Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. května 2018 22:47
Čas čtení 0:00
Jakub H.

Ben uplave 8 851 kilometrů kraulem přes Tichý oceán, aby upozornil na plastový odpad

ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE
Uložit Uložené

Projekt The Longest Swim si dává za cíl upozornit na alarmující stav znečištění moře plastovým odpadem. Vybral si k tomu zážitkovou, virální formu, jejíž hlavním protagonistou je Ben Lecomte.

Pokud jste se kdy k něčemu odhodlávali, ale nakonec jste nesebrali dost odvahy, může vás Ben inspirovat. Tomu není zatěžko se pro své poslání v ekologii pořádně nadřít. A to i v případě, že by se jednalo o téměř 9 tisíc kilometrů dlouhou trasu z Tokia do San Franciska.

Celá výprava by měla podle odhadů trvat 180 dní. Každý den by měl Ben strávit ve vodě 8 hodin a uplavat 30 mil (cca 50 km).

Ale nebude sám. Aby byl projekt úspěšný, musí sice Ben doplavat do destinace, ale také se musí podařit tuto plavbu medializovat. To bude zajišťovat podpůrný tým na lodi, jehož novinky a blogy budeme moct sledovat na stránkách The Longest Swim.

Tým také dohlédne, aby si Ben cestu náhodou nezkrátil. Kdykoliv Ben vyleze z vody, aby se najedl nebo prospal, zaznamená se aktuální GPS souřadnice lodě. Pokud proud loď o pár metrů poponese, kapitán trošku couvne, aby si Ben skutečně odplaval celou vzdálenost a neošidil se ani o metr.

Plavba bude mít i výzkumný účel. Woods Hole Oceanographic Institution bude po cestě sbírat vzorky odpadů k podrobnější analýze. V ideálním případě by se chtěli vrátit s 1000 zajímavými nálezy.

Doporučeno
KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení? KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení? 3. ledna 2024 16:00

Plavec má za sebou již několik zkušebních plaveb, na kterých se musel vypořádat vedle únavy i se zřaloky a medúzami. To stejné očekává i v Tichém oceánu. Na závěr se můžete podívat na video teaser.

Domů
Sdílet
Diskuse