Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. srpna 2019 14:49
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

150 elektrokoloběžek zaplavilo Brno, vedení města nikdo nedal vědět. Chystá se tam i Lime

TECH BRNO
Uložit Uložené

Sdílené elektrokoloběžky dorazily i do Brna. A stejně jako v Praze, i tady start vyvolává značnou kontroverzi. S vedením města se totiž nikdo nedomluvil.

Do Brna se dostal trend sdílených elektrokoloběžek. Stejně jako před časem poskytovatel Lime v Praze, i nynější start konkurenční společnosti Bird však obestírá jistá kontroverze. Speciálních koloběžek je totiž v ulicích moravské metropole 150 kusů, s vedením města se však o tomto záměru nikdo nepodělil. 

Samotný brněnský magistrát byl i s policií ze vstupu společnosti Bird překvapen„Nikdo o tom s městem předem nejednal. Potom, co se koloběžky objevily a vyvolaly rozruch, mě zástupci firmy obratem kontaktovali a omluvili se, že to spustili takovým způsobem,“ řekl pro iDnes radní městské části Brno-střed Jan Mandát.

150 elektrokoloběžek zaplavilo Brno, vedení města nikdo nedal vědět. Chystá se tam i Lime
Doporučeno
Lime bude v Praze stovkou pokutovat své vlastní uživatele. Chce, aby parkovali tam, kde mají Lime bude v Praze stovkou pokutovat své vlastní uživatele. Chce, aby parkovali tam, kde mají 27. srpna 2019 18:26

Už od vstupu zelených koloběžek do hlavního města loni v září však úředníci bijí na poplach. Poskytovatele takových služeb totiž v podnikání nikdo neomezuje a pravidla si de facto stanovují sami. Oficiálně nepotřebují nahlašovat nic, ale je to korektní, protože zaplavují veřejný prostor. 

Bezohlední uživatelé koloběžky v Praze pohazují po chodnících, někdy jezdí rychle i v místech, kde procházejí davy lidí. To však nesmí – oficiálně je možné řídit koloběžky jen v cyklopruzích nebo na silnici.

150 elektrokoloběžek zaplavilo Brno, vedení města nikdo nedal vědět. Chystá se tam i Lime
Zdroj: Bird

Lime proto nedávno zavedl opatření, během kterého bude problémové řidiče sám pokutovat stokorunovými poplatky. Po nepříliš povedeném vstupu na český trh s Prahou začal aktivně spolupracovat. Chce expandovat právě i do Brna.

 
Kalifornskou společnost Bird v Česku zastupuje firma Yoyoway s. r. o. Koloběžky od ní nakoupila a zaštiťuje se její značkou, takže i aplikací. Podle nich dali Brnu vědět, ale z odboru dopravy prý nikdo neodpověděl. Firma počkala měsíc a pak koloběžky sama spustila

Bird v Brně

  • 150 koloběžek v ulicích Brna;
  • 22 Kč za odemknutí koloběžky, 3 Kč za minutu;
  • koloběžky se odemykají přes aplikaci;
  • maximální rychlost je 30 km/h;
  • na pěších zónách koloběžka automaticky zpomalí na 15 km/h;
  • aplikace má své koloběžky ve více než 100 městech světa;
  • dá se očekávat její rozšíření do Prahy.
Domů
Sdílet
Diskuse