Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. listopadu 2018 18:04
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Zachrání Netflix kinematografii? Streaming je budoucnost, do které se zapojují už i Disney a Warner

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Jak se profiloval, jak uspěl a kam směřuje streaming filmové a seriálové tvorby?

Letos je to přesně 130 let od momentu, kdy světlo světa spatřil první dochovaný film – Roundhay Garden Scene. Od té chvíle proběhla kinematografie řadou turbulentních změn, které vždy nastartovala nová technologie.

Způsob konzumace filmů změnil nástup zvukového filmu, první barevné počiny, příchod televize, rozmach kazet, DVD a dalších datových nosičů a v neposlední řadě internet. Ten se za posledních 30 let stal každodenní součástí našich životů, a tak je přirozené, že se tohoto potenciálu chytili i tvůrci filmů a seriálů. A tak se na svět dostal streaming

Jeho kořeny najdeme už v 90. letech, ale za období, které odstartovalo současné šílenství, považujme rok 2007. Tehdy totiž jedna celostátní americká společnost, nabízející půjčování DVD poštou, přišla s revolučním nápadem. 

Zachrání Netflix kinematografii? Streaming je budoucnost, do které se zapojují už i Disney a Warner
Zdroj: Ethan Miller/Getty Images

Jmenovala se Netflix a na trh přišla s ideou streamování filmů a později televizních seriálů. Byl to odvážný krok. Internetové připojení tehdy nebylo tak kvalitní jako dnes a nebylo jasné, zda budou lidé ochotni platit 6 dolarů měsíčně za to, že si budou moci pustit filmy a seriály, ale v omezené stopáži 6 hodin. 

Nakonec v den spuštění společnosti spadly servery kvůli přetížení a 16. leden 2007 předurčil, kam bude směřovat budoucnost televizní tvorby. Přebírání televizních diváků začalo především rokem 2013, kdy vyšel první původní seriál Netflixu – House of Cards.

Hodnota společnosti od svého založení před 11 lety raketově stoupla, předplácí si ji desítky milionů lidí a po nastolení nového kurzu televizní tvorby se začíná v současnosti sápat i po kinematografii. 

Zachrání Netflix kinematografii? Streaming je budoucnost, do které se zapojují už i Disney a Warner
Zdroj: Netflix

Její úspěch samozřejmě nezůstal bez povšimnutí a z původního sólo závodu se stal dravý boj o diváka. Na scéně se vynořily Hulu, HBO Now, Amazon Prime Video, Fandor, Hooq, Mubi, Shudder, Crunchyroll, Now TV a spousta dalších. Netflix je stále obrovský krok před nimi, ale to nemusí trvat věčně. 

 

Streamovací giganti v číslech
Síť Počet odběratelů Měsíční předplatné (HD)
Netflix 137 milionů 11 dolarů

Amazon Prime

Více než 100 milionů 13 dolarů
Hulu 54 milionů 8 dolarů
HBO Go 142 milionů (včetně TV) 6 dolarů

Největší streamovací síť si toho je vědoma, a tak se stále více soustředí na tvorbu vlastních titulů. Jejím cílem je udržovat stav, kdy 50 % knihovny tvoří originální díla. A to je nelehký úkol, který stojí obrovské množství peněz. Netflix proto v současnosti dluží přes 20 miliard dolarů a v příštím roce hodlá toto číslo navýšit ještě o další dvě miliardy. 

Přesto se zatím nemusí o své postavení zas až tak obávat. Investoři značce věří a chápou její fungování na dluh, které je nezbytné a nevyhnutelné. A nemění na tom nic ani rozepře mezi Netflixem a pořadateli festivalu v Cannes či vyjádření režiséra Christophera Nolana, který se nechal slyšet, že pro Netflix nikdy nebude pracovat, protože je to urážka kinematografie.

Nicméně, jedna hrozba ve vzduchu visí. A přijde už v příštím roce. Na trh totiž vtrhnou velcí hráči, kteří mají s kinematografií bohatou zkušenost a hlavně mají namaštěné peněženky. Řeč je o Disney, Apple a konglomerátu WarnerMedia (který částečně vlastní Hulu).

Spolu s jejich nástupem přijde i oslabení Netflixu. Například Disney dopředu avizovalo, že do konce roku 2019 z Netflixu stáhne veškeré své filmy a seriály a bude je distribuovat čistě přes svoji platformu. 

Příští rok tedy můžeme očekávat nástup dvou gigantických mašin na filmy a seriály. Netflix před nimi má obrovský náskok, zároveň ale nevýhodnou finanční pozici. Nemůže zklamat své investory a jeho cílem je neustále růst, což se sice děje, ale pokud se začne trh kouskovat, může to skončit neblaze.

Stačí připomenout červenec, kdy po zveřejnění počtu odběratelů klesly Netflixu akcie, protože se zaregistrovalo o milion lidí méně, než bylo v plánu. Nicméně, situace už se uklidnila a předplatitelů je více a více. 

Disney

Příští rok spustí svoji platformu Disney. Jeho největší výhodou je etablovanost a zkušenost. I když bude jejich streamovací síť nabízet jen filmy a seriály vlastní výroby, rozhodně jich nebude málo. Vždyť první film z jeho dílny je Sněhurka a sedm trpaslíků z roku 1937.

V poslední době se fanouškům líbilo hlavně Frozen, Moana nebo Big Hero 6, ale nezapomínejme ani na diváky, které naláká nostalgie typu Lví král, Kráska a zvíře nebo Dumbo či Bambi

Zachrání Netflix kinematografii? Streaming je budoucnost, do které se zapojují už i Disney a Warner
Zdroj: Disney

A ano, knihovna bude oplývat i našimi milovanými tituly od Pixaru. A fanoušky Disneyho samozřejmě nejvíce pálí i otázka, zda bude služba nabízet i další velké filmové projekty, které boří kina, od marvelovek po Lucasfilm. A CEO společnost Bob Iger odpověď naznačil prohlášením: „The Force will be strong with this new streaming service.“

A později doslovně potvrdil, že streamovací síť vskutku nabídne jak filmy z Marvelu, tak od Lucasfilmu. Na platformě se ovšem objeví až po premiéře v kinosálech. V září se pro magazín Variety navíc Disney vyjádřilo, že pracuje na seriálech o šesti/osmi epizodách s méně známými postavami z MCU. Konkrétně by se to mělo týkat Lokiho a Scarlet Witch.

Těšit se můžeme i na hranou adaptaci Lvího krále, seriálu z prostředí Star Wars, který by měl mít jako GoT rozpočet 10 milionů na epizodu. Vzniknout by měla i série Muppets, která bude vycházet ze světa Příšerek s. r. o. nebo hraná adaptace Lady a Trampa

A nezapomínejme ani na fakt, že Disney se připravuje na odkup společnosti 21st Century Fox (X-Men!) a odnedávna je majoritním vlastníkem streamovací společnosti Hulu. Bude tedy konkurencí sama pro sebe? Jasně, že ne. Hulu bude využívat k produkci tvorby pro dospělé publikum. 

Zachrání Netflix kinematografii? Streaming je budoucnost, do které se zapojují už i Disney a Warner
Zdroj: 21st Century Fox

Zatím ale o chystané platformě tolik informací nemáme. Víme, že přijde až na konci příštího kalendářního roku a že se Disney zavázalo, že předplatné bude levnější než u Netflixu. Zatím je oznámeno čtyři/pět původních seriálů a tři až pět filmů, což bude doplněk k již existujícím více než 500 filmům a kolem 7 000 epizod starších TV show.

WarnerMedia

Je tomu měsíc, kdy nová mediální entita WarnerMedia vzkázala světu, že na konci příštího roku spustí streamovací platformu jako přímou konkurenci Disney, Netflixu a Amazonu. A jelikož společnost vlastní Warner Bros. a takové stanice jako HBO, CNN nebo Cartoon Network, můžeme se těšit na klasiky jako Harry Potter, Wonder Woman, Přátele nebo Game of Thrones

Jak ale jistě mnozí víte, WarnerMedia už streamovací síť vlastní. Je jí HBO Now, které má v současnosti na pět milionů předplatitelů (neplést s HBO Go, což je videotéka přístupná automaticky předplatitelům kabelového HBO). O streamovací síti, která bude zastřešovat veškerý obsah konglomerátu (kromě CNN), toho zatím moc nevíme. Snad jen to, že cenovka měsíčního předplatného bude vyšší než u HBO Now, které stojí 15 dolarů. V podstatě tak dostaneme takové HBO Plus

Zachrání Netflix kinematografii? Streaming je budoucnost, do které se zapojují už i Disney a Warner
Zdroj: Warner Bros

Apple

Technologický gigant a jedna z nejbohatších firem světa spustí svoji streamovací platformu pravděpodobně někdy na začátku roku 2019. Bude zdarma pro všechny uživatele systému iOS a Apple TV.

A nakousnuté jablíčko se na toto sousto vrhlo zvysoka. V příštím roce chce investovat miliardu dolarů do tvorby vlastního obsahu, do něhož zapojí řadu slavných jmen. Jedním z nich by měl být i Damien Chazelle, režisér First Mana a La La Landu, který by pro Apple měl natáčet seriál. Mimo to má vznikat také seriál s Kristen BellJoshem Gadem

A výdaje na originální obsah se budou zvyšovat. Do roku 2022 chce společnost vynaložit 4,2 miliardy dolarů. Což je ale výrazně méně, než kolik investuje Netflix (6,8 miliardy) nebo Amazon (8,3 miliardy). Samozřejmě s přihlédnutím k faktu, že Amazon i Netflix již několik miliard investovali.

V současnosti Apple produkuje dvě televizní shows – Carpool KaraokePlanet of the Apps. Nicméně, mezi chystané projekty patří třeba sci-fi drama seriál See o světě plném slepých lidí, v němž vidí jen dvě děti, nebo reboot Time Bandits od Terryho Gilliama

Zachrání Netflix kinematografii? Streaming je budoucnost, do které se zapojují už i Disney a Warner
Zdroj: Apple

Vznikne také nový pořad s Oprah Winfrey, který ponese název Oprah nebo dokument o Edu Sheeranovi s názvem Songwriter. Ale samozřejmě toho bude ještě o hodně více. Kompletní seznam najdete zde

Budoucnost 

Jak můžete sami vidět, ve streamingu je budoucnost. Nebo si to alespoň myslí největší producenti filmového a televizního obsahu. Tradiční filmaři proti tomu často protestují, ale doba se posouvá a je třeba akceptovat její požadavky.

Samozřejmě, že v kinosálech působí filmy úplně jinak než na malé obrazovce počítače nebo televize v obýváku, ale je třeba si uvědomit, že díky streamingu získávají zelenou nádherné projekty, které by hollywoodská pětka smetla bez mrknutí oka ze stolu.

Kinosály stejně v současnosti patří hlavně marvelovkám, které nemají duši, filmu nic nepřináší a jsou jen plytkou zábavou pro masy. Streamingová média se stávají platformou pro kvalitní tvorbu a čas teprve ukáže, zda zasadí kinům finální ránu, nebo naopak nastartují kultivaci mainstreamové kinematografie. 

Jedním z možných scénářů je, že streamovací síť nakoupí síť kinosálů a bude v nich nabízet svůj obsah buďto již klasickým předplatitelům, nebo divákům, kteří si zaplatí premium. Tak jako tak, kultura navštěvování kin pomalu upadá a streaming nakonec nemusí být nepřítelem, ale platformou, která zachrání kinematografii.

Domů
Sdílet
Diskuse