Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. srpna 2017 v 10:44
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Od českých dálnic a silnic zmizí tisíce billboardů. Pokud je majitelé za týden neodstraní, stát je zlikviduje

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pozornost řidičů již nebudou strhávat reklamy. Počínaje zářím totiž mají všechny billboardy kolem dálnic a silnic první třídy zmizet.

Od 1. září vstoupí v platnost nový zákon, který zakazuje billboardy a jakákoli další reklamní sdělení podél všech dálnic a silnic první třídy u nás. A přestože začátek nového měsíce již klepe na dveře, mnozí majitelé se do odstraňování svých reklamních poutačů zrovna nehrnou. Nařízení se přitom týká všech pozemků, tedy jak státních, tak i těch soukromých, a proto pokud vlastník své billboardy včas neodstraní, začne je stát na majitelovy náklady jeden po druhém zakrývat a likvidovat.

Zmizí tisíce billboardů

Jak informuje zpravodajský web České televize, zatímco kolem dálnic je ochranné pásmo stanovené na 250 metrů, nejbližší billboardy u silnic první třídy budou moci stát v minimální vzdálenosti 50 metrů. Zachována mohou být jedině značení benzinových pump. Celkem by tak mělo zmizet na 3 tisíce billboardů, nicméně těch, které jsou umístěny ve městech, se zákaz netýká.

Ilustrační obrázek

Od českých dálnic a silnic zmizí tisíce billboardů. Pokud je majitelé za týden neodstraní, stát je zlikviduje
Zdroj: wikimedia.org/Palickap

Hlavním důvodem pro zavedení zákazu je skutečnost, že billboardy vystavěné podél silnic strhávají pozornost řidičů, čímž se pochopitelně zvyšuje riziko dopravních nehod, které mohou leckdy skončit i smrtí. Na tom se shodují také odborníci. „Ve chvíli, kdy řidič přijíždí do místa, kde je billboard, tak je možné, že se bude dívat na něj a může se stát, že nedobrzdí,“ vysvětlil dopravní psycholog Pavel Řezáč.

Někteří majitelé reklamních poutačů však s nařízením nesouhlasí a mají v plánu se o ušlý zisk se státem soudit. Co si o zákazu myslíte vy? Dejte nám vědět níže v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse