary na kradení informací, jako například na odcizení kryptoměn, nebo trojské koně.

Podobný typ útoků zaznamenali bezpečnostní odborníci již v roce 2023, kdy se škodlivý systém stáhl do zařízení po kliknutí na falešnou pracovní nabídku. Odborníci mu dali název WarmCookie, specifický je zejména tím, že se zaměřuje na Windows zařízení.

Domů
Sdílet
Diskuse