Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. listopadu 2017 12:59
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Brno chce postavit metro. V plánu je 15 stanic a jezdit má každých 5 minut

ZAJÍMAVOSTI BRNO
Uložit Uložené

Metro v Brně se možná v dohledné budoucnosti přece jen stane skutečností. Nákladný projekt má však před sebou ještě dlouhou cestu k realizaci.

O plánech Brna postavit metro se v minulosti hovořilo již několikrát, nyní však jihomoravská metropole dokazuje, že to s tímto ambiciózním projektem myslí vážně. Jak totiž informoval server iDNES, město si nechalo vypracovat studii proveditelnosti, která by měla být zveřejněna v nejbližších dnech, a stejně tak byly již vyhotoveny také jízdní řády.

Podle těch by mělo metro jezdit každých pět minut a stavět na celkem patnácti stanicích, z nichž sedm bude podzemních. Brněnské metro by mělo navíc propojit kromě okrajů města také Tišnov a Slavkov, přičemž jeho vybudování má přinést značné odlehčení dopravě a čas přepravy by se cestujícím měl zkrátit na polovinu

Ilustrační obrázek

Brno chce postavit metro. V plánu je 15 stanic a jezdit má každých 5 minut
Zdroj: pixabay.com/lightning-dani

Cena vybudování brněnského metra byla naposledy před šesti lety odhadnuta na 23 miliard korun, což je ovšem více, než může město nebo kraj zaplatit. Pro případnou realizaci vysoce nákladného projektu by tak byla zřejmě zapotřebí finanční injekce ze strany státu.

Plány města se tak podle všeho stanou předmětem dalších politických diskuzí, při nichž se budou brněnští představitelé snažit, aby vláda spojila výstavbu metra se stavbou nového brněnského nádraží. To se má začít stavět nejdříve v roce 2020. Jaký názor na metro v Brně máte vy? Podělte se o něj s námi níže v komentářích. 

Domů
Sdílet
Diskuse