Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. října 2017 13:35
Čas čtení 0:00
Adam L.

Členové Klubu 27 žili bez zábran, svět jim ležel u nohou, ale smrt přišla předčasně

ZAJÍMAVOSTI HUDBA
Uložit Uložené

Zemřeli opravdu tak, jak se tvrdí? Někteří z nich předpověděli svoji předčasnou smrt.

Byli mladí, přesněji měli 27 let. Hráli a zpívali, jakoby upsali duši ďáblu a svět jim ležel u nohou. Mohli mít všechno – zvolili alkohol, drogy a léky. Smrt si pro ně přišla předčasně. Série úmrtí slavných hudebníků v 27 letech dodnes vytváří množství konspirací a dohadů. Zdaleka však není vše ujasněno, jak se na první pohled zdá. Jaký byl život Jima Morrisona, Kurta Cobaina, Amy Winehouse a Jimiho Hendrixe?

Jim Morrison (1943–1971)

„Tohle je ten nejpodivnější život, jaký jsem kdy poznal.“

Členové Klubu 27 žili bez zábran, svět jim ležel u nohou, ale smrt přišla předčasně
Zdroj: We hope/Wikipedia

Tvrdá výchova, konzervativní přístup a k tomu všemu stěhování se sem a tam. Tak vypadá rodinný život budoucího zpěváka a básníka Jima Morrisona. Své rodiče natolik nenáviděl, že na otázku, jak se mají, reagoval, že jsou mrtví. Po maturitě se vydává na filmovou fakultu, upadá do stavů sebelítosti a má problémy navázat vztah se ženou. Když končí první ročník, má předložit krátkometrážní film. Myslí si o něm, že je skvělý, ale po podprůměrném hodnocení se rozhodne školu opustit. Začíná se flákat, rodina ho odmítá sponzorovat. Jeho život však změní směrování poté, co v parku náhodou potkává Raye Manzareka – jednoho z nejlepších klávesových a orgánových hráčů v historii rockové hudby. Jim zazpívá píseň Moonlight Drive a Ray je jím okouzlen. Přibírají kytaristu, bubeníka a zakládají legendární seskupení The Doors.

Doporučeno
V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky 11. března 2024 16:00

Reputace stoupá raketovým tempem. Fanoušci ho milují a nenávidí zároveň, často vystupuje pod vlivem alkoholu nebo LSD. Několikrát se ocitá před soudem za obscénnost a pro dokazování otcovství ze strany jeho milenek. V momentě vrcholu začíná nenávidět sama sebe a své postavení sexsymbolu. Má pocit životní prohry, přibírá, neholí se a jeho jediným cílem je zničit své postavení. Píše se rok 1971 a Jima nacházejí mrtvého ve vaně svého bytu v Paříži. Oficiální příčinou je srdeční zástava. Sám se několikrát vyjádřil, že další jméno na seznamu Klubu 27 bude právě to jeho. O jeho životě je natočen film The Doors režírovaný Oliverem Stonem. Někteří fanoušci věří, že klid našel v Nepálu, jiní, že šlo o atentát ze strany úřadů. Sam Bernett píše knihu, ve které dokazuje, že skonal na toaletě jeho klubu a domů ho přinesli jeho dealeři.

Jimi Hendrix (1942–1970)

„Omluvte mě, když líbám nebe.“

Členové Klubu 27 žili bez zábran, svět jim ležel u nohou, ale smrt přišla předčasně
Zdroj: Clausule/Wikipedia

Matka alkoholička, otec často měnící práci, což nutilo Jimiho a jeho dva bratry neustále se stěhovat. Rozlétanost mu zůstane až do dospělosti. V pubertě Jimi objevuje kytaru a brzy jí dává přednost před školou. Zlobí se na něj učitelé a také otec, který z něj chtěl mít kostelního hráče. Na prahu dospělosti se bouřlivá povaha začíná projevovat naplno. Má sklony ke krádežím a vězení se vyhne jen díky vstupu do armády. Prý o sobě tvrdil, že je homosexuál, aby ho už po roce propustili. Na očích už nemá nic jiného než kytaru. Brzy začíná vystupovat s významnými umělci, například Tinou Turner.

V roce 1966 zakládá kapelu Jimi Hendrix Experience, jejíž reputace roste nesmírnou rychlostí. Už rok nato ho magazín Melody Maker označuje za nejlepšího světového pop muzikanta. Blíží se rok 1969 – vrchol éry hippies a festival Woodstock, na kterém jeho závěrečné vystoupení vyvolává davovou extázi. Čím se stává slavnějším, tím více užívá heroinu. Stále častěji ztrácí kontrolu nad svým konáním, často si užívá s fanynkami přímo na pódiu. V září 1970 skládá píseň Story of Life a jen o den později končí jeho životní dráha. Oficiálně se prý neúmyslně předávkoval léky na spaní.

Kurt Cobain (1967–1994)

„Je lepší shořet, než vyhasnout.“

Členové Klubu 27 žili bez zábran, svět jim ležel u nohou, ale smrt přišla předčasně
Zdroj: Deniskazzz/Wikipedia

Matka se stará o domácnost, otec pracuje v místní drtičce odpadu. Kurt odmalička užívá lék Ritalin proti hyperaktivitě. V jeho devíti letech se rodiče rozvádějí, uzavírá se do sebe a začínají se projevovat deprese. Ty se snaží potlačovat kouřením marihuany. Rodiče si ho mezi sebou střídali, čímž ho připravili o pocit domova. Zlom však přišel, když ho strýc seznámil s tvorbou Black Sabbath, Aerosmith či Led Zeppelin. Začíná se pohybovat v hudbě a touží založit si kapelu. 18letý zakládá první uskupení, což netrvalo dlouho a nevydali jediné album. Už po dvou letech zakládá legendární Nirvanu. Je autorem drtivé většiny textů, často plných destruktivních sklonů, což je následkem maniodepresivní psychózy.

Doporučeno
Rytmus přijel za dětmi do Ústí nad Labem. Mladé hudební talenty dostaly nahrávací studio Rytmus přijel za dětmi do Ústí nad Labem. Mladé hudební talenty dostaly nahrávací studio 1. února 2024 14:27

První album nevynikne, ale druhé s názvem Nevermind (1991) všechno změní. Neznámá kapela vyletěla na vrchol žebříčků prodejnosti – tržba přes půl miliardy dolarů. Sám Kurt se vyjádřil, že ho úspěch překvapil. Začal velký tlak ze strany producentů, který zmírňoval heroinem. To už poznává přítelkyni Courtney Love. Kurtův podmanivý hlas a osobní texty si postupně získávají celý svět. Nirvana se chystá vystupovat v Evropě, ale tour museli přerušit, protože se v Římě Kurt pokouší o sebevraždu. Vrací se domů a nastupuje na protidrogové léčení. Z nemocnice po pár dnech utíká, zabarikáduje se ve svém domě a vloží do úst brokovnici. V květináči našli dopis na rozloučenou věnován imaginárnímu příteli z dětství, jehož nazýval Boddah. Na jeho smrt reagovalo několik fanoušků sebevraždou.

Amy Winehouse (1983–2011)

„Zamilovávám se denně. Ne do lidí, ale do situací.“

Členové Klubu 27 žili bez zábran, svět jim ležel u nohou, ale smrt přišla předčasně
Zdroj: Rama/Wikipedia

Londýn, 1983. Amy se narodila do židovské rodiny taxikáře a lékárnice. Odmalička poslouchá jazz, v němž má zálibu její otec. Kromě hudby ji však rodiče tlačili k judaismu – musela pravidelně navštěvovat synagogu, ale časem pochopila, že jí nikdo nesmí předkládat své přesvědčení. V jedenácti spolu s kamarádkou založila rapové duo s názvem Sweet'n'Sour. Rodiče pochopili, že si Amy razí svou vlastní cestu. V třinácti dostala svou první kytaru. Po střední škole začala studovat herectví, ale stále ji to táhlo k hudbě. Ze začátku sólově hrávala v barech a vystupovala s jazzovým orchestrem. To ji přivedlo až k možnosti vydat debutové album s názvem Frank. Většina lidí si k jejímu hlasu jen těžko dokáže přiřadit mladou dívku bílé pleti. Nemluvě o jejích vyspělých a surových textech. To už se všichni kritici jasně shodli na kvalitách, Amy ale stále hledala svůj vlastní styl.

Tetování, vyčesané vlasy a výrazné oční linky. Tak si ji pamatujeme dodnes. Nový styl přišel s novým albem – Back to Black. Svou slávu si už Amy začala naplno uvědomovat a jako ostatní z Klubu 27 začala holdovat drogám. Získávala jednu cenu za druhou a zároveň stále více padala do drogové propasti. K tomu se přidala i anorexie. Nebylo ničím výjimečným, že rušila vystoupení na poslední chvíli. Následně přišlo na svět DVD I Told You I Was Trouble: Live in London, kde se ukázala jako božská soulová zpěvačka. Ve fanoušcích se na chvíli objevila naděje. V roce 2008 začíná pracovat na třetím albu, které zůstává nedokončeno. Nacházejí ji mrtvou v jejím domě v Londýně. Důvod její smrti se tají tři měsíce, nakonec vyjde najevo, že je za tím alkohol.

Členové Klubu 27 žili bez zábran, svět jim ležel u nohou, ale smrt přišla předčasně
Zdroj: Tommy Quitt

Mnozí z nich vyrůstali bez rodičovské péče, neustále byli nuceni se stěhovat a podlehli drogám. Zní to bizarně, ale kult Klubu 27 kolem sebe nasbíral tolik záhad, až se britští vědci před pár lety rozhodli vyvrátit mýtus zvýšení rizika smrti v 27 letech. Důvod je však jediný – užívání si života bez zábran. Svět sice přišel i o další vynikající hudebníky jako Janis Joplin či Brian Jones, ale jejich životy byly natolik intenzivní, že zanechaly stopy tam, kde před nimi nikdo nebyl. Jejich tvorba tak ovlivnila následující směrování popové, rockové či jazzové hudby.

Domů
Sdílet
Diskuse