Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. července 2018 20:30
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

10 nejlepších branek z mistrovství světa v Rusku. Nechytatelné voleje, perfektní týmové trefy i brankářské chyby rozhodly o vítězi

SPORT
Uložit Uložené

V Rusku nebyla nouze o parádní zápisy do gólové listiny.

Na každém mistrovství světa se objeví skvělé góly, které si fanoušci budou pamatovat ještě dlouhá desetiletí. Ani turnaj v Rusku nebyl v tomto ohledu jiný. Už úvodní zápasy mistrovství ukázaly, že míč by mohl v síti končit často a předpoklady se postupem času naplňovaly.

Světové hvězdy i úplní nováčci stříleli jeden fenomenální gól za druhým, a proto nebylo jednoduché vybrat deset z nich a vytvořit seznam těch nejlepších branek. Pokud ti nějaký gól v žebříčku chybí, určitě ho nezapomeň zmínit v komentářích.

10. Christian Eriksen proti Austrálii

Dánové nepatřili ani k velkým favoritem na postup ze skupiny a nakonec po penaltách podlehli až Chorvatsku v osmifinále. Dánský výběr táhlo kupředu několik osobnosti, a pokud hráče nemotivoval brankář Schmeichel, tak potom tvořil hru a útočil Christian Eriksen. Na záložníka Tottenhamu se usmála štěstěna i v zápase proti Austrálii, v němž mu spoluhráč naservíroval neuvěřitelnou přihrávku a Eriksenovi už nezbývalo, než vystřelit. Z australské brány vymetl všechny pavučiny.

9. Mário Mandžukić proti Francii

Gól chorvatského útočníka by zaručeně nevyhrál žádné ocenění za nejkrásnější trefu, ale mezi ty nejlepší góly ho klidně zařadit můžeme. Brankář Francie Hugo Lloris byl během celého turnaje oporou svého týmu a největší chybu udělal až v samotném finále. Výborné napadání Mandžukiče přineslo kýžené ovoce poté, co Lloris míč špatně rozehrál. Chorvat snížil skóre na 4:2, avšak své mužstvo už nedokázal motivovat k tomu, aby zápas vyrovnalo, vyhrálo a stalo se mistrem světa.

8. Lionel Messi proti Nigérii

Argentina se na mistrovství světa trápila. Po prvním souboji proti Islandu očekávali fanoušci gólovou přestřelku proti Chorvatsku, jenže Balkánci ukázali hráčům z Jižní Ameriky, jak se hraje fotbal. Argentina proto musela v souboji s Nigérií zabodovat naplno, a tak chtěl být příkladem Lionel Messi. Neuvěřitelná přihrávka od Banegy našla za obranou Messiho, který s lehkostí zpracoval míč jednou nohou, posunul si jej na druhou a zavěsil do sítě. Na první pohled obyčejný gól člověk ocení až ve zpomalených záběrech a plné kvalitě, takže si video rovnou rozklikněte.

7. Cristiano Ronaldo proti Španělsku

Zápas Portugalska proti Španělsku jednoznačně patřil jedinému muži. Cristiano Ronaldo měl proti sobě silného soupeře a souseda z Pyrenejského poloostrova, což ho zřejmě vyburcovalo k neuvěřitelnému výkonu. Hattrickem nastavil jasný kurz svého týmu, krátce před koncem dokázal zvrátit nepříznivý stav a po parádním přímém kopu vyrovnat na 3:3. Ronaldovi se přitom při přímých kopech v poslední době nedařilo tak jako kdysi a fanoušci se na fotbalistu dívali mírně skepticky. Portugalec však každému ukázal, co v sobě i dnes ukrývá, a Španěly poslal do šatny smutné, protože přišli o tři body.

6. Philippe Coutinho proti Švýcarsku

Za největší hvězdu výběru Brazílie všechna média označovala samozřejmě Neymara. Hráč PSG se vyléčil ze zranění před mistrovstvím světa a byl připraven potáhnout svůj tým do finále, jenže více se válel po zemi než hrál, a proto ho mnohdy zastínil Coutinho. Barcelonský hráč zazářil i fenomenálním gólem v zápase proti Švýcarsku. Svou charakteristickou kličkou si připravil výhodnou pozici a zamířil přesně k tyči, takže žádný brankář na světě neměl šanci, aby se střelou cokoli nadělal.

5. Toni Kroos proti Švédsku

Němci nebudou na mistrovství světa v Rusku vzpomínat s láskou. Nepostoupili ani ze skupiny po prohře s Jižní Koreou a v předchozím zápase proti Švédsku to už vypadalo na remízu. V neuvěřitelné 95. minutě vybojovali Němci standardní situaci u švédské šestnáctky, a i když to už nikdo nečekal, Toni Kroos svou spontánní střelou překvapil brankáře, obránce i diváky a získal pro Německo všechny body. V konečném důsledku jim to nebylo nic platné, ale na gól budeme vzpomínat ještě dlouho.

4. Dries Mertens proti Panamě

Zápas Belgie proti Panamě měl být jasnou záležitostí. Belgičané ani nedovolili žádné zaváhání a po gólech Mertense a dvou od Lukaka odcházeli ze hřiště za stavu 3:0. Góly útočníka Manchesteru United nebyly vůbec ošklivé, jenže Dries Mertens překonal všechna očekávání diváků. Odražený míč padal směrem k Mertensovi, a tak hráč Neapole ani na vteřinu nezaváhal a vyzkoušel jej poslat na bránu pomocí dobře mířeného voleje. Namířil ho tak výborně, že míč zapadl přímo do branky.

3. Nacer Chadli proti Japonsku

Japonci vedli v osmifinále proti Belgii už 2:0. Pár minut to vypadalo tak, že asijská země přinese z mistrovství světa v Rusku historický úspěch, ale Belgičané se nevzdávali. Výšková převaha i bohatší zkušenosti nakonec rozhodly o vítězství Rudých ďáblů, o které se krátce před koncem postaral Nacer Chadli. Japonský útok Belgičané odrazili a okamžitě zaútočili. Po krásné týmové akci se před brankářem dostal k míči právě Chadli a z blízkosti už nezaváhal, čímž své národní mužstvo posunul do čtvrtfinále.

2. Denis Čeryšev proti Chorvatsku

Na každém světovém šampionátu obvykle začne zářit alespoň jedna hvězda, o níž dosud svět moc nevěděl. Denis Čeryšev není neznámé jméno, protože Rus před pár lety způsobil předčasné vyloučení Realu Madrid z Královského poháru ve Španělsku, ale na mistrovství ve své domovské zemi nechtěl odcházet předčasně. Vstřelil několik branek a jednu z nejkrásnějších přidal po rychlé akci v zápase proti Chorvatům. Brankář Subašić ani neměl šanci na reakci, protože Čeryšev si naběhl a vyslal perfektně namířenou střelu.

1. Benjamin Pavard proti Argentině

Francouzi zalepovali díry ve své obraně i pomocí mladého obránce Benjamina Pavarda z německého Stuttgartu. Přítomnost Pavarda v sestavě národního týmu byla pro mnohé fanoušky velká neznámá a Benjamin se šance chopil nejlépe, jak mohl. Dokonce si na své konto v zápase s Argentinou připsal pravděpodobně nejhezčí gól celého turnaje. Obránce jen viděl odražený míč, rozběhl se proti němu a vyslal nechytatelnou střelu, která přispěla k tomu, že Francouzi poslali Argentince zpět domů.

Domů
Sdílet
Diskuse