Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. listopadu 2017 7:50
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Pondělky bez masa? Newyorské školy zavádí na jeden den v týdnu povinné vegetariánské snídaně a obědy

GASTRO
Uložit Uložené

Vegetariánství se rozšiřuje do jídelen newyorských škol.

V pondělí žádné maso. Takto rozhodli starosta New Yorku, Bill de Blasio a newyorská radní Carmen Fariña. Připojili se tak ke čtvrti Brooklyn, kde tento nápad také budou zavádět, a to na jaře příštího roku. Změna se tu dotkne 15 škol, ale hned poté se rozšíří na další. Meatless Monday se v první vlně dotkne 7 500 žáků

Současná doba si prochází klimatickou krizí a společnost obezitou,“ řekl starosta. „Oba tyto problémy mohou být významným způsobem řešeny přijímáním většího množství rostlinné stravy na úkor té živočišné.“ Do bezmasých pondělků se přidá stejně jako žáci i on, jeho rodina a všichni zaměstnanci Gracie Mansion, což je sídlo newyorské radnice. 
Pondělky bez masa? Newyorské školy zavádí na jeden den v týdnu povinné vegetariánské snídaně a obědy
Zdroj: Cali4beach/Flickr.com

Budeme se dívat na tento den jako na směr, kterým bychom chtěli ovlivnit nejen Brooklyn, nejen New York, ale celé země a celý svět,“ nechal se slyšet brooklynský starosta Eric Adams. Je to aktivní podporovatel veganské stravy. Díky přeměně životního stylu se mu povedlo před dvěma lety překonat cukrovku druhého stupně.


Školní jídelny v New Yorku budou vydávat 300 000 vegetariánských jídel. Změna se zamlouvá i samotným žákům. Nápad chce zavést dalších 50 školních obvodů napříč celou USA.

Domů
Sdílet
Diskuse