Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. srpna 2019 21:56
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Ministr školství chce zrušit povinnou maturitu z matematiky. Nejdříve má být až za 8 let

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Studenti mají důvod k radosti. Povinná maturita z matematiky se zřejmě zruší.

Přání mnoha studentů dostává reálné kontury. Ministr školství Robert Plaga se totiž dnes nechal slyšet, že povinnou maturitu z matematiky chce zrušit. K jejímu zavedení by prý mělo dojít až za 8 až 10 let.

To proto, že v současnosti mají žáci mimo jiné problém s využitím teorie v praxi, což se ukázalo poté, co si ministr nechal vypracovat analýzu úspěšnosti u vybraných matematických úloh. Své plány nastínil pro regionální Deník.

 „Systémový problém je v tom, jak je dnes koncipována výuka matematiky, včetně nedostatku času na procvičování. Dospěl jsem k závěru, že nápravy tohoto stavu nedosáhneme represí u závěrečné zkoušky,“ říká ministr.

Doporučeno
Maturanti se letos zhoršili ve všech jazycích. Nejproblémovější je čeština a němčina Maturanti se letos zhoršili ve všech jazycích. Nejproblémovější je čeština a němčina 21. června 2019 12:38

Původním plánem Roberta Plagy bylo sjednotit povinné maturity na zkoušku z cizího jazyka, češtiny a právě matematiky pro většinu oborů už od školního roku 2021/22. To se ale tím pádem s největší pravděpodobností nestane. Plaga však nadále trvá na tom, že matematika je důležitým předmětem.

Současný zákon počítá s tím, že povinná maturita z matematiky má platit od jara roku 2021 pro gymnazisty a lycea, od následujícího roku pak i pro většinu ostatních – s výjimkou zdravotnických, uměleckých sociálních oborů. Ministrův současný návrh na změnu musí ještě schválit Sněmovna

Domů
Sdílet
Diskuse