Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. května 2019 18:05
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Pět tisíc lidí sbíralo v Beskydech odpadky. Účast byla rekordní

ZAJÍMAVOSTI ČESKO EKOLOGIE ÚKLID
Uložit Uložené

Akce Poděkuj horám se letos zúčastnilo na pět tisíc lidí, o dvě tisícovky více než loňský rok.

Hnutí Poděkuj horám má tradici již od roku 2015. Dobrovolníci z celé republiky mohou pomoct ekologii, vyčistit přírodu a zpříjemnit prostředí beskydské krajiny nejen sobě, ale i jiným. Letošního ročníku se zúčastnilo pět tisíc pomocníků, jde tak prozatím o nejrekordnější zájem. Minulý rok organizátoři projektu evidovali jen tři tisíce lidí.

Problematika stále křehčího životního prostředí tak zajímá stále více lidí. Dobrovolníci na této akci vyfasovali igelitové pytle a uklidili přírodu od odpadků, které ve volné přírodě nemají co dělat. Ve frýdeckomísteckých a novojičínských lesích naplnili téměř osmnáct velkoobjemových odpadních kontejnerů.

„Pneumatiku jsme sice nenašli, ale za to plný pytel plastů a skla, mým úlovkem byly použité spoďáry a kalhotky , dolů jsme snesli velký kus plechu ze střechy a dvaceti kilové kovové kolo. Někde v lese na nás čeká stejné kolo, ale padesáti kilové, které jsme si však dolů snést netroufli, ale Honzovi to nedá spát , takže se tam stejně pro něj někdy vrátíme,“ uvedla na svém instagramovém profilu Sabina Pitakova, která se sběru také zúčastnila.

Letošní rok celou proceduru usnadňovala mobilní aplikace Bordelapka, kde je možné označit na mapě místa černých skládek nebo rozměrných a těžkých předmětů, které nálezci nejsou schopni sami odtáhnout. Takto evidovaná místa pak předávají obcím, které si nepatřičnosti vyřeší samy. 

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

Během čištění lesů našli dobrovolníci i různé kuriózní předměty. V lesích se prý povaloval kompletní gauč, psací stroj nebo dokonce postava ukřižovaného Ježíše na kříži.

Domů
Sdílet
Diskuse