IKEA přináší další převratné novinky v oblasti ekologie.
K nákupům v obchodním řetězci IKEA neodmyslitelně patří i návštěva restaurace, které švédský gigant ve svých pobočkách provozuje. V rámci svého celkového ekologického smýšlení vytvořil iniciativu Food is Precious, v překladu Jídlo je vzácné, kterou spustil už v loňském roce.
Ta se snaží snižovat plýtvání jídlem právě v jejich potravinářských provozovnách. Do roku 2020 si IKEA dala za úkol snížit plýtvání o 50 %. Aby si udržovala kontrolu nad jídlem, co se vyhodí, zavedla nový systém, který měří a eviduje množství nevyužitých potravin. Zjišťuje tak i konkrétní pokrmy, při kterých plýtvání vzniká. Vyřešeno je to dotykovou obrazovkou, která je propojená s vážící plošinou, do jejíž nádoby se odhazuje nevyužité jídlo. Pak se dá jednoduše zjistit, který druh potravin je nejvíce problematický a vymyslet způsob, jakým by se dala zbytečná spotřeba omezit.
Zatím tuto novinku zavedla IKEA u 84 poboček po celém světě, jako první v Česku je IKEA Praha Černý Most. Díky tomuto unikátnímu systému měření odpadu, ale také aktivní účasti zaměstnanců, se za krátkou dobu povedlo na celém světě snížit množství vyplýtvaného jídla o 30 procent, což je asi 79 200 kg odpadu. Globálně se ušetřilo neuvěřitelných 176 tisíc porcí jídla.
V České republice ročně navštíví restauraci v Ikee 2,5 milionu lidí, takže se velké úspory brzy dočkáme i u nás. Příští rok mají být v tomto programu zahrnuty všechny tuzemské pobočky.