Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. prosince 2017 19:06
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Texaští vězni nesmějí číst Shakespeara nebo Spider-Mana, ale Mein Kampf povolený mají. Tušíte proč?

KULTURA
Uložit Uložené

Na 10 000 literárních titulů je vězňům z amerického státu Texas odepřeno. Mezi nimi, na první pohled, i poměrně nevinné kusy. Ale nic pravděpodobně není tak nevinné, jak se může zdát.

Vězení je často drsné místo, máte horu času na to třídit své myšlenky, zpytovat svědomí nebo přemýšlet, čím se na následujících několik měsíců nebo let dokážete zabavit. Železnou klasikou se v tomto případě zdá být četba. Knížek  nejrůznějších žánrů, velikostí, barev a chutí vyšlo po celém světě desítky milionů. Některé čteme, abychom si odpočinuli od strastí reálného života, jiné abychom se něco přiučili. A v tom může být velmi lehce v prostředí věznic problém. Na internetu se objevil seznam literatury, která byla texaským vězňům zakázána. Najdeme v něm tituly, které by se do rukou kriminálníků logicky dostat neměly, ale také ty, které vypadají na první pohled celkem nevinně. Pro to, proč se tam ocitly, ovšem existuje, dle odborníků, rozumné vysvětlení.

Texaští vězni nesmějí číst Shakespeara nebo Spider-Mana, ale Mein Kampf povolený mají. Tušíte proč?
Zdroj: pixabay.com

Literatura je vězňům zakázána, pokud obsahuje informace o výrobě výbušnin, zbraní nebo drog, myšlenky, které by v budoucnosti mohly mezi vězni vyvolávat stávky a vzpouru, vyjadřování nelegálního sexuálního chování, jako je například znásilnění, pedofilie, nahota nebo incest nebo informace o tom, jak zabránit odhalení nějakého trestního chování. 

Není tedy s podivem, že se na seznamu objevují takové knihy jako je Chyť mě, když to dokážeš nebo Marathon Sex. Co ale třeba kniha o Spider-Manovi nebo Harry Potterovi? V tomto případě se totiž údajně jedná o knihy, jejichž vazba potenciálně umožňuje vězňům nástroj ke schování různých nekalostí a pašovaného zboží. Neprojdou proto ani dětské tituly, jako je například Hello Kitty, jehož strany mají několik vrstev.

Texaští vězni nesmějí číst Shakespeara nebo Spider-Mana, ale Mein Kampf povolený mají. Tušíte proč?
Zdroj: pixabay.com

Další knihy jsou zakázány kvůli grafickému zpracování. Obrázky, které obsahují, zkrátka neprošly. Takže žádné Game of Thrones nebo The Walking Dead, kde je spoustu nahotinek. V Shakespearových sonetech bychom zase nalezli obrázky s dětskou nahotou, která by mohla ovlivňovat známky pedofilie u některých vězňů. 

Jak jsou na tom známé, rozsáhlé erotické novely, ptáte se? V tomto případě, jsou zakázány pouze ty, které v textu reprezentují nelegální sexuální chování. Z několikadílné série Padesáti odstínů šedi je jich tedy několik přípustných. Přirozeně nejsou povoleny ani knihy, ve kterých je zobrazována mapa. Ty by údajně mohly vést k řadě nechtěných útěků.

Otázkou však zůstává, proč na opačném seznamu povolených titulů zůstávají taková díla, jako je proslulý Mein Kampf Adolfa Hitlera nebo díla bývalého vůdce Ku Klux Klanu Davida Dukea. Správa věznic se odvolává pouze poznámkou, že Mein Kampf zkrátka nijak neporušuje pravidla. 

Texaští vězni nesmějí číst Shakespeara nebo Spider-Mana, ale Mein Kampf povolený mají. Tušíte proč?
Zdroj: pixabay.com

Celý systém toho, co je a není zakázáno, se přirozeně setkává i s kritikou. „Je spoustu práv, kterých se vězni musí vzdát. Tohle by jim ale mělo zůstat. Adolf Hitler a David Duke tam patří stejně jako Salman Rushdie a Alice Walker,“ říká například Teri Burrke, ředitelka texaské pobočky neziskové organizace American Civil Liberties Union.

Jak pro Radio Wave prozradila tisková mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Petra Kučerová – v Česku je zakázaná propagandistická literatura týkající se fašismu nebo nacismu nebo knihy, kde hraje významnou roli nějaká trestní činnost. Pornografie je povolena pouze za předpokladu, že ji má vězeň uloženou v osobní skříňce.

Domů
Sdílet
Diskuse