Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. února 2016 16:21
Čas čtení 0:00
Jakub P.

NobodyListen o tom, jak téměř volal s The Weekndem, letošních plánech a Red Bull Music Academy v delším rozhovoru

REFRESHER ČESKÝ RAP
Uložit Uložené

Díky Red Bull Music Academy se producent a DJ NobodyListen setkal s bývalým prezidentem G.O.O.D. Music, nyní se připravuje na koncert v Torontu a posílá své beaty The Weekndovi.

Pokaždé, když se na české nebo slovenské scéně zrodí nějaký hudební talent, kterému se podaří prorazit, jsme velmi rádi. V posledních letech tato definice přesně vystihuje i českého DJe a producenta Jakuba „NobodyListen“ Stracha. Nadaný 21letý hudebník má za sebou více než povedený rok, kdy mu vyšlo několik projektů v čele s albem Yet., které vzešlo ze spolupráce s dalším obrovským talentem, zpěvákem Václavem Roučkem pod jejich společným seskupením VR/NOBODY. Skvělé období s číselným názvem 2015 zakončil NobodyListen přijetím postoje ambasadora Red Bull Music Academy pro Česko a Slovensko. O tomto projektu, jehož se sám předtím zúčastnil, a který mu pomohl dostat se tam, kde je, ovšem i o tom, jak velké věci, včetně těch se zahraničními jmény, chystá do budoucna, nám vyprávěl v rozhovoru níže. Chceš vědět, jak téměř zažil videohovor s The Weekndem? Tak čti.

NobodyListen o tom, jak téměř volal s The Weekndem, letošních plánech a Red Bull Music Academy v delším rozhovoru

Ahoj, Jakube. Začal bych otázkou ohledně Bass Campu, což je jakoby lokální obdoba celosvětové Red Bull Music Academy. Co ti tvá účast na tomto jedinečném projektu, kde se pod jednou střechou setká několik producentů, dala a kam to posunulo tebe po hudební stránce?
Ahoj. Měl jsem z toho hroznou radost. Za prvé proto, že projekt Red Bull Music Academy jsem už dlouhou dobu předtím sledoval, je to něco, co funguje více než 10 let. Vždycky jsem k tomu měl respekt a respektoval jsem všechny věci, co dělají, takže jsem si vážil, že jsem tam byl pozván, protože z Česka jsme tam byli jen čtyři. Byl to hrozný zážitek. Bylo to asi poprvé v životě, kdy jsem se objevil ve velkém prostoru, kde bylo vybráno 12 hudebníků z Česka a Slovenska a všichni spolu tvořili. Všichni seděli u stolu u nástrojů a tvořili hudbu. Bylo to strašně zajímavé v tom, že se tam prostě skládalo a neřešilo se, kdo dělá jaký žánr, lidé tam prostě chtěli komponovat. Druhá věc je, že jsem tam potkal mého velmi ceněného producenta Hudsona Mohawkea, který tam měl přednášku a večer i hrál. Je to pro mě velká osobnost, jehož produkce byla i na Yeezusovi. Seděli jsme spolu u jednoho stolu a jedli a večer jsem s ním hrál v jednom klubu. I v tomto je Red Bull Music Academy geniální, že potkáš přední osoby, které bys jinak neměl šanci potkat.

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

Následovala Paříž. Byl jsi i v hlavním městě Francie na velké celosvětové Red Bull Music Academy. Přiblížil bys nějak tamní atmosféru a jaké to bylo zažít ji na vlastní kůži? Co tě dostalo a co tam lidé, kteří uvažují nad přihlášením do RBMA, mohou zažít?
Doufám, že to nebude znít jako nějaká placená reklama (smích), ale bylo to opravdu super, byl to životní zážitek, protože jsem přišel do krásné budovy v centru Paříže, ve které bylo postaveno 14 studií a bylo tam 60 hudebníků z celého světa. Tam jsi prostě potkal zpěvačku z Nigérie, producenta z USA, kytaristy z Toronta a všichni byli zavření v jedné budově a společně skládali. Bylo to fakt neuvěřitelné, ta atmosféra byla hrozně inspirativní. Všichni tam přišli něco tvořit a hlavně všichni jsou zajímaví a produktivní lidé. Druhá věc, co byla super, setkal jsem se s nyní již bývalým prezidentem G.O.O.D. Music, Che Popem, a bavil jsem se s ním, plus tam měl i přednášku. To bylo hrozně zajímavé, protože já jsem například nevěděl, že tento člověk stojí za prvním albem The Weeknda a že produkoval tracky Westovi. Stal se mi ale i úlet, že jsem stál u jednoho studia a kolem mě šli dva týpci nesoucí stůl a když jsem se zadíval blíž, zjistil jsem, že jsou to Modeselektor. Je fakt neuvěřitelné, kolik lidí se tam dokáže setkat a vždy, když se na to podívám zpětně, mám chuť něco tvořit.

NobodyListen a Che Pope.

NobodyListen o tom, jak téměř volal s The Weekndem, letošních plánech a Red Bull Music Academy v delším rozhovoru

Nedávno ses stal ambasadorem Red Bull Music Academy pro Česko a Slovensko. Mohl bys našim čtenářům přiblížit, co se pod tímto titulem skrývá a zda jsi už dříve, například po Bass Campu 2014, chtěl hledat talenty na našem území?
No hlavní je to, cos už v otázce prozradil - nabírání a skauting nových talentů do tohoto projektu, protože ti lidé o tom často nevědí nebo se tam stydí přihlásit. Říkají si, že na to nemají, ovšem to je naprosto zbytečné. Opravdu sleduji hudbu, co se tady v Česku a na Slovensku tvoří a znám desítky fakt dobrých hudebníků, kteří by se do tohoto projektu hodili. Moje role je tedy tyto lidí oslovovat, říct jim, že nyní je nový ročník v Montrealu a že opravdu mají šanci se tam uchytit a zažít něco neuvěřitelného. Pak je to samozřejmě i vše ohledně aktivace RBMA v Česku a na Slovensku. Chystáme stage na jednom velkém festivalu v létě, což, pokud vyjde, bude fakt skvělé. Brzy budou i Red Bull Music Academy Nights v Košicích, Brně a Ostravě, kde jsme vymýšleli line-up a dostali jsme tam i producenta Brenmara. Čili se snažím podporovat RBMA jakkoli umím, roznášet tento projekt a seznamovat s ním lidi, protože se jedná o fakt obrovskou věc, jejíž součástí jsou přední jména jako Q-Tip nebo Erykah Badu.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? 1. února 2024 8:25

A abych ti odpověděl na druhou část otázky, po Bass Campu jsem ještě nevěděl, že taková pozice v RBMA existuje, ale jistě jsem věděl, že chci být součástí tohoto eventu. Je to propracované do posledního detailu. Když mi tedy byla koncem roku nabídnuta pozice ambasadora, řekl jsem si, že by to bylo dobré dělat.
 

Zmiňoval jsi další ročník v Montrealu. Chystáš se tam a neprozradil bys nějaká jména, která jsi již objevil a doporučil jim vyzkoušet přihlášku?
Určitě bych chtěl. Doufám, že se mi tam podaří dostat jako jeden z účastníků, i když jsem už byl v Paříži, věřím, že opět budu moci být součástí tohoto projektu. A kdyby to podruhé kvůli pravidlům nešlo, tak určitě budu rád, pokud se najde možnost se tam jít podívat. V Kanadě totiž aktuálně vzniká hudební scéna, která je mně osobně nejvíce blízká. Jejich R&B, Toronto sound. Prostě mnoho dobrých věcí i neznámých. V poslední době se mi stává, že když někoho objevím, je vždy z Kanady. A k těm jménům. Zatím například Himalayan Dalai Lama z Brna, DEATHS nebo AID KID z Prahy.
  

NobodyListen o tom, jak téměř volal s The Weekndem, letošních plánech a Red Bull Music Academy v delším rozhovoru

Máte s Red Bullem připravenou i nějakou novou speciální věc, kterou chcete u nás v rámci propagace Red Bull Music Academy dělat?
Jo, jo. Děláme poprvé v historii tohoto projektu oficiálně RBMA rádio. Budu ho dělat já, bude to můj vlastní program na Radiu 1 v České republice a bude založen na podcastu, protože dneska lidé v našem věku poslouchají rádia hlavně z podcastů, zpětně. Takže vlastně hned druhý den bude vše k slyšení a ke stažení online. A na toto se strašně těším, protože to bude dobré. Chtěl bych udělat program s mladou hudbou, neobjevenou hudbou, budu tam dávat spoustu tipů. Myslím si, že by to mohlo být opravdu dobré, tedy věřím tomu a těším se na to. Začíná to na konci února. No a pak tu je ta druhá velká věc, kterou chystáme na jednom festivalu, ale o tom zatím nemůžu mluvit.
 

Myslíš si, že účast mladých Čechů a Slováků na celosvětové Red Bull Music Academy je cesta, jak oživit naši scénu a přinést jména, která budou později vedoucími osobnostmi? Neboť například tobě se to podařilo, máš za sebou úspěšný rok plný velkých věcí.
Já si myslím, že určitě, protože mnoho lidí dělá hudbu jen jako koníček, ovšem neuvědomují si, že to má opravdu potenciál, že to je fakt dobré a že s tím mohou reálně fungovat i ve světě. Mnoho lidí nemá dostatečné sebevědomí, aby si mysleli, že s tím mohou prorazit a fungovat. Já jsem na tom byl úplně stejně, ale právě takovým posunem a projektem pochopíš, že to fakt smysl má. Mně to určitě pomohlo, protože když někde týden skládáš a tvoříš a setkáváš se se zajímavými lidmi, tak si vlastně říkáš, že chceš fungovat stejně jako ten Hudson. Že bys jednou chtěl dávat přednášky o své hudbě. Potkáš zde osobnosti, se kterými by ses jinak nikdy nesetkal, ta jména, co jsou toho součástí, jsou skutečné legendy a jako běžný návštěvník na koncertě by sis s nimi neměl šanci takto promluvit. Takže si myslím, že to fakt může pomoci jak tobě jako jednotlivci, tak i tvé domácí scéně.

Přešel bych na trochu osobnější otázky týkající se tvé tvorby, budoucnosti a loňských úspěchů. Mě osobně zajímá koncert s Rae Sremmurd. Byl jsi s nimi na pódiu, kluci ti dali props, jak k tomu došlo a jaké jsi měl tehdy pocity?
Bylo to fakt... jeden z nejlepších zážitků roku 2015. Prostě mě oslovil jakoby jejich management, asi mě někde našli. Asi když dělali tu tour, tak si dělali nějaký reseach na supporting acts, asi si googlovali, kdo, kde, jak hraje. Jednoho dne se mi ozval jejich management, že mají o mě zájem a jestli bych jim tedy mohl ještě v ten den poslat nějaký mix. Tak jsem vytáhl techniku, hned jsem nahrál mix, o hodinu později jsem jim ho posílal, abych ukázal, že mám zájem. Jim se to líbilo, tak se to potvrdilo. Bylo to neuvěřitelné. Za prvé, jsou stejně staří jako já, už na zvukové zkoušce pochopili, že jsme stejně staří, tak jsme se zdravili „čau“, „čau“. Bavil jsem se i s jejich manažerem, což je mimochodem i manažer Kendricka Lamara či Travise Scotta, přišel za mnou a začal se mě ptát, co hraju, co se tady lidem líbí a tak. Já jsem se ho zase ptal ohledně projektů Travise Scotta či na tour s Lamarem. Rae Sremmurd byli zase v zákulisí velmi vtipní, všude byly ručníky, trenky, Swae Lee se nechával tetovat, zatímco se mnou mluvil. Hroznou radost mi udělalo to, že já jsem hrál, hrál, atmosféra byla fakt super, já jsem byl předtím hrozně nervózní, že všichni tam jdou pouze na ně, ale naštěstí to tak nebylo, hrál jsem dál, i když už měl být jejich koncert, ale v tom přišel jejich DJ a říkal mi, abych hrál dál, pak přišli i Rae a skákali se mnou na pódiu a dávali mi props do mikrofonu. Následně mě poprosili, abych s nimi zůstal na stejdži i během jejich show.

V zákulisí s Rae Sremmurd, Swae Lee se zrovna nechává tetovat.

NobodyListen o tom, jak téměř volal s The Weekndem, letošních plánech a Red Bull Music Academy v delším rozhovoru

Potkal jsi Che Popea nebo manažera Kendrick Lamara. Nezůstal jsi s někým z nich v kontaktu a nesnažíš se prorazit skrz své beaty i v zahraničí?
To je přesně to, co mám v plánu na tento rok. Nyní naplno skládám, celý leden jsem skládal, mám asi 40 nových beatů. Ozval se nám totiž jeden manažer z Toronta, který organizuje velké koncerty a je kamarád i s manažerem The Weeknda, Cashem, že by chtěl být náš manažer, že tomu věří, že v tom vidí potenciál, že ho to baví a že nám chce pomoci. Nechci to zakřiknout, ale například v květnu jdeme hrát do Toronta na Canadian Music Music Week, na prestižní festival. V rámci toho jsem dal dohromady i složku instrumentálů a posílám ji přímo manažerovi The Weeknda, ale i dalším lidem. Doufám, že si to otevřou a vyslechnou. Letos to chci zkusit. Já jsem jen čekal, až zkomponuju nějaký nový materiál, protože jsem se loni hojně věnoval VR/NOBODY a našim projektům, bylo toho hodně, hodně jsme skládali, koncertovali a nedalo se to stíhat. Čili ty kontakty mám schované, samozřejmě. Vždycky si od nich beru osobní kontakt a hned si ho schovám, budu to určitě zkoušet.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české rappery podle jejich občanského jména? Vyzkoušej to KVÍZ: Poznáš české rappery podle jejich občanského jména? Vyzkoušej to 16. ledna 2024 9:29

Není to v tomto dost náhoda?
Jasně, je to samozřejmě hrozná náhoda. Víš, může na ten mail kliknout, ale i nemusí. Mně se dokonce podařilo mít FaceTime call s Cashem od The Weeknda a měl bych i s The Weekndem, ale on bohužel nezvedal telefon. Mám zde vytetované XO, a když jsem hrál v jednom pražském klubu, přišel za mnou týpek z Toronta, který tam dělá velké eventy a se všemi se zná, a byl zcela hotový z toho, že stále hraji Weeknda a věci, které prý neslyšel ani v Torontu. Najednou z něj vypadlo, že je to jejich kámoš, začal mi ukazovat, jak s nimi sedí ve studiu a za chvíli už s nimi volal na FaceTime. Jsou to jen náhody, ale někdy se mohou podařit, a tak doufám, že se podaří.

Já ti tedy držím palce, ať to dobře dopadne. Můžeme se těšit i na nějakou novou věc od VR/NOBODY na tento rok? Budete mít nějaké featuringy na českých nebo slovenských připravovaných deskách a bude Vašek zpívat i česky jako na Ona?
Děkujeme. Chystáme, určitě. Zcela aktuální je naše EP, které vyšlo měsíc dozadu, jmenuje se Now a vydali jsme ho na vinylu, což je pro mě největší pocta. Takže ještě se k němu vrátíme, budeme dělat nějaké vizuály, vyjdou z toho ještě 3 videoklipy. Připravujeme i nové tracky, chceme letos udělat, nevím, jestli zrovna album, spíše budeme vydávat singly a mezi nimi jsou i české singly, máme to nahrané, můžu ti to pak pustit (pozn. redakce - pustil a rozhodně se máme na co těšit). Pojedeme i na malé turné, nebude to žádných 30 zastávek, bude jich asi 7, ale bude to speciální a na místech, kde by nikdo nečekal koncert. Nechci prozrazovat víc, aby nám to někdo nevyfoukl. Ale máme takový koncept, že lidé budou během show sedět, ať si to vychutnají. Bude přitom i projekce, čili na tomto nyní pracujeme.

Doporučeno
Rappeři, rapperky a producenti, kteří byli v roce 2023 nejvíc fresh. Poznáš všechny? Rappeři, rapperky a producenti, kteří byli v roce 2023 nejvíc fresh. Poznáš všechny? 31. prosince 2023 15:00

Doslechl jsem se, že připravuješ i nějaké klubové akce v Praze. Mohl bys nám to trochu víc přiblížit, o co půjde, koho tam uvidíme, jestli tam budeš jen ty jako DJ nebo zavoláš i nějaké hosty, například z BiggBoss?
Přesně tak. Už jsem si říkal, že v Praze a kolem mě je mnoho mladých lidí, které už nebaví chodit do stejných klubů na tytéž akce, a tak jsem chtěl udělat něco fresh, nějaké nové eventy. Je to všechno naplánované, první event začíná v březnu a koncept je takový, že tam vždy budou jiní hosté, vždycky se tam bude měnit line-up kromě mě. Mám v plánu dovézt lidi z Red Bull Music Academy z celého světa, pak určitě lokální support, čili lidi, kteří baví mě, ale například nejsou příliš vidět. No a pak i speciální hosty přinášející hype. Mám na toto celé super prostory, bude to v lodi, která parkuje v centru Prahy, je to neuvěřitelný prostor. Objednaný je již super zvuk, na tom záleží, budou tam dobré bary za dobré ceny. Vím, pro jaké lidi to dělám a chci to pro ně připravit co nejlépe. Žádné drahé vstupné, žádné drahé drinky. Na toto se těším, bude to super.

NobodyListen o tom, jak téměř volal s The Weekndem, letošních plánech a Red Bull Music Academy v delším rozhovoru

Jako mladý člověk máš kromě hudby velmi blízko i k módě. Aktuálně dáváš dohromady vlastní kolekci s českou značkou ODIVI. Co bude obsahovat, čeho se dočkáme a navrhuješ jednotlivé kousky sám?
Naše první společná kolekce ODIVI x NobodyListen vyjde nyní v březnu v rámci pražského fashion weeku. Budeme jakoby oficiální zahájení Prague Fashion Weeku, budeme dělat i showroom. Koncept je takový, že kolekce nebudou pravidelné ve formě podzim/zima nebo jaro/léto, ale budou to stories. Každá kolekce bude jedna story. Hlavní nápad toho celého, a proto mě to i baví, je, že nebudeme navrhovat trička s nějakými nápisy, ale budeme pracovat se zajímavými materiály. Ty vybírám já a také navrhuji věci. Máme prostě všelijaké šerpy, chlupaté mikiny, budeme mít bomber ze zvláštního materiálu, ze kterého jsem bomber předtím neviděl. Celé to bude zaměřené na materiály, minimalistické věci, aby ty jednotlivé kousky vypadaly na věšáku díky střihu a látkám zajímavě.
 

V poslední otázce se tě zeptám, kde ty osobně bereš, ať už po hudební nebo módní stránce, inspiraci? Co teď posloucháš a koho tvorba tě teď chytá?
Já jsem hrozný SoundCloud digger. Baví mě ho prohledávat a hledat zcela nové věci, které mají málo plays. Mám tam mnoho zajímavých lidí a zajímavých labelů. Každý den najdu například 20 nových tracků, které mají řekněme 200 přehrání. Často si s těmito lidmi píšu a budeme s některými asi dělat i nějaké kolaborace. Takové hledání hudby je pro mě hlavní inspirace. Samozřejmě, sleduji i všechna velká jména, Kanye, Pusha, Drake, baví mě to, ale mnohem větší inspirací jsou pro mě tyto neznámé věci, protože ty mnohokrát v sobě mají jistý charakter. Není to tak vyšperkované, dokonalé a vyumělkované, jak věci od velkých hudebníků, a to se mi na tom líbí. Najdu například demo nějaké dívky s kytarou, co zpívá, a je to tak geniální, má to takový vibe a feeling. Takovým způsobem jsem se dopátral k několika interpretům - SAFE, THEY., Jakhoy, D/C či Sevdaliza.
 

Co se týče inspirace v módě, tou je „klasicky“ hlavně Instagram a internet. Stačí followovat dobré profily a můžeš najít nekonečno skvělých outfitů a věcí. Zároveň je však obtížné v tom velkém objemu najít něco originálního, člověk musí hledat.

 

Děkuji ti za pěkný rozhovor a držím ti palce do dalších věcí. Pokud bys chtěl ještě něco vzkázat čtenářům a fanouškům, řádky jsou tvé.
Díky moc za skvělý rozhovor! Konečně něco jiného. A i když to je cliché, tak bych chtěl poděkovat hlavně všem lidem, kteří mě podporují v tom, co dělám. Znamená to pro mě opravdu všechno a každý, kdo mě zná, ví, že není jen nějaká „módní“ vlna, ale že to, co dělám, opravdu miluji. DĚKUJI všem za podporu!

Domů
Sdílet
Diskuse