Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. května 2017 11:16
Čas čtení 0:00
Simon K.

100 dní jedl jen zmrzlinu, která tvořila až 80 % kalorií a protein. Dokázal, co chtěl, zhubl 15 kil a překvapil ho i krevní rozbor

ZDRAVÍ ZMRZLINA
Uložit Uložené

Experiment, který se podařil. V dietě jíst jen zmrzku a protein?

3. ledna 2017. Alan Aragon, jeden z nejrozumnějších lidí ve světě vědy & fitness právě zveřejňuje příspěvek o tom, že jeho 32letý kamarád Anthony Howard-Crow začal svou zmrzlinovou dietu. Ne, Nechytej se za hlavu, že půjde o nějaký do nebe volající bullshit. Anthony se jednoduše pustil do výzvy, kdy během 100 dní nejedl nic jiného než protein a zmrzku. A ano, proteinem mám na mysli proteinový šejk, žádné „normální jídlo“.

500 kalorií z proteinu (zde Anthony navíc sem tam nahradil některé tyto kalorie alkoholem, aby rovněž demonstroval, že se dá hubnout a zároveň pít alkohol) a závratných 2 000 kalorií ze zmrzliny. Přijde ti to šílené? Možná. Anthony však chtěl dokázat, že model kalorie dovnitř vs. kalorie ven jednoduše funguje a chtěl se tak stát dalším z mnoha lidí, kteří toho budou důkazem, a to ne ledajakým. Vše si zaznamenával, psal na svůj blog, nezapomněl na závěrečné lékařské zprávy a finální výsledky ti nadzvednou obočí. Tedy, jak komu.

4. ledna 2017. Den po zveřejnění Alanova příspěvku se internet postaral o to, že Anthony byl mediálně populární. Alespoň tak trošku, protože všichni očekávali, co se po třech měsících zmrzlinovo-proteinové diety stane, no a tak nějak ho někteří označovali za blázna.

Doporučeno
KVÍZ: Kdybys byl*a zmrzlina, jakou bys měl*a příchuť? KVÍZ: Kdybys byl*a zmrzlina, jakou bys měl*a příchuť? 6. prosince 2023 10:00

Rok 2011. Pojďme se na chvilku vrátit v čase, protože všechno to začalo vlastně už zde. Anthony se rozhodl, že během 30 dnů vyplní svůj kalorický příjem napůl zmrzlinou. Jelikož hodně cestoval a navíc získal novou práci, toto období zkrátil, ale každý týden dokázal hubnout 1 kilogram hmotnosti. Potom opět vymýšlel. Jednoho dne se rozhodl jít „all-fast-food“ dietku, kdy nejedl celý den nic jiného než fast food. Opět 30 dní, opět ztrácel kilo týdně a opět měl sixpack. Proč však dělal takové „hlouposti“? Podle jeho slov chtěl jednoduše dokázat, že v podstatě můžeš jíst cokoli a stále hubnout a že neexistují žádná magická jídla, díky kterým se hubne nebo naopak nějaká jídla, která ti brzdí progres. Samozřejmě, nejedl to jen tak, jakkoliv a nekontrolovaně. Anthony řeší kalorie, zná svůj maintenance (kalorie na udržování hmotnosti), a tak ví, při kolika dokáže hubnout.

Jak to probíhalo?

Dobře. Alespoň první polovina diety. Následně to už nešlo všechno podle představ a Anthony říká, že se často cítil bez zájmu o cokoliv, trávil 4-7 hodin editováním videí na svůj YouTube kanál a psaním blogu, posledních 30 dní se už i vykašlal na chození do fitka a často byl velmi náladový. Nicméně to, co chtěl dokázat, se podařilo. Zhubl 14,5 kilogramu! Pro mnohé naše čtenáře to nebude až takový neuvěřitelný a neočekávaný výsledek, ale určitě vás zaujmou krevní testy. Anthonymu se zvýšil HDL („dobrý“ cholesterol), snížil LDL („špatný“ cholesterol "), značně se mu snížila hladina triglyceridů a dokonce mu i mírně klesla hladina glukózy v krvi i přesto, že jedl dost cukru.

před (87 kg) / po (72,5 kg)

100 dní jedl jen zmrzlinu, která tvořila až 80 % kalorií a protein. Dokázal, co chtěl, zhubl 15 kil a překvapil ho i krevní rozbor

Doktor, specialista na obezitu Spencer Nadolsky (přezdívaný Doc Who Lifts, vždyť viz proč), se vyjádřil, že zlepšení těchto ukazatelů není zase až takový zázrak, protože obecně, pokud člověk ztrácí hmotnost, mnoho věcí se v rámci nich upravuje k lepším hodnotám. Smutnější faktem ale zůstává, že Anthony ztratil i svalovou hmotu, ale pokud popřemýšlíme, nebudeme se divit proč. Jednak byl v kalorickém deficitu, ale také přijímal pouze 120 g bílkovin a pravděpodobně ten nejzásadnější faktor byl, že poslední měsíc, kdy byla jeho motivace, energie a odhodlání na bodu mrazu, přestal cvičit. Naneštěstí ale neměl nějaký specifický cíl, pouze chtěl nejprve dokázat, že se dá zhubnout i takovýmto, na první pohled zcela šíleným způsobem. Proč? Protože kalorie!

 
Pokud se ti zdá celková forma Anthonyho „taková nijaká“, je potřeba zmínit, že dávněji podstoupil operaci a zhubl přibližně 13 kilogramů hmoty, z čehož byla velká část svaly.

Jelikož se určitě najdou opět další znalci, tak je třeba dodat podstatnou věc, o níž hovořil i Alan Aragon: „Poselstvím tohoto experimentu rozhodně není ukázat, jak by měla vypadat dieta, ale ukázat to, že kalorický deficit překonává jakékoliv specifické metody , resp. zdroje potravin, pokud se bavíme o úbytku hmotnosti, resp. tuku.“ Je to prostě holý fakt. Pokud tě Anthonyho experiment zaujal, určitě se podívej také na Richarda, který jedl 222 dní v řadě pizzu a stal se svalnatějším, silnějším a s menším podílem tuku. V daném článku najdeš opět mnoho faktů a myšlenek, hlavně takových, že opravdu tu nikde a nikdo nemluví o tom, že ztrácet hmotnost a žít zdravý životní styl stačí tak, že do sebe budeme tlačit pizzu a zmrzku, přitom cvičit a všechno bude skvělé. Absolutně ne. Tak jako vždy, pořád doporučujeme jíst alespoň 80-90 % celkového kalorického příjmu z nutričně hodnotných, kvalitních potravin a jen tu ostatní část vyplnit klidně čímkoli, protože nám to nijak nezpomalí progres a stále se budeme cítit skvěle. Kdo ještě z nějakého záhadného důvodu nečetl náš článek o flexibilním stravování (IIFYM), tak by to měl rychle napravit.

Na závěr se ještě podívej, jak si Anthony užíval

Domů
Sdílet
Diskuse