Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. října 2019 11:59
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Video z ruského cirkusu zachycuje útok medvěda na jeho krotitele, lidé v panice utíkali pryč

NEWS
Uložit Uložené

Další incident útoku cirkusového zvířete znovu vybuzuje veřejnost k debatám.

Nebezpečný incident se ve středu přihodil v ruském cirkuse Anshlag ve městě Oloněc. 300kilový medvěd jménem Jaška se během vystoupení pustil do svého krotitele, kterého povalil na zem a začal ho drápat. S incidentem přišel deník The New York Times.

Doporučeno
České cirkusy čekají omezení. Zakazují se i drezury slonů České cirkusy čekají omezení. Zakazují se i drezury slonů 11. dubna 2019 16:25
 

„Evropské" město Oloněc se nachází v Karelské republice Ladožského jezera, jež se rozprostírá u finských hranic. Sem přijel cirkus i s šestnáctiletým medvědem Jaškou, který má secvičenou scénku se svým krotitelem Ruslanem Solodyukem. Na videu stojí na zadních a simuluje stavební práce, během kterých jej jeho krotitel naviguje. Středeční vystoupení však nabralo poněkud divočejší spád.

Jaška totiž na zadních tlačil zednické kolečko. Poté, co jej dotlačil a jeho krotitel se k němu přiblížil, útočně jej povalilo na záda a snažil se ho tlapami rozdrásat. V nastálé panice se jal krotitele zachránit druhý krotitel, který vedle postával, kopanci mířenými do medvěda. Video končí úprkem rodičů s dětmi, kteří seděli scéně nejblíž. .

K incidentu se podle NY Times vyjádřila ruským médiím Lyudmila Misnik, ředitelka cirkusu, tak, že za medvědův zkrat mohli diváci, kteří nerespektovali zákaz focení. Blesk z fotoaparátů prý medvěda vyprovokoval natolik, že zaútočil. Krotitel Solodyuk dodal, že tato štace by měla být Jaškova poslední, a že se starý medvěd, který prý nikdy takový incident neměl, při vystoupení necítil dobře.

Ignorování výzev aktivistů, kteří jsou proti držení divokých zvířat v cirkusech, tak vyústilo akorát v další incident z mnoha. Na východě Ruska už totiž tento měsíc jiný medvěd ukousl nohu pracovníkovi v zoo, v červnu zase utekl divoký medvěd v Saratově do ulic, kde útočil na místní kolemjdoucí.

Doporučeno
Brňané si nepřáli už žádné cirkusy se zvířaty. Město jim pozemky stejně pronajalo Brňané si nepřáli už žádné cirkusy se zvířaty. Město jim pozemky stejně pronajalo 24. září 2019 15:50

Co se týká České republiky, zde je ohledně cirkusů otevřená debata. Poslanci, jak informovaly Novinky v srpnu, však zvířata v cirkusech nechtějí zakazovat. V Brně si například letos, jak jste se mohli dočíst v našem článku, ve veřejné anketě přáli zákaz klasických cirkusů, přesto jej nakonec navštívilo na tři tisíce návštěvníků.

Domů
Sdílet
Diskuse