Přepnout do nočního režimu
Přepnout do denního režimu
Pondělí 10. 8. 2020 svátek má Vavřinec

hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Gastro - Testy
0
Antonín Havlík
25. prosinec 2019, 16:00
Uložený článek najdeš v nabídce uživatele.

Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jako opravdové hovězí

Podívali jsme se na masové náhražky a jejich použití v burgerech. Dá se maso nahradit?

Antonín Havlík
25. prosinec 2019, 16:00
Musíš být přihlášený/á, abys mohl/a uložit článek.
Nepodarilo sa uložiť zmeny. Skús sa nanovo prihlásiť a zopakovat akciu.

V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
0
Uložit na později.
Uložený článek najdeš v nabídce uživatele.

Rostlinné náhražky živočišného masa jsou fenoménem poslední doby. Lidé se stále více zaobírají ekologií i etickými aspekty konzumace masa. Velkochov dobtka je totiž závažným problémem. Veganů, vegetariánů i flexitariánů (tedy lidí, kteří jedí primárně rostlinně, ale občas si maso dopřejí) přibývá. Lidé se snaží dbát na to, co jedí, zajímají se o zdravotní rizika, o složení tuků a obsah bílkovin.

 

Jenže nakonec hlavně chuť pokrmu je to, co masožrouty stále drží u jejich zvyku. „Rostlinná strava jako maso nikdy chutnat nebude,“ říká mnoho z nich. V současnosti na trhu existuje mnoho různých alternativ, jak nahradit maso ze zvířat. 

 

Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jak opravdové hovězí
Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jak opravdové hovězíZdroj: Tony Havlík

 

Rozhodli jsme se proto odstartovat speciální sérii, kde různé varianty vyzkoušíme. Jako první to bude test rostlinných burgerů. Nakoupili jsme pět z nich, porovnali je, zjistili, jak chutnají, q názor zaznamenali jak u vegetariánů, tak i u lidí, kteří preferují maso.

 

Testovali jsme v žebříčku 1–nedal bych si nikdy5–dám si určitě i příště, takže nejen vzhledem k faktické chuti masa, ale i v rámci konkrétní specifické chuti, tedy jestli by si pochutnal i člověk, který sice maso běžně jí a kategorii rostlinných burgerů bere jako zvláštní kategorii, které by teoreticky měl dát přednost před masem.

 

Abychom docílili autentické chuti, připravili jsme si klasický burger – tedy s bulkou, salátovým listem, rajčaty, okurkou, cibulí, omáčkami a samozřejmě náhradou masového plátku.

 

Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jak opravdové hovězí
Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jak opravdové hovězí

Well Well Tofu Burger

Hmotnost balení: 100 g

Cena za balení: 89,90 Kč

Cena za kg: 599 Kč

 

Tuto první testovanou náhražku vyrábí česká firma Well Well. Ta začala jako malý startup zaměřující se na alternativní rostlinné výrobky k masu, uzeniny a například pomazánky. Jejich burgerové maso je vyráběno v několika variantách: vícezrnné tofuburgery, pak z čočky, s hříbky nebo se zeleným hráškem. My jsme se rozhodli pro poslední variantu.

 

Well Well Tofuburgery se připravují na pánvi či na grilu dvě až tři minuty z každé strany nebo v také v troubě pět až sedm minut při teplotě 180 °C. Drželi jsme se tedy tohoto návodu a dali se do vaření. 

 

Chuť silně ovlivňovala přidaná bílkovina, v tomto případě tedy zelený hrášek. Burger jako takový vzhledem k chuti masa zase tolik neoslnil, jeden z hodnotitelů se ale nechal slyšet, že přestože nemá rád tofu jako takové, tato chuť mu nevadila a dal by si to znova.

 

Burger od Well Well si ale odnesl v celkovém hodnocení spíš průměrnou známku – tedy že je chutný, ale cosi mu ještě chybí do lahodnější chuti. Je však možné, že ostatní varianty toto „cosi“ v sobě mají, ale i tak rozhodně tuto náhražku nezavrhujeme, naopak.

Celkové hodnocení: 3 / 5

 

Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jak opravdové hovězí
Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jak opravdové hovězí

Beyond Meat The Beyond Burger

Hmotnost balení: 227 g

Cena za balení: 199,90 Kč

Cena za kg: 880 Kč

 

Pravděpodobně neexistuje známější varianta masa než Beyond Meat. Do americké společnosti ve velkém investují i velikáni, jako jsou Bill Gates nebo Leonardo DiCaprio. Povedlo se jí povýšit debatu kolem masových náhražek na další úroveň – mezi širokou veřejnost, která se tak o problémech neomezeného pojídání zvířecího masa dozvídá a začíná ho nějakým způsobem řešit.

 

A protože se debaty týkají i toho, že Beyond Burger má chuť velmi podobnou skutečnému masu, těšili jsme se na první ochutnávku.

 

Článek můžeš dočíst jen s aktivním REFRESHER+
VYZKOUŠET BEZPLATNĚ
Kdykoli ho jednoduše zrušíš
Upozorníme tě 2 dny před první platbou
První týden 0 Kč, potom 99.00 Kč měsíčně
Upozornit na chybu. Pokud jsi našel nedostatek v článku nebo máš připomínky, dej nám vědět.
Náhledový obrázek: REFRESHER/Tony Havlík Tagy: burger, Beyond Meat, umělé maso, garden gourmet, tofu burger, Linda McCartney
Ohodnoť článek
1
Sdílej článek
Hodnocení tohoto článku je dostupné jen s aktivním předplatným REFRESHER+.
Předplatit
Zrušit
Při hodnocení článku nastala chyba. Zkus se nově přihlásit a znovu ohodnotit článek.

V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHORU
Dostávej nejlepší obsah mailem
Nestíháš všechno sledovat? Pošleme ti do schránky nejčtenější a nejlepší obsah.
Žádný spam. Kdykoli se můžeš z odběru odhlásit.
Posílat e-mail
Nejčtenější
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více
Zapni upozornění a už ti nic neunikne!

Chceš vědět, co se děje, a mít přehled? Dostávej upozornění o nejžhavějších zprávách na Refresheru.

(Příklady: Hořel Notre Dame, Zemřel Mac Miller, Trailer na Avengers)
(Příklady: Sagan skončil první, Nový zákon s vlivem na moderní lidi, Dnes nás čeká zatmění slunce)
Pokud chceš, abychom ti poslali téměř všechny novinky, vyber tuto možnost.