Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. prosince 2019 16:00
Čas čtení 5:32
Antonín Havlík

Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jako opravdové hovězí

GASTRO TEST POTRAVIN
Uložit Uložené

Podívali jsme se na masové náhražky a jejich použití v burgerech. Dá se maso nahradit?

Rostlinné náhražky živočišného masa jsou fenoménem poslední doby. Lidé se stále více zaobírají ekologií i etickými aspekty konzumace masa. Velkochov dobtka je totiž závažným problémem. Veganů, vegetariánů i flexitariánů (tedy lidí, kteří jedí primárně rostlinně, ale občas si maso dopřejí) přibývá. Lidé se snaží dbát na to, co jedí, zajímají se o zdravotní rizika, o složení tuků a obsah bílkovin.

Jenže nakonec hlavně chuť pokrmu je to, co masožrouty stále drží u jejich zvyku. „Rostlinná strava jako maso nikdy chutnat nebude,“ říká mnoho z nich. V současnosti na trhu existuje mnoho různých alternativ, jak nahradit maso ze zvířat. 

Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jak opravdové hovězí
Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jak opravdové hovězí Zdroj: Tony Havlík

Rozhodli jsme se proto odstartovat speciální sérii, kde různé varianty vyzkoušíme. Jako první to bude test rostlinných burgerů. Nakoupili jsme pět z nich, porovnali je, zjistili, jak chutnají, q názor zaznamenali jak u vegetariánů, tak i u lidí, kteří preferují maso.

Testovali jsme v žebříčku 1–nedal bych si nikdy5–dám si určitě i příště, takže nejen vzhledem k faktické chuti masa, ale i v rámci konkrétní specifické chuti, tedy jestli by si pochutnal i člověk, který sice maso běžně jí a kategorii rostlinných burgerů bere jako zvláštní kategorii, které by teoreticky měl dát přednost před masem.

Abychom docílili autentické chuti, připravili jsme si klasický burger – tedy s bulkou, salátovým listem, rajčaty, okurkou, cibulí, omáčkami a samozřejmě náhradou masového plátku.

Doporučeno
Lidé jedí poslední roky příliš mnoho masa. Chceme dát alternativu těm, kteří chtějí vyzkoušet něco nového, říká šéfkuchař Forky's Lidé jedí poslední roky příliš mnoho masa. Chceme dát alternativu těm, kteří chtějí vyzkoušet něco nového, říká šéfkuchař Forky's 30. dubna 2019 15:14

Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jak opravdové hovězí
Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jak opravdové hovězí

Well Well Tofu Burger

Hmotnost balení: 100 g

Cena za balení: 89,90 Kč

Cena za kg: 599 Kč

Tuto první testovanou náhražku vyrábí česká firma Well Well. Ta začala jako malý startup zaměřující se na alternativní rostlinné výrobky k masu, uzeniny a například pomazánky. Jejich burgerové maso je vyráběno v několika variantách: vícezrnné tofuburgery, pak z čočky, s hříbky nebo se zeleným hráškem. My jsme se rozhodli pro poslední variantu.

Well Well Tofuburgery se připravují na pánvi či na grilu dvě až tři minuty z každé strany nebo v také v troubě pět až sedm minut při teplotě 180 °C. Drželi jsme se tedy tohoto návodu a dali se do vaření. 

Chuť silně ovlivňovala přidaná bílkovina, v tomto případě tedy zelený hrášek. Burger jako takový vzhledem k chuti masa zase tolik neoslnil, jeden z hodnotitelů se ale nechal slyšet, že přestože nemá rád tofu jako takové, tato chuť mu nevadila a dal by si to znova.

Burger od Well Well si ale odnesl v celkovém hodnocení spíš průměrnou známku – tedy že je chutný, ale cosi mu ještě chybí do lahodnější chuti. Je však možné, že ostatní varianty toto „cosi“ v sobě mají, ale i tak rozhodně tuto náhražku nezavrhujeme, naopak.

Celkové hodnocení: 3 / 5

 

Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jak opravdové hovězí
Otestovali jsme burgery s vegetariánským masem. Jedno z nich chutnalo jak opravdové hovězí

Beyond Meat The Beyond Burger

Hmotnost balení: 227 g

Cena za balení: 199,90 Kč

Cena za kg: 880 Kč

Pravděpodobně neexistuje známější varianta masa než Beyond Meat. Do americké společnosti ve velkém investují i velikáni, jako jsou Bill Gates nebo Leonardo DiCaprio. Povedlo se jí povýšit debatu kolem masových náhražek na další úroveň – mezi širokou veřejnost, která se tak o problémech neomezeného pojídání zvířecího masa dozvídá a začíná ho nějakým způsobem řešit.

A protože se debaty týkají i toho, že Beyond Burger má chuť velmi podobnou skutečnému masu, těšili jsme se na první ochutnávku.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 78552 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse