Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2018 13:52
Čas čtení 0:00
refresher team

5+1 nejtrapnějších stereotypů o ženských

FEMINISMUS
Uložit Uložené

Existují i „normální ženské“, které se feministkami prohlašují a přesto stále dbají pravidelné úpravy pubického i jiného ochlupení.

Feminismus, zjednodušeně hnutí za rovnoprávnost žen. Mnoho žen i mužů se k němu hrdě hlásí, mnoho jej naopak považuje za vulgarismus a samotné feministky pak za ortodoxní fanatičky, které denně usínají s nadějí, že se probudí do filmu Sexmise. Faktem zůstává, že dennodenní omílání předsudků, kterým se v 9. dubna hodlá věnovat i GrowJOB Institute na pražské konferenci Wo.men, je očistec pro každou (ne)feministku. Ukažme si prstem na ty nejhorší a pak si na konferenci společně poslechneme, jak to je doopravdy.

Jsi naštvaná? Tak to bude perioda.

Pravděpodobně neznalí menstruačního cyklu jsou muži schopni tuhle hlášku „pohotově“ předhodit i třikrát do týdne. Nevadí, opakovaný vtip je v tomhle případě asi pořád vtipem a my se samozřejmě za břicho popadáme (smíchy, i tou přetrvávající menstruací).

Žena se maluje, aby se zalíbila muži

Tak určitě. Muži nerozeznají modrou od tyrkysové, hnědou od béžové a mnohdy ani žlutou od bicyklu. Tedy zcela logicky – obětujeme čas, energii, peníze, spánek a vše, co pojem „líčení“ v kostce zahrnuje, proto, abychom ve finále vyslechly lichotivý komentář na naše po-prsí/zadí. Také by bylo na místě si uvědomit, že ženu zhruba od konce druhé světové války obvykle nepálí existenční nutnost se provdat, a tak se občas líčí i sama kvůli sobě. #wow

Samotný termín feministka

Opět balancujeme na hraně vnímání pojmu feminismus, ale existují i „normální ženské“, které se feministkami prohlašují a přesto stále dbají pravidelné úpravy pubického i jiného ochlupení. Na piedestal staví možnost volby a feministka je v jejich očích každá, která si svou cestu zvolí dobrovolně, aniž by se ohlížela na předsudky. Chceš být právnička, nemít děti a šlapat podpatkem po duši svých nepřátel? Neohrožená matka z Mimibazaru, která celý den žongluje vyvařené odsávačky na mlíko? Máš vagínu a chceš si sama rozhodnout, co s ní budeš dělat? Pak jsi feministka.

Blbá blondýna

Že už ti to ani nepřijde? Tahle hluboká proklamace se totiž přechýlila v ustálenou frázi, a tak už ji mnohdy přijímáme bez pozastavení. Funny fact? Web I fucking love science zveřejnil soubor výzkumů, z jejichž závěrů vyplývá, že blondýny na tom jsou inteligenčně ze všech skupin nejlépe. Škoda, že to vůbec ničemu nepomůže.

Žena v domácnosti

Nechceme dělat z mužů servilní domácí hospodyňky. Spoustě z nás dokonce ani péče o domácnost nevadí, protože zkrátka nejsme skalními příznivkyněmi plesnivějících houbiček na nádobí, nacucaného koberečku v koupelně, ani prázdných potravinových obalů v lednici. Sníme však o „harmonickém hospodaření“, v němž nebudeme automaticky pasovány do role slouhy nebo manažerky domácnosti. Vždyť i ten chlap musí vidět sám, že ten koš přetéká!

Běháš jako holka

Díky.

Za text děkujeme Karolíně Žampachové.

Domů
Sdílet
Diskuse