Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. ledna 2017 13:41
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Pražské Holešovice patří mezi nejvíce cool čtvrtě v Evropě. V žebříčku se umístily i před Paříží či Madridem

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Deník Independent přinesl zajímavý žebříček nejlepších evropských čtvrtí, v němž se na 15. místě objevují Holešovice.

„Zatímco většina turistů si vybírá destinaci na dovolenou podle svých finančních možností nebo podle slavných památek, které si chtějí přidat na Instagram, jiní se vydávají hledat méně známá místa, kde místní rádi tráví svůj volný čas,“ píše britský deník Independent v úvodu nového žebříčku „nejvíce cool“ čtvrtí Evropy. Ten vznikl ve spolupráci s několika autory blogů o cestování a jak si můžeme všimnout, ve výsledné 23členné skupině nejrůznějších oblastí z celé Evropy se objevuje i jedno české zastoupení. Tím je pražská část Holešovice, která se umístila na 15. příčce (společně s vídeňskou čtvrtí Mariahilf), a předběhla tak i distrikty z oblíbených metropolí jako Paříž, Madrid nebo Amsterdam. 

Autoři při sestavování žebříčku hodnotili vybrané kandidáty na základě tří kategorií, a sice podle úrovně kultury, kreativity a celkové hodnoty. Vysvětlují, že do úvahy byly brány například nezávislé kavárny a prodejny kol, obchody s retro módními doplňky nebo umělecké galerie a studia na počet obyvatel dané oblasti. Oproti tomu minusové body dostaly ty městské části, v nichž se vyskytovalo větší množství známých franšízových řetězců typu Starbucks, Costa a další.

Dům na rohu Strossmayerova náměstí a ulice Janovského v pražských Holešovicích, fotografie ze srpna 2012

Pražské Holešovice patří mezi nejvíce cool čtvrtě v Evropě. V žebříčku se umístily i před Paříží či Madridem
Zdroj: Wikipedia.org/Sefjo

Ve všech ohledech si Holešovice vedly poměrně dobře. V oblasti kultury a kreativity byly ohodnoceny na 8 bodů z 10, zatímco z celkové hodnoty získaly 6 bodů. I tak se ovšem stále jedná o skvělý výsledek. „Historicky se jednalo o čtvrť zaměřenou na masný průmysl, ale dnes jsou plné moderních barů a restaurací, které servírují současnou evropskou kuchyni, uvádí Independent v textu u Holešovic, které byly připojeny k Praze roku 1884. 

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00

Celému žebříčku vévodí berlínský Kreuzberg, který v kategorii kultury obdržel plných 10 bodů. Další dvě místa za ním obsazují Mierla Iela z Lotyšska a Ancoats z Manchesteru ve Velké Británii. Naopak poslední, tedy 23. místo mezi nejbáječnějšími čtvrtěmi obsazuje Poble Sec z prosluněné Barcelony. Před ní se umístily oblasti Cotroceni z Bukurešti, největšího města Rumunska, a dále madridská Malasaña. Kompletní žebříček si můžete prohlédnou níže, nebo případně na tomto odkaze

1. Kreuzberg – Berlín, Německo

2. Miera Iela – Riga, Lotyšsko

3. Ancoats – Manchester, Velká Británie

4. Praga – Varšava, Polsko

5. Södermalm – Stockholm,Švédsko

6. Metelkova – Lublaň, Slovinsko

7. Pigneto – Řím, Itáli

8. Grünerløkka – Oslo, Norsko

9.-10. Sredets – Sofie, Bulharsko

9.-10. Exarchia – Atény, Řecko

11. Kalamaja – Talinn, Estonsko

12. Nørrebro – Kodaň, Dánsko

13. Uzupis – Vilnius, Litva

14. Plagwitz – Leipzig, Německo

15.-16. Holešovice – Praha, Česká republika

15.-16. Mariahilf – Vídeň, Rakousko

17. 7th District – Budapešť, Maďarsko

18. Amsterdam-Noord – Amsterdam, Nizozemsko

19. Savamala – Bělehrad, Srbsko

20. Belleville a Ménilmontant – Paříž, Francie

21. Malasaña – Madrid, Španělsko

22. Cotroceni – Bukurešť, Rumunsko

23. Poble Sec – Barcelona, Španělsko

Domů
Sdílet
Diskuse