Milovníci máku si rozhodně přijdou na své. Celozrnný závin s makovou náplní a šťavnatými višněmi prostě musíš zkusit.
Makový závin je stará dobrá klasika, kterou má v oblibě téměř každý. My si ho samozřejmě trošku ozdravíme použitím celozrnné mouky a panenského kokosového oleje. V náplni rozhodně nebudeme šetřit mákem díky jeho obsahu vlákniny (až 20 g na 100 g), vápníku a různých jiných potřebných minerálů jako například železo či hořčík. Doslazení je jako vždy na vás, my jsme použili stévii, ale můžete zvolit libovolné sladidlo, které vám vyhovuje. Pusťme se tedy do tohoto pamlsku.
INGREDIENCE
na těsto
250 g celozrnné špaldové mouky
100 ml mléka
1 vejce
1 PL kokosového oleje (15 g)
1/2 ČL vanilkového extraktu
na náplň
120 g mletého máku
150 ml mléka
200 g vypeckovaných višní (použili jsme zavařované)
sladidlo dle chuti (použili jsme stévii)
POSTUP
Vajíčko si metličkou rozšleháme s tekutým kokosovým olejem a vanilkovým extraktem. Přilijeme mléko a šleháme znovu. Na závěr vmícháme mouku a ručně vypracujeme nelepivé těsto (podle potřeby můžeme přidat další mouku nebo mléko). Těsto necháme chvilku odstát a zatím si připravíme náplň tak, že mák povaříme s mlékem a sladidlem do zhoustnutí. Těsto si na pomoučeném vále vyválíme do tvaru obdélníku, natřeme na něj makovou náplň, posypeme višněmi a srolujeme. Závin přendáme na plech vystlaný papírem na pečení a potřeme ho rozšlehaným vajíčkem. Pečeme 25 minut na 180 °C. Závin necháme vychladnout a před podáváním ho můžeme posypat kokosovou moukou pro cukrový efekt.
Pokud se ti recept podaří, sledujeme i #fitcult na Instagramu. Fotku tak určitě nezapomeň označit tímto hashtagem.
NUTRIČNÍ INFORMACE
na 100 g
Kalorie: 248
Bílkoviny: 9 g
Sacharidy: 32 g (z toho vláknina 4 g)
Tuky: 10 g