Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. března 2018 17:42
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

V Praze začnou jezdit první taxíky pouze pro ženy. Zákaznice najdou za volantem jen řidičky, slibuje nový český start-up

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Cílem služby Taxita je zprostředkovat zákaznicím i řidičkám jízdu bez nepříjemností.

Zkušenosti žen z taxíků se ne vždy nesou v duchu klidu a pohody. Nová taxi služba začne od dubna nabízet alternativu, díky které se budou zákaznice, ale také řidičky cítit bezpečněji. Startup Taxita se, jako první u nás, bude v přepravních službách zcela distancovat od mužů. Do svých řad zaměstnává pouze ženy a pouze ženy budou také jejich klientkami.

Ilustrační foto

V Praze začnou jezdit první taxíky pouze pro ženy. Zákaznice najdou za volantem jen řidičky, slibuje nový český start-up
Zdroj: pexels.com

„Vlastní zkušenost s prací taxikářek jsme promítly do nápadu, jak udělat taxislužbu příjemnější pro zákaznice i řidičky, cituje server Aktuálně.cz bývalou novinářku a jednu ze zakladatelek Taxity Danielu Vrbovou. Zároveň dodávají, že samozřejmě nechtějí všechny stávající taxislužby házet do jednoho pytle a většina z nich dokáže ženu zavézt do cíle bez nepříjemných zážitků. Tvrdí ovšem, že i přesto se bude žena lépe cítit ve společnosti další ženy.

Taxita by měla fungovat velmi podobně jako Liftago. Pomocí aplikace se zájemkyně o přepravu spojí s řidičkou. Všechny řidičky pak, například na rozdíl od současného stavu v Uberu, budou vlastnit řidičskou licenci.

Služba by měla odstartovat už 1. dubna a v první fázi nabídne asi na 145 vozů. Cena se bude pohybovat tradičně okolo 22 až 28 korun za kilometr, v závislosti na poptávce.

Podobné nápady přitom fungují ve světě už řadu let. Poprvé se ryze ženská taxislužba zrealizovala v Londýně roku 2006 pod názvem Lady in Pink. Následovaly země jako Norsko, Indie, Spojené státy nebo Rusko. Uvidíme, jestli o dámské taxíky bude stejně veliký zájem, jako například v New Yorku, kde firma SheTaxi po spuštění aplikace nestíhala uspokojit poptávku.

Domů
Sdílet
Diskuse