2. místo – nudle s mákem
Druhé místo získaly nudle s mákem (zase ten mák...). Hodnocení? 3,2.
Taste Atlas tento pokrm definuje jako „výživný“, současně ovšem dodává: „Kdysi to bylo považováno za bohaté a syté jídlo, dnes představuje skromný, ale oblíbený pokrm, který se vychutnává jako sladký hlavní chod nebo sytý dezert.“
Byť je tento typ dezertu spojován s Českem, přesný původ pokrmu není znám. Podobné varianty se totiž pod různými názvy vyskytují v mnoha zemích střední a východní Evropy.
1. místo – rýžový nákyp
Absolutně nejhorším českých dezertem podle turistů je rýžový nákyp s hodnocením 3,1 bodu. Kromě české kuchyně bychom jen našli i u slovenských sousedů. Někdy se sice podává jako hlavní chod, ale TasteAtlas jej řadí mezi dezerty. Jeho základem je rýže, vejce, máslo, mléko. Přidat se mohou i rozinky a sušené ovoce. Tak co, souhlasíš s výběrem turistů?