Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. února 2019 15:29
Čas čtení 0:00
Oskar Almássy

Lady Gaga nejdřív ve filmu A Star Is Born vůbec neměla být. Bradley Cooper před natáčením neuměl ani zpívat

Lady Gaga nejdřív ve filmu A Star Is Born vůbec neměla být. Bradley Cooper před natáčením neuměl ani zpívat
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Populární herec a debutující režisér prozradil, jak probíhal proces tvorby úspěšného snímku Zrodila se hvězda, který získal 8 nominací na Oscara.

S blížícím se oscarovým večerem, který proběhne v noci 24. února, se na internetu logicky častěji rozebírají jednotlivé nominované snímky. Jedním z nich je i hudební drama A Star Is Born, režírované hercem Bradleym Cooperem. To díky svým nemalým kvalitám a ohromnému diváckému úspěchu zabojuje o zlatou sošky rovnou v 8 kategoriích. Ačkoliv bez nominace za nejlepší režii pro Coopera, který se po tomto zjištění cítil v rozpacích.

Úspěšný herec a debutující režisér se však ohledně svého snímku rozpovídal znovu, přičemž nám tentokrát dovolil nahlédnout do výroby a trochu nás zasvětit do celého toho vývojového procesu. Jak už možná víš, loňská verze A Star Is Born rozhodně není tou jedinou. Před Bradleyho filmem jsme se dočkali hned tří dalších, a to v letech 1937, 1954 a 1976.

O svou vlastní verzi tohoto příběhu se v roce 2011 dokonce pokoušel i Clint Eastwood, nakonec to však vzdal. Bradleymu, který vždy toužil být režisérem, přišla právě tato látka tou nejideálnější. Nejenže se mu podle jeho slov dobře pracuje na filmech s nižším rozpočtem či kratším natáčením, chtěl vyprávět i autentický příběh o lidech, jejich strastech i úspěších. A tak svůj návrh přednesl šéfovi produkce Warner Bros. Gregu Silvermanovi, který souhlasil a nechal herce napsat scénář.

Bradley Cooper
Bradley Cooper Zdroj: Warner Bros.

„Tak jsem tedy napsal scénář s potenciálně velmi nízkým rozpočtem. Pod hranicí 30 milionů dolarů,“ prozradil Cooper a pokračoval. „Studio bylo ochotné přistoupit k natáčení, ale jak proces pokračoval, začali být vystrašení. Já jsem však projektu věnoval všechen svůj čas.“ Herec si tedy přizval na pomoc scenáristu Willa Fetterse, který pracoval už na Eastwoodově verzi filmu.

„Pracovali jsme ruku v ruce, psali jsme to spolu celé dny. Znal jsem ten film nazpaměť,“ pokračoval. Bradley pak do příběhu zakomponoval kousek ze svého života, a to konkrétně problémy s alkoholem, které má i hlavní postava. Následně se na popud studia do procesu zapojil i oscarový scenárista Eric Roth (Forrest Gump), aby příběh posunul na vyšší level.

Cooper také studoval předchozí A Star Is Born filmy, přičemž se inspiroval i počiny jako Once, The Fabulous Baker Boys, All That Jazz, Chicago či kraťasem Life Lessons od Martina Scorseseho. Herec dále prozradil, že se při psaní příběhu snažili porušit klasickou strukturu scénáře: „Chtěl jsem, aby první akt snímku připomínal spíše noc strávenou venku. Mohli jsme tak prozkoumat hlavní postavy a zjistit, jak na ně svět reaguje a proč se vlastně navzájem vidí jinak, než jiné postavy vidí je. Právě kvůli tomu se totiž zamilují.“

Bradley Cooper
Bradley Cooper Zdroj: Warner Bros.

Cooper se však vyjádřil i na adresu své herecké a pěvecké kolegyně Lady Gagy. Prozradil, že když viděl její vystoupení La Vie en Rose, okamžitě si ji představil ve filmu. Zavolal jí, navštívil ji doma a zahrál jí píseň. Zazpíval Midnight a Lady Gaga se připojila k projektu. „Když jsem ji navrhl studiu, nebylu příliš přesvědčení,“ dodal herec. Podle jeho slov si studio nedokázalo představit Coopera a Gagu jako pár a původně nechtěli ani kamerové testy.

Bradley si byl ale jistý, že je Lady Gaga tou pravou a film si už bez ní neuměl představit. Dohodl si tedy schůzku se zástupci studia a pustil jim videoukázku. Ale protože ani po ní nebyli ještě úplně rozhodnutí, tak napsal a natočil scénu o deseti stranách ve scénáři, což bylo podle jeho slov celkem zábavné. Technicky totiž předtím nikdy nic nezrežíroval. Producent Lynette Howell Taylor se vyjádřil, že „to bylo ze strany studia celé neuvěřitelně riskantní“.

„Bradley se stal muzikantem a režíroval herečku, která nikdy nebyla v celovečerním filmu,“ dodal Taylor. Herec sice dostal povolení od výše zmíněného Silvermana, když ale šéf Kevin Tsujihara odevzdal studiové otěže Tobymu Emmerichovi, bylo rozhodnutí dát projektu zelenou i na něm. Cooper si tak musel celé rodeo s představováním A Star Is Born zopakovat znovu, ale tentokrát už měl k dispozici několik skladeb, včetně Maybe It's Time. Toby však už s hudbou zkušenosti měl, takže jakmile se snímek pohnul dopředu, byl prý velkým přínosem.

Bradley Cooper
Bradley Cooper Zdroj: Warner Bros.

Mnozí si také mysleli, že Bradley byl nadaným muzikantem od samotného počátku, což ale není pravda. Snímek se připravoval několik let, během nichž herec psal scénář a připravoval se na natáčení, ale také tvrdě trénoval hru na hudebních nástrojích, zpěv či skládání písní. Začal lekcemi na klavír a na jednotlivých skladbách pracoval s Lukasem Nelsonem, který z Coopera pomohl vytvořit i přesvědčivou pódiovou osobnost. 

„Museli jsme divákovi prodat, že Jackson Maine (Bradleyho postava ve filmu, pozn. red.) je neuvěřitelně úspěšnou hudební hvězdou,“ nechal se slyšet Taylor. Přece jen, Cooper ztvárňuje obrovskou ikonu, která je na pódiu jako doma a před návaly fanoušků s lehkostí odzpívá i odehraje své skladby. Jak jsme ale měli možnost vidět v kinech, toto se jim rozhodně podařilo. Dokonce to měli mnohem náročnější než tvůrci chváleného Bohemian Rhapsody.

Ti se mohli spolehnout na slavné hity skupiny Queen, ale snímek A Star Is Born obsahoval 17 originálních písní z celkově 19 vytvořených, které byly navíc pečlivě napojeny na samotný příběh. A to si vyžádalo množství úsilí. Na skladbách pracovala dvě oddělení (v Nashvillu a Hollywoodu) plná hudebních skladatelů a autorů. Prý to občas vypadalo, jako by tvůrci makali na dvou různých filmech. Přejděme ale ještě k samotnému natáčení.

Bradley Cooper
Bradley Cooper Zdroj: Warner Bros.

Jak už asi víš, kvůli nižšímu rozpočtu si štáb nemohl dovolit vybudovat vlastní koncertní místa. Tvůrci se tedy rozhodli využít skutečných koncertů a natáčet živě před reálnými davy lidí. Na festivalu Coachella měli například 8 minut na to, aby natočili scénu, kterou měl snímek původně začínat. Na Glastonbury to byly dokonce pouze 4 minuty. Podle Coopera to však byla jediná cesta, jak dosáhnout autentičnosti.

Úvodem filmu se stala nakonec skladba Black Eyes, kterou natáčeli před 20 000 diváky na festivalu Stagecoach. Pomohly i koncerty Lady Gaga. „Bylo to jako sledovat zrod hvězdy,“ vzpomíná Taylor na tu elektrizující atmosféru, když slyšel Shallow živě poprvé. Tato skladba byla později přesunuta do scény na parkovišti, kde si ji v podání Ally (postava Lady Gaga) užijeme poprvé.

Na Oscara nominovaný střihač Jay Cassidy (Silver Linings Playbook, American Hustle) si následně zřídil střižnu v suterénu Bradleyho Coopera, kde na snímku v post-produkci pracovali někdy i 12 hodin denně. No a pokud jsi zašel do kina, ten zbytek už znáš. Jak si tedy A Star Is Born povede se svými 8 nominacemi na Oscarech, to se dozvíme už za dva týdny.

Domů
Sdílet
Diskuse