Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. května 2017 16:32
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Spolupráce s velkými firmami a více než milion korun ročně. Někteří čeští youtubeři si na nedostatek peněz stěžovat nemusí

ZAJÍMAVOSTI YOUTUBE
Uložit Uložené

YouTube se pro některé tvůrce videí stal zlatým dolem nejen v zahraničí, ale i u nás. Ti nejlepší si vydělají i přes milion ročně.

Natáčí videa, spolupracují s velkými značkami a vydělávají více než slušné peníze. A přitom jsou mnozí z nich ještě tak mladí, že studují na střední škole a bydlí s rodiči. Pro řadu populárních youtuberů z české scény se po vzoru těch světových stala tvorba video obsahu vysoce výdělečným byznysem, nicméně sami konkrétní výši svých pravidelných výdělků neradi komentují, na což mají jako soukromé osoby výsostné právo. U některých z nich je však možné danou sumu určit alespoň rámcově. Na finanční situaci mladých youtuberů se nově zaměřil čerstvý seriál zpravodajského serveru iDNES.cz, který čtenářům přibližuje, jak moc lukrativním povoláním může natáčení videí v našich končinách být. 

Přes milion ročně

Podle zjištění webu se v současné době u nás nachází několik desítek tvůrců, kteří žádný další zdroj příjmu kromě vytváření obsahu na YouTube nepotřebují, přičemž zhruba dvacítka z nich se za uplynulý rok stala plátcem DPH (jejich roční příjem tedy přesáhl hranici jednoho milionu korun). To potvrdil i oslovený Tomáš Gavlas z agentury Get Boost, která se specializuje na YouTube marketing. A vysoké částky, které se na YouTube točí, nastínila i tvůrkyně videí Teri Blitzen, která by dle svých slov uživila i celou svoji čtyřčlennou rodinu. „Když je youtuber šikovný, stovky tisíc za dva měsíce vydělá,“ cituje server slova 17leté dívky.

Vedle těch největších a nejúspěšnějších jmen, mezi které patří internetové osobnosti jako například Jirka Král, Pedro nebo třeba Stejk, u nás existuje i několik dalších stovek menších youtuberů, kteří mají díky videím většinou zaručený zajímavý vedlejší příjem„Jsou to mladí lidé, často studenti středních škol. Když z toho mají deset dvacet tisíc každý měsíc, tak nemůžou nebýt spokojeni,“ říká pro iDNES.cz Peter Sládeček z agentury Tubrr a dodává, že největší boom nastal zejména v posledních měsících, kdy tvůrci s videi čítajícími tisíce přehrání raketově vzrostli na stovky tisíc.

Doporučeno
Buď kreativní jako profík: Stejk ti prozradí nejlepší nástroje pro tvorbu obsahu Buď kreativní jako profík: Stejk ti prozradí nejlepší nástroje pro tvorbu obsahu 31. července 2023 14:30

Příkladem mladého youtubera, jenž se prakticky ze dne na den stal virálním hitem, je desetiletý Misha, který vstoupil ve známost díky svým písním (ta nejúspěšnější z nich je zaměřená na někdejší mobilní fenomén Pokémon Go a momentálně čítá téměř 55 milionů zhlédnutí). Podle jeho bratra Oldřicha Fabiana, který poskytl rozhovor pro magazín MF DNES, mladý tvůrce ze základní školy sklízel ještě před Vánocemi statisícové sumy, které se později snížily na desetitisíce.

Jen reklama nestačí

Na nižší desítky tisíc měsíčně si mohou youtubeři přijít od společnosti Google (vlastníka serveru YouTube) například správně navolenou reklamou u videa, pravidelnou aktivitou a peníze dostávají také za publikum, které na svůj obsah přitáhnou. Za mladší diváky se však vyplácí menší částky než za starší. Pokud by ale youtuber chtěl zamířit až k pomyslné milionové hranici, tak peníze z reklamy stačit nebudou. „Jestli ale člověk jezdí pravidelně na akce a vytváří videa pro společnosti na zakázku a sponzorovaná videa, tak to reálné je,“ vysvětlil dále pro iDNES Daniel Sonnleitner, který vystupuje pod přezdívkou Danny na kanálu TVTwixx.

Při spolupráci s firmami, pro které tvůrci videí propagují jejich produkty, a to ať už se jedná o elektroniku, oblečení nebo kosmetiku, hraje důležitou roli i roční doba. Například nejvíce jsou společnosti ochotné zaplatit v období před Vánocemi, kdy si známý youtuber může přilepšit o desítky tisíc až stovky tisíc za jedinou kampaň. Bohužel však není žádným velkým tajemstvím, že v některým případech může člověk narazit i na skrytou reklamu, kdy daný youtuber láká své fanoušky na určitý výrobek, o kterém už jaksi nezmíní, že jej od výrobce získal zcela zdarma a ještě za propagaci dostal docela pěkně zaplaceno.

Doporučeno
Kvíz: Poznáš české youtubery a youtuberky podle fotek? Kvíz: Poznáš české youtubery a youtuberky podle fotek? 19. června 2023 10:30

Jak je tedy vidět, tvorbou videí se dá dobře vydělat už i v našich končinách. Záleží ale přitom pochopitelně na popularitě daného youtubera, jeho šikovnosti, aktivitě a několika dalších faktorech. Ti nejúspěšnější z nich si však dokáží zajistit vcelku záviděníhodné živobytí. Co na výdělky českých youtuberů říkáte vy? Podělte se s námi o názor níže v komentářích. 

Domů
Sdílet
Diskuse