Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2017 9:30
Čas čtení 0:00
Simon K.

Mléko a mléčné výrobky jsou prý pro lidi škodlivé, zbytečné a jiní říkají, že anabolické a zdravé. Jaká je realita?

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Jsou mléko a mléčné výrobky pro lidi zbytečné a škodlivé, nebo naopak? Zjisti pravdu a podívej se na několik opravdu zajímavých skutečností.

Další téma, na které jsme se už jednoduše museli zaměřit. Mléko, resp. mléčné výrobky jsou spojovány s tolika adjektivy, že je to až neuvěřitelné. Vždyť mléčné výrobky jsou prý chutné, anabolické, chutné, zdravé a zároveň škodlivé, smrtelné, zbytečné a nelidské. Poté, co jsme rozebrali gluten do posledního zrna, se pojďme se podívat na mléko a výrobky z něj vytvořené.

Mléko a mléčné výrobky jsou prý pro lidi škodlivé, zbytečné a jiní říkají, že anabolické a zdravé. Jaká je realita?
Zdroj: watchfit.com

Na konci roku 2016 byla publikována studie zabývající se vlivem kravského mléka na zdraví lidí. Co prozradila? „Souhrn všech důkazů podporuje názor, že příjem mléka a mléčných výrobků přispívá ke splnění různých výživových doporučení v rámci živin a může chránit před různými chronickými nepřenosnými chorobami, zatímco byly hlášeny jen ojedinělé vedlejší účinky.“ Teď trošku skeptická chvilka. Někteří z autorů výzkumu dostali totiž finanční prostředky z mlékárenského průmyslu na provedení výzkumu. Je tedy výše uvedený závěr a ostatní věty z výzkumu úplně mimo? Ne. Lidé by totiž měli pochopit, že financování je často možností, jak provést studie s ještě lepší metodologií, přesností a celkovou kvalitou. Toto tě však asi nepřesvědčí, a pokud jsi skeptik, řekneš si, že je to prostě blbost, dostali prachy, řekli, co chtěli a tím to hasne. V pořádku, pojďme tedy dál.

V přibližně stejné době vznikla meta-analýza založená právě na tom, jak funguje sponzoring při studiích a jaký to má vliv na výsledky. Ze všech zpráv to uzavřeli takto: „Zatímco průmyslem sponzorované studie mají většinou pozitivní výsledky pro dané odvětví průmyslu v porovnání s těmi nesponzorovaných, rozdíly nebyly nijak výrazné. Sponzorované studie měly stejnou nebo lepší kvalitu než ty, které zahrnovaly jiné zdroje financování.“ Samozřejmě, není výzkum jako výzkum, a proto je třeba nečíst jen abstrakty. Dobrým příkladem by mohlo být téma BCAA.

Mnoho lidí zase říká, že mléko bychom v jídelníčku neměli mít z důvodu, že pro nás lidi není určeno. Je určeno pro telata! Jak se vtipně vyjádřil Alan Aragon, z nějakého důvodu je v pořádku píchnout vidličku do šťavnatého kvadricepsu krávy, ale dát si mléko je skoro trestné a... a... chuďátka telátka. Lidé by měli podle této logiky jíst jen dospělé lidí. Pojďme mrknout na více studií a začněme tím, co se skloňuje pravděpodobně nejvíce. Mléko = vápník = zdraví kostí.

Mléko a mléčné výrobky jsou prý pro lidi škodlivé, zbytečné a jiní říkají, že anabolické a zdravé. Jaká je realita?
Zdroj: vignette2.wikia.nocookie.net

Vápník (kalcium), mléko a opravdu zajímavá zjištění

Podívejme se na souhrn, kteří zpracovali jisti výzkumníci na základě různých studií v rámci tohoto tématu, že zvýšení příjmu vápníku a konzumace mléčných výrobků či mléka nemá ani mírný přínos pro zdraví kostí u dětí a mladistvých. Mnoho lidí nyní asi zvedlo obočí, stejným způsobem jako zvedli obočí lidé tehdy. Když se podíváme do poznámek pod čarou, vidíme prohlášení, že nedošlo k žádným konfliktům zájmů. Když se podíváme ještě blíže, zjistíme, že za tímto zkoumáním stojí skupina aktivistů (PCRM) vegetariánství a práva zvířat prosazující veganství a dehonestující jakékoliv živočišné produkty. V roce 1991 dokonce napsali americkému ministerstvu zemědělství a vyzvali je k reformě čtyř skupin potravin a jejich modifikaci, aby se skládaly výhradně z obilnin, luštěnin, ovoce a zeleniny. Opravdu tedy žádné konflikty zájmů? Řekni sám.

Obsáhlejší revize významnějších výzkumníků dala dohromady 139 studií od roku 1975 do 2000 na vztah příjmu kalcia a benefitů pro kosti při vyšším příjmu kalcia. 2 studie ukázaly nulový benefit (v jedné z nich měli lidé už vysoký příjem kalcia a v druhé byly zase ženy po menopauze a jejich estrogen snižoval ztrátu kostní hmoty) a 52 kontrolovaných studií prokázalo benefity. A 64 z 86 výzkumů ukázalo korelaci mezi vápníkem a sníženým rizikem zlomenin. To máme většinu výzkumů za 3 desetiletí s pozitivními výsledky. Když je ve stravě dostatek bílkovin rovněž s příjmem kalcia, pracují synergicky na budování zdraví kostí. Takže ano. Mléko = vápník = zdraví kostí. Tedy alespoň tak zatím říká skutečná věda.

Mléko a mléčné výrobky jsou prý pro lidi škodlivé, zbytečné a jiní říkají, že anabolické a zdravé. Jaká je realita?
Zdroj: static1.squarespace.com

Celkové přezkoumání tématu „mléčné bílkoviny a zlepšení metabolického zdraví“ prozrazuje, jak by mohly mléčné bílkoviny zlepšit hladinu kontroly glukózy a jak ovlivňují svalovou hmotu. Lidé konzumující mléčné výrobky mají obvykle nižší riziko metabolických poruch a kardiovaskulárních onemocnění. Prakticky všechny bílkoviny v mléčných produktech mají potenciál zlepšit metabolické zdraví. Kromě toho mléčné produkty obsahují dost mikroživin. Bylo zde tedy (a nejen zde) prokázáno, že syrovátka a kasein, dvě primární složky v mléčných výrobcích, jsou velmi dobrým zdrojem bílkovin poskytujících široké spektrum aminokyselin a také usnadňují trávení. Kromě toho dokáží zlepšit působení inzulínu, zvýšit nasycení, redukovat krevní tlak a zvýšit syntézu svalových bílkovin a zlepšit imunitní funkce. Mléko a mléčné výrobky můžeme směle považovat za skvělý zdroj potravy. Ale je pravda, že ohřívání může zapříčinit nějaké ty nepatrné ztráty vitaminů a v menším rozsahu i minerálů. Zde se ukázalo, že pasterizace způsobila snížení hodnot thiaminu z 0,45 na 0,42 mg/L, vitamínu B z 3,0 na 2,7 µg/L a vitamínu C z 2,0 na 1,8 mg/L. Pokud by někoho náhodou zajímala problematika hormonů & mléka, doporučuji prostudovat výzkumy a informace v tomto zahraničním článku. Ve zkratce, pokud bychom měli mít přece jen strach z mléka, kvůli hormonům to být opravdu nemusí.

Pití mléka a konzumace mléčných výrobků není záruka, že se dožijeme 100 let a budeme nejzdravější na světě, ale vyjádření, že neposkytují žádné výhody, jsou jednoduše dost nešťastná. Existují důkazy, že mléčné bílkoviny zlepšují působení inzulínu, zvyšují svalovou hmotu a hustotu kostí, že redukují % tuku, risk některých druhů rakoviny, diabetes typu 2 a kardiovaskulární onemocnění. Přidat takové potraviny do stravy ti může pomoci. I jiné bílkoviny nám poskytují mnoho výhod a nejlepší bude mít v jídelníčku balanc. Pokud však nechceš z nějakého důvodu konzumovat mléčné výroby, nic se ti nestane a je to jen tvá volba.

Baví tě články na Fitcultu a chceš vědět, proč využít i náš Online Coaching, resp. poradenství? 10 důvodů najdeš v tomto článku a zjistíš, že možná toto je pro tebe konečně ta správná spolupráce, kterou hledáš a potřebuješ. Pokud chceš, můžeš se stát i Premium uživatelem, podpořit naši práci a získat ještě více faktů a zajímavostí.
Domů
Sdílet
Diskuse