Přepnout do nočního režimu
Přepnout do denního režimu
Čtvrtek 14. 11. 2019 svátek má Sáva

hledej na refresheru

Uložený článek najdeš v nabídce uživatele.
Doporučujeme zapnout browser notifikace, pokud budeš přihlášený na Refresheru na tomto zařízení.
Musíš být přihlášený/á, abys mohl/a uložit článek.
Nepodarilo sa uložiť zmeny. Skús sa nanovo prihlásiť a zopakovat akciu.

V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
129
Uložit na později.
Uložený článek najdeš v nabídce uživatele.
Zajímavosti - Věci
129
Antonín Havlík
1. březen 2019, 19:19

Většina Čechů dává spropitné jen několik desetikorun, třetina v řádech korun

Průzkum STEM/MARK pro společnost Storyous vyznívá jasně. Češi nedávají moc vysoká dýška.

Antonín Havlík
1. březen 2019, 19:19

Výše spropitného je jednou z častých témat při návštěvách restaurací zejména v cizině. V Zatímco v Asii je dýško bráno téměř jako urážka, v Belgii a Nizozemsku není vyžadováno a v Itálii je v restauracích již zahrnuto jako přirážka na účtence, v Česku je od spokojeného konzumenta očekáváno.

 

Na to, kolik korun jsou Češi ochotni při placení dát navíc, si posvítila agentura STEM/MARK. Podle jejich průzkumu nechá průměrný našinec obsluze 20 až 40 korun. Devadesát procent přitom bere spropitné jako výraz toho, že byl servis v naprostém pořádku. 

 

Dva ze tří Čechů nenechává dýško jako samozřejmost, ale až podle zásluh personálu. 17 procent mužů využívá spropitné i jako flirtovací metodu a chce takto zanechat dojem na svůj protějšek.

 

Většina Čechů dává spropitné jen několik desetikorun, třetina v řádech korun

 

Deset procent z celkové částky – poměr, který je u nás očekáván jako standard – dává každý pátý Čech, okolo 70 procent nechává jen několik desetikorun. Třetina pak zaokrouhluje na koruny. 

 

„Lidé nemají jasno o výši spropitného. Obecné doporučení je deset procent z útraty – tím nikdy nic nezkazíte. Pokud se ovšem číšník i kuchař postarali o nezapomenutelný večer či skvěle zvládli rodinnou oslavu, je dobré je odměnit ještě lépe,“ vysvětluje šéf společnosti Storyous Igor Třeslín.

Ohodnoť článek
81
Sdílej článek
Hodnocení tohoto článku je dostupné jen s aktivním předplatným REFRESHER+.
Předplatit
Zrušit
Při hodnocení článku nastala chyba. Zkus se nově přihlásit a znovu ohodnotit článek.

V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK

NAHORU
Nejčtenější