Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. ledna 2019 11:58
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Rolovací TV, 11K kamera nebo elektrický Harley-Davidson. Co přinesla letošní konference CES?

TECH
Uložit Uložené

CES je místem, kde se každoročně formuje technologický svět na následující rok.

Dnešním dnem končí v Las Vegas největší technologická konference CES. Kam se každoročně upírá zrak všech technologických novinářů, zájemců i široké veřejnosti.

Letošní rok byl na technologie opravdu bohatý a novinek jsme se dočkali snad ve všech technologických odvětvích a každý si našel to svoje. Od chytrých gadgetů na tělo až po automobily či motocykly.

Pojďme si ale nyní shrnout to nezajímavější, co se podle nás letos na konferenci objevilo. Vybrali jsme věci, které nás  zaujaly jako produkty nebo jako technologie, které by mohly mít velký přínos v budoucnosti, ale potřebují ještě určitý vývoj.

Nejhlučnějším zvukem bude bušení srdce

Přesně takhle uvedla společnost Harley-Davidson svůj nový elektrický motocykl. Jeho odhalení proběhlo již během minulého roku, nyní jsme se však konečně dočkali oficiálního představení.

Rolovací TV, 11K kamera nebo elektrický Harley-Davidson. Co přinesla letošní konference CES?
Zdroj: Harley-Davidson

To přineslo základní parametry. Jako jsou jeho zrychlení z 0 na 100 pod 3,5 vteřiny nebo schopnost dojezdu až 177 kilometrů na jedno nabití. Motocykl nesoucí název Harley-Davidson LiveWire začíná na ceně 620 tisíc korun, která je dle nás za tento technologický skvost více než přívětivá.

K dostání by dle aktuálních informací měla být již v srpnu tohoto roku. Celý článek najdeš zde.

Apple migruje k ostatním

Apple konečně ustupuje ze svého kultu, přestane razit nutnost pořizovat si Apple TV, kterou pravděpodobně již odstřihne a dost možná tak nelze počítat s další verzí. 

Již brzy si totiž budeme moci pohodlně pustit cokoliv z nabídky Apple iTunes na televizích výrobců Sony, Samsung, LG a Vizio. A nejen to, televize těchto výrobců budou obsahovat možnost použít Apple Air Play, a tudíž lehce přehrávat obsah z vašeho Apple zařízení jako třeba iPhone nebo Mac.

Rolovací TV, 11K kamera nebo elektrický Harley-Davidson. Co přinesla letošní konference CES?

Na jednu stranu se jedná o skvělý krok, na stranu druhou se může jednat o způsob, jakým se Apple chce prosadit na poli streamovacích služeb. Není totiž tajností, že Apple pracuje na něčem, co by v brzké době mohlo konkurovat například Netflixu.

Zrozen pro multitasking

LG, Samsung a Sony bylo letos na konferenci opravdu vidět. A všichni ze zmíněných představili několik produktů, které rozhodně stojí za zmínku.

LG se vytasilo s neuvěřitelným monitorem o velikost 49 palců s rozlišením 5K (5120 × 1440 pixelů). Tato velikost odpovídá dvěma monitorům o velikosti 27 palců s rozlišením 2560 × 1440 pixelů. Jedná se tak o naprostý skvost pro multitasking.

Monitor nepřináší ale jen to. Obsahuje dokonce senzor vnímající okolní světlo, který najdeš například u některých notebooků či chytrých telefonů, podle toho bude následně ovládat jas obrazovky. A jako bonus, pomocí USB-C dokáže nabíjet i připojený notebook. Toto však u LG není tak úplně novinkou.

Čím víc pixelů, tím víc televize

 Fanoušci obřích a kvalitních televizorů si na letošním CES přišli rozhodně na své. Dle očekávání, standardem je 4K rozlišení, které však začíná pomalu atakovat 8K rozlišení. To tu sice již pár let máme, nicméně letos se bude snažit dostat více k běžným uživatelům.

A představení nebyla nikterak malá. Většina obrazovek se pohybovala ve velikostech 70 až 98 palců.

Po technologické stránce se jedná o věc, která se pomalu hlásí o slovo. Otázkou však zůstává, za jak dlouho se vůbec dočkáme nějakého obsahu, který si na 8K televizoru dokážeme pohodlně vychutnat. O dostupných hrách pro toto rozlišení ani netřeba mluvit.

Jedno je však jisté: na trh se jich během tohoto roku dostane opravdu mnoho a ceny nebudou nejmenší.

Je televize, není televize

U televizorů rovnou zůstaneme. LG již v minulém roce tak trochu poodhalila televizor, který se při vypnutí jednoduše sám do sebe sroluje.

A kupodivu, konečně jsme se dočkali. Jedná se o reálnou věc s příslibem, že ještě tento rok se dostane k zákazníkům, kteří si tento produkt objednají.

A rozhodně se nejedná o nevzhledný produkt, LG si na designu i technologii dalo velice záležet. Jedná se 65palcovou OLED obrazovku s rozlišením 4K a velkým předním reproduktorem, který slouží jako prostor pro uložení obrazovky. A nemusíte se bát, nejedná se o zdlouhavý proces, vytažení obrazovky zabere pouhých 9 až 10 vteřin.

Mimozemská technologie od Alienware

HP začátkem tohoto roku ohlásilo, že se můžeme těšit na jejich notebook, který bude opatřen obrazovkou o frekvenci 240 Hz. To ocení hlavně hráči FPS her.

Bohužel jim Alienware radostně vzal vítr z plachet a svůj notebook s 240 Hz obrazovkou představil na CES a k dostání bude již v březnu tohoto roku. A nejen to, jeho odezva bude pod 1 milisekundou, tím nastavuje laťku hodně vysoko.

Rolovací TV, 11K kamera nebo elektrický Harley-Davidson. Co přinesla letošní konference CES?
Zdroj: Engadget.com

Dále nabídne nejnovější procesor řady i9 od Intelu, 32 GB RAM a pochopitelně GeForce RTX 2080. Nezbývá než jen začít šetřit, protože tahle hračka rozhodně případným zájemcům provětrá peněženky.

Fitness centra budoucnosti

Přivítejte Hiiga-One, cvičební stroj nepříliš vzdálené budoucnosti.

Určitě někdo z vás zná ten pocit, když přijdeš do fitness centra, chceš si naložit závaží, ale nejste si jisti, kolik zvládneš. A zároveň nechceš vypadat jako padavka před ostatními kolem vás, kteří jsou na tom znatelně lépe.

Pomoct vám s tímto může cvičební stroj Hiiga-One. Ten nemá žádné viditelné závaží, ale pouze inteligentní systém, který přidává odpor přesně podle toho, kolik zvládneš. Podle tvé síly, kterou na stroj kladeš, ti přidá potřebný odpor, který závaží vynahrazuje.

O rozhodování se postará umělá inteligence.

Už žádná spálená pizza

CES se nevyhnul ani kuchyním. Výrobce domácí elektroniky Whirlpool představil zajímavou, a hlavně chytrou troubu, díky které nemusíte být zdatný kuchař a zároveň se vám pečení povede, jak by mělo.

Rolovací TV, 11K kamera nebo elektrický Harley-Davidson. Co přinesla letošní konference CES?
Zdroj: Whirlpool

Uvnitř trouby se totiž nachází kamera, která přesně identifikuje pokrm, jež se právě snažíte v troubě připravit. Podle toho nastaví teplotu a algoritmy pečení. Vše zároveň můžeš aktivně sledovat v aplikaci v telefonu, z níž můžeš případně měnit parametry.

A aby toho nebylo málo, troubu lze ovládat přes Amazon Echo či Google Home. Ačkoliv se jedná o limitovanou edici 2 000 kusů, není vyloučeno, že se podobné vymoženosti začnou objevovat v našich domácnostech.

360 × 11K

Společnost Insta360 je na poli VR kamer asi nejsilnějším hráčem. V minulosti představila společnost 8K kamery pro točení 360 stupňových záběrů a bylo jasné, že budou chtít bořit další hranice.

Tak se taky stalo a v úžasu zůstali stát všichni. Došlo totiž k představení 360stupňové kamery, která je schopná točit v neuvěřitelném rozlišení 11K. Její název je Insta360 Titan.

Na výběr je z několika módů. Kromě 11K máš možnost točit 3D v 10K při 30 fps, 8K při 60 fps nebo 5,3K při 120 fps.

Domů
Sdílet
Diskuse