Vzpomínáme na ceny pokrmů z typické socialistické restaurace. Kolik stál oběd a jaké pokrmy se na menu objevovaly?
Ceny před revolucí a ceny po revoluci jsou častým a velmi oblíbeným tématem. Na 29 výročí jsme proto vytvořili unikátní srovnání potravin před rokem 1989 a nyní přinášíme menší pokračování této vzpomínky.
Jedná se totiž o ceny jídel v restauracích z Restaurace na Šalamouně z 28. června 1974 a ze závodu Slunce, třetí cenové restaurace, kde se nám lístek podařil sehnat z 25. července 1986.
Oba lístky poukazují na tyto tehdejší trendy: vegetariáni si v tehdejších restauracích na své příliš nepřišli a v jídeláku převládala typická česká kuchyně, neexistovaly tedy experimenty, které by přejímaly pokrmy ze zahraniční kuchyně, jak je to známé z dnešních stravovacích zařízení.
Z jídelního lístku vzpomínáme studený předkrm z roku 1974, kterým je tatarák s topinkou za 11,1 Kčs; následovaný hovězí polívkou s kapáním za korunu a segedínem za 5,6 Kčs.
O dvanáct let později bychom si z menu mohli dopřát turistický salám s hořčicí za 3,10 Kčs, hovězí vývar za 2,50 Kčs a hovězí pečeně knedlíkem, která by nás tehdy vyšla na 12,60 Kčs. Dobrou chuť!
-
Jídelní lístek, rok 1974
-
Jídelní lístek, rok 1986